Williams FW48: Πρεμιέρα στην πίστα και για το τελευταίο μονοθέσιο του 2026

Η Williams, η μοναδική από τις 11 ομάδες της Formula 1 που δεν πρόλαβε το shakedown των νέων φετινών μονοθεσίων την προηγούμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη, έκανε τα πρώτα χιλιόμετρα της νέας της FW48 στην πίστα του Σίλβερστοουν – στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τις δοκιμές του Μπαχρέιν που ξεκινούν την Τετάρτη (11/2).
Η ομάδα των Γκρόουβ ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα συμμετείχε στο shakedown της Βαρκελώνης, επικαλούμενη καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εξέλιξης της FW48. Έτσι, έχασε τρεις πολύτιμες ημέρες (που δικαιούταν κάθε ομάδα) για τον έλεγχο της λειτουργίας και της αξιοπιστίας του ολοκαίνουριου φετινού αυτοκινήτου της.
Λίγο από το χαμένο αυτό χρόνο αναπλήρωσε στο Σίλβερστοουν με το shakedown της FW48, εκμεταλλευόμενη τα 200 χιλιόμετρα (με μη αντιπροσωπυτικά ελαστικά) της μίας εκ των δύο “ημερών κινηματογράφησης” που δικαιούται κάθε ομάδα ανά έτος.
Η καθυστέρηση στην κατασκευή της FW48 συνέβη λόγω της τριπλής αποτυχίας της στις δοκιμές πρόσκρουσης στις οποίες επιβάλλει η FIA τα μονοθέσια. Ο διευθυντής της ομάδας, Τζέιμς Βάουλς, το φορτίο που δέχεται το νέο μονοθέσιο στα crash tests είναι περίπου τριπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που επηρέασε το χρονοδιάγραμμα της ομάδας.
Παρότι όμως έχασε τις δοκιμές της Βαρκελώνης, η Williams δοκίμασε το νέο της μονοθέσιο στον ψηφιακό κόσμο – στο “Virtual Track Test” (VTT), όπου μεγάλο μέρος του πραγματικού μονοθεσίου τοποθετείται σε ειδική πλατφόρμα για να προσομοιώσει συνθήκες αγώνα.
Σύμφωνα με τον Βάουλς, η διαδικασία αυτή στέφθηκε με επιτυχία καθώς καλύφθηκαν τα χιλιόμετρα που είχε θέσει ως στόχο η ομάδα – ανοίγοντας τον δρόμο για το shakedown στο Σίλβερστοουν.
Στην πρώτη αυτή έξοδο της FW48 συμμετείχαν και οι δύο οδηγοί της ομάδας, Κάρλος Σάινθ και Άλεξ Άλμπον, αν και όχι με τα επίσημα χρώματα του 2026 αλλά με το καμουφλάζ που είχαν ψηφίσει περίπου 55 χιλιάδες υποστηρικτές της ομάδας σε διαδικτυακή ψηφοφορία.
Η Williams θα εκμεταλλευτεί και τη δεύτερη “ημέρα κινηματογράφησης”, στις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να διασφαλίσει ότι την επομένη θα μπει στο τριήμερο των δοκιμών του Μπαχρέιν (11-13 Φεβρουαρίου) με τη βέλτιστη δυνατή αξιοπιστία, για να συγκεντρώσει χιλιόμετρα κατανόησης του αυτοκινήτου.
“Ήταν μια ημέρα-ορόσημο για εμάς και πάντα νιώθεις περήφανος όταν ένα νέο μονοθέσιο βγαίνει για πρώτη φορά στην πίστα”, δήλωσε ο Βάουλς. Όπως ανέφερε, το shakedown βοήθησε την Williams να κατανοήσει καλύτερα το συνολικό πακέτο ενόψει των δοκιμών στο Μπαχρέιν.
Τα σχόλια των Σάινθ και Άλμπον μετά την πρώτη τους οδηγική επαφή με την FW48 ήταν θετικά, αν και εντοπίστηκαν και μικρές λεπτομέρειες που χρειάζονται βελτίωση. O Σάινθ είπε πως “ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια από όλους να βγει το αυτοκίνητο σήμερα στην πίστα”.
Και συνέχισε, ο Ισπανός: “Ήταν μια τυπική χειμωνιάτικη ημέρα στο Σίλβερστοουν, οπότε επικεντρωθήκαμε στο να κάνουμε τους πρώτους μας γύρους και να ολοκληρώσουμε το πλάνο του shakedown. Είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε στο Μπαχρέιν σε λίγες ημέρες, όπου θα μπούμε σε πιο ολοκληρωμένα προγράμματα δοκιμών, και ανυπομονώ γι’ αυτό”.
Ο Άλμπον πρόσθεσε: “Προφανώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που πρέπει να αναλύσουμε και τομείς που χρειάζονται βελτίωση, αλλά γενικά ήταν μια αρκετά ομαλή ημέρα. Είχαμε καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή στο Σίλβερστοουν και χαίρομαι που επιτέλους βρέθηκα στο αυτοκίνητο και οδήγησα τη FW48. Η πλήρης προσοχή μας στρέφεται τώρα στο Μπαχρέιν, στην ανάλυση των δεδομένων και στην προετοιμασία για την έναρξη της σεζόν”.
Η Williams ξεκινά τη σεζόν του 2026 με αρκετά καλύτερη ψυχολογία σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, μετά την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα του 2025 – το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας από το 2017, έχοντας μάλιστα πανηγυρίσει δύο βάθρα με τον Σάινθ στο Μπακού και το Κατάρ.