NBA

Αγωνία για Βεζένκοβ, κρίσιμες οι επόμενες ώρες για Ολυμπιακό και Σακραμέντο Κινγκς

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Η Free Agency ξεκινάει σε λίγες ώρες, οι Σακραμέντο Κινγκς ετοιμάζονται για τις πρώτες κινήσεις τους κι ο Ολυμπιακός παρακολουθεί τις εξελίξεις για να δει πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον Σάσα Βεζένκοβ. Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα.

Από τη στιγμή που οι Κινγκς απέκτησαν τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοβ (μαζί με 1.75 εκατομμύριο δολάρια cash) την παραμονή του NBA Draft, έχει σημάνει συναγερμός στις τάξεις του Ολυμπιακού. Ο Βούλγαρος φόργουορντ που βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της περασμένης πλέον σεζόν στη EuroLeague έχει όνειρο να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο του κόσμου, ξέρει ότι η ομάδα του Σακραμέντο τον έχει παρακολουθήσει στενά μέσω ανθρώπων της που συνδέονται με το ευρωπαϊκό, το ελληνικό και το... ερυθρόλευκο μπάσκετ, ξέρει όμως ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον οργανισμό, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Οι Κινγκς προετοιμάζονται για την επερχόμενη έναρξη της Free Agency και σε λίγες ώρες θα κάνουν τις πρώτες τους κινήσεις στην καλοκαιρινή αγορά. Έχουν 11 εγγυημένα συμβόλαια για την περίοδο 2022/23 και περιμένουν για να υπογράψουν τον παίκτη που επέλεξαν στο νούμερο 4 του Draft, τον Κίγκαν Μάρεϊ, γεγονός που σημαίνει πως έχουν επτά ανοιχτές θέσεις στο ρόστερ για το training camp του Σεπτεμβρίου και τρεις για το ρόστερ της κανονικής περιόδου.

Το Depth Chart των Σακραμέντο Κινγκς την 30η Ιουνίου 2022:

Γκαρντς: ΝτιΆαρον Φοξ, Ντέιβιον Μίτσελ, Τέρενς Ντέιβις
Φόργουορντς: Χάρισον Μπαρνς, Τζάστιν Χόλιντεϊ, Μο Χάρκλες, Τρέι Λάιλς, Τσιμέζι Μέτου, Ντομάντας Σαμπόνις, Κίγκαν Μάρεϊ *
Σέντερς: Ρισόν Χολμς, Άλεξ Λεν

Οι Κινγκς του Μάικ Μπράουν, που αποχώρησε από τον ρόλο του assistant coach στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για μία νέα πρόκληση, θα δοκιμάσουν νεαρούς στο Summer League (ουδείς κατάλαβε πως μπλέχτηκε το όνομα του Σάσα Βεζένκοβ που προφανώς και δεν θα έπαιρνε ποτέ μέρος σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτή τη φάση της καριέρας του), ωστόσο οι προτεραιότητές τους είναι συγκεκριμένες και αφορούν την ενίσχυση στις θέσεις των γκαρντ, κυρίως σε εκείνη του σούτινγκ γκαρντ.

Με τον Φοξ και τον Μίτσελ στον άσο, η ομάδα του Σακραμέντο χρειάζεται έναν συμπληρωματικό πόιντ γκαρντ. Δεν είναι το πρώτο ζήτημα που θα διαχειριστούν. Περισσότερο τους ενδιαφέρει να βρουν έναν παίκτη που θα παίζει είτε μπροστά από τον Τέρενς Ντέιβις, είτε μαζί του στη θέση δύο. Ο Ντέιβις είναι ένας καλός σκόρερ που είχε πέρυσι 10.4 πόντους ανά μόλις 17.9 λεπτά, όμως οι πληροφορίες λένε ότι οι Κινγκς ενδιαφέρονται για τον Κέβιν Χέρτερ που δεν είναι πλέον τόσο σημαντικός για τους Ατλάντα Χοκς μετά από την απόκτηση του Ντεζούντε Μάρι από τους Σαν Αντόνιο Σπερς και πιθανότατα παραχωρείται.

Ο Χέρτερ είναι ένας αξιόλογος νεαρός που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του Μάικ Μπράουν, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της παραμονής του Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο. Ο πρωταθλητής του 2021 με τους Μιλγουόκι Μπακς δεν ήταν ευχαριστημένος από τον ρόλο που είχε πέρυσι στην ομάδα, όμως η αλλαγή προπονητή ίσως να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ο ΝτιΒιντσέντζο θα αναζητήσει συμβόλαιο με οκταψήφιο νούμερο σε ετήσιες αποδοχές, είναι μία καλή περίπτωση για τους Κινγκς, σίγουρα όμως όχι η απόλυτη προτεραιότητα και σίγουρα όχι η μοναδική με την οποία ασχολείται το front office της ομάδας.

Παίκτες όπως ο Βίκτορ Ολαντίπο, ο Γκάρι Πέιτον, ο Κόντι και ο Κέιλεμπ Μάρτιν, ο Τι Τζέι Γουόρεν και ο Ντάνουελ Χάουζ έχουν ακουστεί/γραφτεί χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν κάποιος ή κάποιοι πραγματικά ενδιαφέρουν τους Κινγκς, οι οποίοι με μεγάλη ευχαρίστηση θα παραχωρούσαν τον Χάρισον Μπαρνς, τον Τζάστιν Χόλιντεϊ, τον Μο Χάρκλες, ενδεχομένως ακόμη και τον Ρισόν Χολμς αν έβρισκαν τρόπο για να βελτιώσουν το ρόστερ τους κάνοντας και κάποια οικονομία.

Τι λέει η λογική για τον Σάσα Βεζένκοβ

Μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ενίσχυση στην περιφέρεια, οι Κινγκς θα ασχοληθούν πολύ πιο ζεστά με τον Σάσα Βεζένκοβ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να του μιλήσουν με δεδομένα και με ακριβή νούμερα, κάτι που η λογική λέει πως θα είναι σε θέση να κάνουν το νωρίτερο μετά από την λήξη του moratorium (19:01 ώρα Ελλάδας την 6η Ιουλίου), το αργότερο περίπου στις 10-12 Ιουλίου.

Στο Σακραμέντο ενδιαφέρονται πραγματικά για τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, δεν είναι ξεκάθαρο αν τον προορίζουν για την θέση τρία ή για την θέση τέσσερα (στο τρία παίζουν οι Χάρισον Μπαρνς, Τζάστιν Χόλιντεϊ, Μο Χάρκλες και στο τέσσερα οι Κίγκαν Μάρεϊ, Τρέι Λάιλς, Τσιμέζι Μέτου, Ντομάντας Σαμπόνις) και δεν είναι ξεκάθαρο αν όλοι όσοι έχουν αυτή τη στιγμή εγγυημένα συμβόλαια για την περίοδο 2022/23 θα βρίσκονται στο μισθολόγιο σε μία, δύο, πέντε, 10 ημέρες.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού γνωρίζουν την κατάσταση, ξέρουν ότι οι Κινγκς μπορούν έως τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου να πληρώσουν το buyout των 750.000 δολαρίων και να πάρουν τον Βεζένκοβ στο Σακραμέντο και απλώς περιμένουν τις εξελίξεις.

Ο Βεζένκοβ, από την πλευρά του, μπορεί να διαπραγματευθεί με όποιον τρόπο θέλει καθώς έχει περάσει η τριετία από την ημέρα που έγινε draft και έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα χρήματα που θεωρεί ότι αξίζει ή τα χρήματα που θα τον πείσουν για να αποχαιρετήσει την παρέα του στον Ολυμπιακό στον οποίο είναι πλέον το πρώτο όνομα μαζί με τον Κώστα Σλούκα. Η Bi-Annual Exception των 4.1 εκατομμυρίων δολαρίων μοιάζει μικρή για εκείνον, η Mid-Level Exception των 10.5 εκατομμυρίων δολαρίων ταιριάζει περισσότερο στο δικό του status, ωστόσο αυτή μπορεί να σπάσει σε περισσότερους από έναν παίκτες και να χρησιμοποιηθεί μόνο αν η ομάδα βρίσκεται πάνω από το salary cap και κάτω από το luxury tax.

Με απλά λόγια, η κατάσταση στους Σακραμέντο Κινγκς είναι αυτή τη στιγμή ρευστή και ο Βεζένκοβ δεν μπορεί να θεωρηθεί η προτεραιότητα του οργανισμού. Τα δεδομένα θα είναι πιο ξεκάθαρα μόλις δούμε τις πρώτες κινήσεις της ομάδας, ώστε να υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα σχετικά με το μισθολόγιο εν όψει της επόμενης σεζόν (χρήματα, εξαιρέσεις, θέσεις στο ρόστερ κτλ.).

TAGS NBA ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ EUROLEAGUE ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ