WRC

WRC: Ο Τάνακ κέρδισε τον Ροβάνπερα μέσα στη Φινλανδία

Ο Τανάκ πανηγυρίζει τη νίκη του στη Φινλανδία
Ο Τανάκ πανηγυρίζει τη νίκη του στη Φινλανδία RED BULL CONTENT POOL

Ο Οττ Τάνακ της Hyundai επέστρεψε στις νίκες με έναν εκθαμβωτικό ρεσιτάλ στο Ράλι Φινλανδίας, 8ο γύρο του φετινού WRC, με διαφορά μόλις 6,8'' από τον Κάλε Ροβάνπερα - που απέκτησε πλέον προβάδισμα 94 βαθμών στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Έχοντας περάσει σχεδόν όλη τη χρονιά φέτος στο περιθώριο, λόγω του προβληματικού ξεκινήματος του Hyundai i20 N Rally1, ο Εσθονός ξεδίπλωσε ένα από τα οδηγικά ρεσιτάλ από το 2019 που είχε γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, για να κερδίσει το ταχύτερο Toyota Yaris Rally1 και τον πλήρη αυτοπεποίθησης Κάλε Ροβάνπερα στην πατρίδα του Φινλανδού.

Με τη δεύτερή του θέση στον 8ο φετινό αγώνα του WRC, σε συνδυασμό με τους 5 βαθμούς που κέρδισε νικώντας στην τελευταία Power Stage, ο Ροβάνπερα -στο μεταξύ- αύξησε στους 94 βαθμούς το προβάδιμά του από τον δεύτερο του πρωταθλήματος - που είναι πλέον ο Τάνακ

O Ροβάνπερα κατά συνέπεια, μπορεί να εξασφαλίσει τον φετινό τίτλο μαθηματικά στον επόμενο αγώνα, στο Ράλι Υπρ του Βελγίου (στις 18-21/8), αλλά το πιθανότερο να συμβεί αυτό είναι στο Ράλλυ Ακρόπολις που ακολουθεί, στις 8-11 Σεπτεμβρίου, για να γίνει ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής της ιστορίας του σπορ.

Ο Τάνακ πήρε το προβάδισμα στην κορυφή της γενικής του Ράλι Φινλανδίας στη 2η Ειδική του αγώνα, την Παρασκευή, και έκτοτε αμύνθηκε υποδειγματικά στις επιθέσεις της τριάδας της Toyota - του Φινλανδού Εσαπέκα Λάπι αρχικά, του Έλφυν Έβανς και τέλος του Ροβάνπερα.

Καθώς ο Ροβάνπερα την Παρασκευή έχανε χρόνο καθαρίζοντας το δρόμο, ο Λάπι έφτασε τον Εσθονό στα 3,8'' το βράδυ της Παρασκευής. Ο πρώτος εξαπέλυσε την επίθεσή του το Σάββατο, με ευνοϊκότερη θέση εκκίνησης στις Ειδικές, και δύο φορές γλίτωσε οριακά από μια έξοδο. Όμως, μέχρι το τέλος της ημέρας ήταν ο οδηγός που αξιοποίησε καλύτερα τις υγρές συνθήκες, κέρδισε 5 ΕΔ της ημέρας και πλησίασε τον πρωτοπόρο Τάνακ στα 8,3''.

Όμως, ο Τάνακ άντεξε στην πίεση του 21χρονου μέχρι και το τελευταίο μέτρο της τελευταίας Ειδικής, και έτσι κατέκτησε μία από τις πιο επιδέξιες και εντυπωσιακές νίκες της καριέρας του. Ήταν η δεύτερη φετινή νίκη του Εσθονού και της Hyundai, μετά από της Σαρδηνίας τον Ιούνιο, η πρώτη της Hyundai στη Φινλανδία και η τρίτη του Τάνακ στον αγώνα των χιλίων λιμνών.

Στην προτελευταία Ειδική ο Λάπι είχε μια ανατροπή του Yaris Rally1. Όμως, παρότι το αυτοκίνητο έκανε τρεις περιστροφές γύρω από τον άξονά του, και υπέστη σοβαρές ζημιές στο αμάξωμα και στο ψυγείο του, ο Φινλανδός κατάφερε να συνεχίσει και να διατηρήσει και στην Power Stage την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Ο Λάπι είχε μείνει εκτός μάχης της νίκης το Σάββατο, όταν μια πέτρα διέλυψε το παρ-μπριζ του Yaris R1 και περιόρισε σχεδόν ολοκληρωτικά την ορατότητά του.

Την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Έβανς -που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των πρωτοπόρων και έμεινε εκτός βάθρου με ένα πρόβλημα την πίσω αριστερή ανάρτηση το Σάββατο-, ο Τιερί Νεβίλ που ποτέ δεν βρήκε την εμπιστοσύνη του Τάνακ να πιέσει το Hyundai i20 n Rally1, και ο Τακαμότο Κατσούτα της Toyota που συνέχισε το σερί βαθμών του.

Με το πρώτο Ford Puma Rally1 της M-Sport ο Γκας Γκρίνσμιθ τερμάτισε στην 7η θέση, μετά από τα προβλήματα του Κρεγκ Μπριν το Σάββατο. Ο Ιρλανδός ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους, ώσπου μια μικρή έξοδό τους από το δρόμο είχε ως αποτέλεσμα να ξηλώσει τον πίσω δεξιό τροχό του Puma. Επέστρεψε την Κυριακή, αλλά τερμάτισε τρίτος από το τέλος στη γενική.

Ο Αντριέν Φουρμό είχε επίσης ένα ατύχημα το Σάββατο που τον άφησε με ζημιά του δικού του Puma Rally1, ενώ ο Ολιβερ Σόλμπεργκ της Hyundai εγκατέλειψε την πρώτη μέρα, στην πρώτη στροφή της πρώτης Ειδικής Διαδρομής.

Τα αποτελέσματα:

WRC: Ο Τάνακ κέρδισε τον Ροβάνπερα μέσα στη Φινλανδία


Η βαθμολογία των ομάδων:

WRC: Ο Τάνακ κέρδισε τον Ροβάνπερα μέσα στη Φινλανδία


Η βαθμολογία των οδηγών:

WRC: Ο Τάνακ κέρδισε τον Ροβάνπερα μέσα στη Φινλανδία


TAGS WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ