ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η επόμενη μέρα

Οι παίκτες της ΑΕΚ κάνουν το γνωστό "Ζντο"
Οι παίκτες της ΑΕΚ κάνουν το γνωστό "Ζντο" EUROKINISSI

Το συμβόλαιο του Βαγγέλη Αγγέλου, οι σκέψεις για μειωμένο μπάτζετ, τα 8 ban και οι στόχοι για την νέα σεζόν. Το SPORT24 αναλύει την επόμενη μέρα της ΑΕΚ.

Μία – από κάθε άποψη – περιπετειώδης σεζόν για την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση της 3ης θέσης της Stoiximan Basket League. Μία σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα, αλλά εκτυλίχθηκε εφιαλτικά.

Η “Ένωση” ξεκίνησε την σεζόν το περασμένο Φθινόπωρο με το Final Eight στοχεύοντας σε 5 τίτλους. Σχεδόν 10 μήνες αργότερα, το πηλίκο δείχνει μηδέν και το ταμείο... μείον. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού μία σειρά από γεγονότα εξέθεσαν την ομάδα. Από τα 8 ban που υπάρχουν από την FIBA, μέχρι τις καθυστερήσεις στις πληρωμές που οδήγησαν σε προσωρινή αποχή από τις προπονήσεις.

Είναι αλήθεια ότι ήταν δύσκολη η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ. Η δυσκολότερη της εποχής του Μάκη Αγγελόπουλου, ο οποίος πλέον ξέρει ότι η πίεση έχει αυξηθεί από όλους και προς... όλους ενόψει της επόμενης σεζόν, που είναι πολύ πιθανό να φέρει ολική αναδόμηση του ρόστερ.

Τα ban που υπάρχουν και τα ban που (ίσως) έρθουν

Ξεκινώντας από τα πλέον βασικά για την ΑΕΚ: Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 ban από την FIBA λόγω οφειλών, η “Ένωση” δεν μπορεί να κινηθεί μεταγραφικά. Τουλάχιστον επίσημα, αφού μπορεί να κινηθεί για την απόκτηση παικτών και πιθανόν να συμφωνήσει μαζί τους προφορικά, αλλά καμία συμφωνία – ειδικά με παίκτη από το εξωτερικό – δεν μπορεί να επισημοποιηθεί αν δεν τακτοποιηθούν τα 8 ban.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η ΑΕΚ έχει οφειλές και σε παίκτες του φετινού ρόστερ που πιθανότατα θα αποχωρήσουν, πρέπει ο κόσμος να έχει υπόψη ότι είναι εξαιρετικά πιθανό αυτά τα ban να αυξηθούν σε περίπτωση νέας προσφυγής. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τακτοποιηθούν πριν η ΑΕΚ σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Στην “Ένωση” εκφράζουν αισιοδοξία. Στο (πρόσφατο) αλλά και μακρινό παρελθόν είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει διακανονισμοί, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει άρση της απαγόρευσης μεταγραφών. Ποτέ βέβαια δεν υπήρχαν μαζεμένα 8 ban – με την προοπτική να υπάρξουν κι άλλα – κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με παίκτες (αν και κάποιοι είναι πιθανό να έχουν τον ίδιο εκπρόσωπο), οπότε χρειάζεται προσοχή.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου και το θέμα του προπονητή

Αφήνοντας προσωρινά στην άκρη το (μεγάλο) θέμα των ban και κοιτάζοντας την επόμενη μέρα, η ΑΕΚ ξέρει ότι την στιγμή που θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό της έχει μπόλικη δουλειά. Και η αρχή πρέπει να γίνει με τον προπονητή.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου είναι ο άνθρωπος που έπαιξε τον ρόλο του καμικάζι στα μέσα της σεζόν αντικαθιστώντας τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Δέχθηκε να υπογράψει συμβόλαιο δύο μηνών χωρίς την προοπτική ανανέωσης και πόνταρε στον εαυτό του ελπίζοντας να πείσει την “Ένωση” ενόψει της νέας σεζόν.

Είναι γεγονός ότι ο έμπειρος τεχνικός κέρδισε πολλούς πόντους. Ανέλαβε μία ομάδα σε κάκιστη κατάσταση (ψυχολογική και αγωνιστική), με τους Μάρκους Σλότερ και Κιθ Λάνγκφορντ εκτός, τον Μόουζες Κίνγκλεϊ να παίζει με ένα πόδι και τους παίκτες ξενερωμένους και κουρασμένους ψυχολογικά τόσο για αγωνιστικούς όσο και για εξωαγωνιστικούς λόγους. Ο Αγγέλου όμως συσπείρωσε την ομάδα, την βοήθησε να αποκλείσει τον – σε εξαιρετική κατάσταση – ΠΑΟΚ και να κοιτάξει στα μάτια τον μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκό στα ημιτελικά, οδηγώντας την τελικά στην 3η θέση.

Η ΑΕΚ έχει σημαντική απόφαση μπροστά της, αφού όλα ξεκινούν από τον προπονητή. Είναι δεδομένο ότι θα ψάξει τις επιλογές της, όπως έκανε και όταν απομακρύνθηκε ο Παπαθεοδώρου, έχοντας τότε μεταξύ άλλων υπόψη τα ονόματα του Γιώργου Βόβορα, του Ηλία Καντζούρη και του Ηλία Ζούρου. Μετά την προσπάθεια όμως του Γιώργου Αγγέλου και το έργο που έδειξε, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μείνει στην ομάδα.

Μόλις δύο παίκτες με συμβόλαιο

Το θέμα του προπονητή βέβαια δεν είναι το μόνο που παραμένει ανοιχτό. Πρακτικά ανοιχτό είναι όλο το ρόστερ της ΑΕΚ, αφού οι μόνοι παίκτες με εγγυημένο συμβόλαιο για την νέα σεζόν είναι οι Δημήτρης Μωραΐτης και Λίνος Χρυσικόπουλος. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμα πέντε παίκτες για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς ανανέωσης του συμβολαίου τους, υπάρχει δηλαδή το λεγόμενο “+1” στην συμφωνία: Ο λόγος για τους Νίκο Γκίκα, Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, Βασίλη Τολιόπουλο (φέτος ήταν δανεικός στον Ιωνικό BC), Κιθ Λάνγκφορντ (οι δύο πλευρές έχουν την δυνατότητα πρόωρης ανανέωσης) και Μόουζες Κίνγκσλεί.

Για τους Γκίκα και Γιάνκοβιτς υπάρχει θετική διάθεση από την πλευρά της ΑΕΚ, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή η κουβέντα γίνεται χωρίς να είναι γνωστό ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής της ομάδας. Για τον Τολιόπουλο το τοπίο δεν είναι σαφές, επίσης λόγω του ανοιχτού θέματος του προπονητή. Ο Λάνγκφορντ θέλει να παίξει ακόμα έναν χρόνο – ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του έδειχνε να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει η ΑΕΚ να λύσει άλλα θέματα πριν συζητήσουν.

Όσο για τον Κίνγκσλεί, η περίπτωσή του είναι επίσης ιδιαίτερη. Ο λόγος είναι ότι ο ταλαντούχος φόργουορντ/σέντερ αναμένεται να υποβληθεί σε επέμβαση στο γόνατο και να μείνει 5 μήνες εκτός. Κοινώς, η ΑΕΚ καλείται να αποφασίσει αν θα τον κρατήσει (πιθανότατα με μειωμένες αποδοχές) περιμένοντας την αποθεραπεία του ή θα λύσει το συμβόλαιό του, ψάχνοντας για άλλες περιπτώσεις.

Στα συμβόλαια που λήγουν, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η ΑΕΚ θέλει να κρατήσει τους Ντάριλ Μείκον και Γιανίκ Μορέιρα. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν, αμφότεροι έχουν δείξει διάθεση παραμονής (αρκεί να πάρουν εγγυήσεις βέβαια). Ο πρώτος ωστόσο θα κοιτάξει την αγορά ψάχνοντας πρόταση από ομάδα της EuroLeague, με τον Σπύρο Καβαλιεράτο να έχει αποκαλύψει στην εκπομπή “Show Must Go on” ότι ο Αμερικανός βρίσκεται στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού.

Ο Ματ Λοτζέσκι δεν θα επιστρέψει, αφού σκέφτεται ακόμα και την απόσυρση.

Ο Γιόνας Ματσιούλις δεν θα επιστρέψει για τέταρτη σεζόν, κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις του μετά τον 4ο μικρό τελικό με τον Προμηθέα.

Ο Μάρκους Σλότερ είναι ένα ερωτηματικό, αλλά με βάση τα προβλήματα τραυματισμού που έβγαλε είναι μάλλον δύσκολο να μείνει, χωρίς να είναι σίγουρο βέβαια ότι και ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Στα ονόματα των Κατσίβελη και Γόντικα υπάρχει ερωτηματικό, αφού ο μεν είχε συμπαθητική παρουσία, ο δε μεταμορφώθηκε υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Αγγέλου τον τελευταίο μήνα της σεζόν.

Οι Νίκος Ζήσης και Δημήτρης Μαυροειδής έχουν δύο δρόμους: Να παίξουν έναν ακόμα χρόνο μπάσκετ με την φανέλα της ΑΕΚ ή να αποσυρθούν, αναλαμβάνοντας πιθανότατα κάποιο πόστο στην ομάδα. Και στις δύο περιπτώσεις, η απόφαση μοιάζει να ανήκει στους δύο παίκτες.

Το μειωμένο μπάτζετ και οι σκέψεις του Μάκη Αγγελόπουλου

Κοιτάζοντας στο άμεσο μέλλον, η ΑΕΚ ξέρει ότι έχει μπροστά σημαντικές αποφάσεις. Με τα ban να υπάρχουν πάνω από το κεφάλι της και ερωτηματικά στο θέμα του προπονητή και του ρόστερ, το... rebuilding μοιάζει δεδομένο. Το θέμα πλέον είναι πάνω σε ποια βάση θα γίνει αυτό.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΑΕΚ λογικά θα πορευτεί σε μία σφιχτή οικονομική λογική. Τα έργα στο γήπεδο στα Λιόσια και οι οφειλές που υπάρχουν σε πρώην και νυν παίκτες είναι δεδομένο ότι έχουν και θα έχουν προτεραιότητα, με την “Ένωση” να πρέπει να πορευτεί με ένα διαφορετικό - μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - μπάτζετ, έχοντας αρχικά υπόψη την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχει πριν σκεφτεί οτιδήποτε άλλο.

Στην πραγματικότητα, ισχύει αυτό που ίσχυε πάντα στην ΑΕΚ. Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο ισχυρός άνδρας της “Ένωσης” είναι αυτός που θα καθορίσει με τις αποφάσεις του και τις κινήσεις του τους στόχους των “κιτρινόμαυρων” έπειτα από μία σεζόν που ήταν δύσκολη σε όλα τα επίπεδα. Όπως και να έχει, ο χρόνος πλέον τρέχει σε όλα τα επίπεδα. Και η ΑΕΚ πρέπει να τρέξει. Για να μην τρέχει και να μην φτάνει.

TAGS ΑΕΚ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ