FORMULA 1

Tο πρόγραμμα του GP Ιαπωνίας και τα μυστικά της Σουζούκα

Mercedes-Benz AG
2023 Japanese Grand Prix, Saturday - LAT Images MERCEDES-BENZ AG

H Formula 1 επιστρέφει στην Ιαπωνία μέσα στο λιγότερους από έξι μήνες, καθώς φέτος ο αγώνας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου μεταφέρθηκε από το Φθινόπωρο στην Άνοιξη. Δείτε τις ώρες των ελεύθερων και κατατακτήριων δοκιμών και του 4ου φετινού GP, καθώς και 5 hot πληροφορίες για την πίστα της Σουζούκα.

Στην πίστα όπου ο Μαξ Φερστάπεν πήρε το δεύτερό του πρωτάθλημα οδηγών το 2022 και η Red Bull Racing ανέκτησε τον τίτλο των κατασκευαστών ένα χρόνο αργότερα, ο Ολλανδός με την RB20 είναι τα μεγάλα φαβορί για να επιστρέψουν στις νίκες μετά την εγκατάλειψη του πρωταθλητή στην Αυστραλία.

Η μεταφορά του ιαπωνικού αγώνα στην Άνοιξη συμπίπτει με τη “Σακούρα”, την εποχή που ανθίζουν οι κερασιές. Η Σουζούκα, 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναγκόγια, δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ άλλοτε τη F1 την Άνοιξη, αντίθετα με μια άλλη ιαπωνική πίστα, της Άιντα, όπου διοργανώθηκε το GP Ειρηνικού στις 17 Απριλίου 1994.

H συγκεκριμένη πίστα είναι, χάρη στην πλειάδα διαφορετικών -αργών και γρήγορων- στροφών, τις παρατεταμένες και τις ευθείες της, αυτή που θα βγάλει στην επιφάνεια την αληθινή δυναμική κάθε μονοθεσίου - ειδικά στις δοκιμές κατάταξης το πρωί του Σαββάτου. Και με την αυξημένη φθορά των ελαστικών θα δείξει ποιοι όντως έχουν προοδεύσει στη διαχείριση της γόμας στις συστοιχίες γύρων του αγώνα.

Η πρωταθλήτρια Red Bull αναμένεται να παρουσιάσει εδώ την πρώτη μεγάλη αναβάθμιση της φετινής RB20, η οποία αποσκοπεί να βελτιώσει το κυρίαρχο φετινό μονοθέσιο της F1 - αρκεί να την προσαρμόσει με επιτυχία στο μονοθέσιό της. Και το γεγονός ότι στον αγώνα επιστρέφουμε στο κριτήριο της θερμικής διαχείρισης των ελαστικών, η ομάδα του Μίλτον Κινς και ο Μαξ Φερστάπεν φαντάζουν ανίκητοι αυτό το τριήμερο.

Στρατηγική

Η διεξαγωγή του GP Ιαπωνίας νωρίς την Άνοιξη, πέραν του αυξημένου ενδεχομένου βροχής (70%), φέρνει και χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες - που θα κυμαίνονται από 8-13° Κελσίου. Παράλληλα, η πίστα των 5,8 χιλιομέτρων προβάλλει μια σειρά από προκλήσεις για τα ελαστικά, τόσο λόγω της τραχύτητας της ασφάλτου όσο και λόγω των τεράστιων δυνάμεων που ασκούνται σε αυτά στις πολύ γρήγορες στροφές.

PIRELLI F1 MEDIA
Pirelli, GP Ιαπωνίας 2024 PIRELLI F1 MEDIA


Βάσει αυτού, η Pirelli έχει επιλέξει για αυτό τον αγώνα τις τρεις σκληρότερες -από τις πέντε- γόμες της: η C1 είναι η σκληρή, η C2 η μέση και η C3 είναι η μαλακή. Πρόκειται για την ίδια επιλογή που είχε γίνει στο Μπαχρέιν, στον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η μαλακή εδώ (C3) ήταν η σκληρή στο GP της Μελβούρνης.

Η πιο συνηθισμένη στρατηγική στη Σουζούκα, λόγω της φθοράς της γόμας, περιλαμβάνει δύο πιτ-στοπς στον αγώνα. Όμως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αυτής της εποχής μπορεί να επιτρέψουν, σε όσους θέλουν να ρισκάρουν και διαχειρίζονται ήπια τις γόμες τους, να κάνουν μόνο μία αλλαγή ελαστικών την Κυριακή.

Βεβαίως, η δεύτερη επιλογή έχει και το ρίσκο της δυσκολίας να κρατούν τα ελαστικά μέσα στο ‘θερμικό παράθυρο λειτουργίας’, και να θερμάνουν τη σκληρή γόμα βγαίνοντας από το πιτ-στοπ τους. Επιπλέον, η μοναδική στάση στα πιτς μειώνει την επίδραση που μπορεί να έχει το undercut, το οποίο είναι συνήθως πολύ χρήσιμο στη Σουζούκα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 4ου φετινού αγωνιστικού τριημέρου της Formula 1, από την Παρασκευή (5/04) μέχρι την Κυριακή (7/04), μαζί με πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το GP της Ιαπωνίας:

Πρόγραμμα GP Ιαπωνίας 2024
Παρασκευή 5 Απριλίου

  • 05:30-06:30: Ελεύθερες Δοκιμές 1 (FP1)
  • 09:00-10:00: Ελεύθερες Δοκιμές 2 (FP2)

Σάββατο 6 Απριλίου

  • 05:30-06:30: Ελεύθερες Δοκιμές 3 (FP3)
  • 09:00-10:00: Δοκιμές κατάταξης (Q)

Κυριακή 7 Απριλίου

  • 08:00: Αγώνας (GP)
Mercedes-Benz AG
Η πίστα της Σουζούκα MERCEDES-BENZ AG


GP Ιαπωνίας 2024 / Μελβούρνη, 5-7Απριλίου 2024

  • Πρώτο GP: 1987
  • Μήκος πίστας: 5,807 km
  • Γύροι: 53
  • Συνολική διαδρομή: 307,471 km
  • Ρεκόρ γύρου: Λιούις Χάμιλτον, 1:30.983 (2019)\
  • Νικητής 2023: Μαξ Φερστάπεν
  • Περισσότερες νίκες: 4 (Μίκαελ Σουμάχερ)
  • Πιθανότητα βροχής: 70%

Δείτε όλες τις πίστες του πρωταθλήματος F1 2024 στο Μεγάλο Αφιέρωμα του SPORT24.

5 Hot Info για την πίστα της Σουζούκα

  • Το 1962, ο Σοϊχίρο Χόντα, θέλοντας να μετατρέψει τη Honda σε κατασκευαστή αυτοκινήτων, αποφάσισε ότι η εταιρεία του θα πρέπει να έχει τη δική της πίστα δοκιμών. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 37 GP Ιαπωνίας, και τα 33 τα έχει φιλοξενήσει η Σουζούκα. Τα υπόλοιπα 4 έχει φιλοξενήσει η πίστα του Φούτζι (ιδιοκτησίας της Toyota).

  • Παρότι είχε κατασκευαστεί ήδη 20 νωρίτερα, η Σουζούκα άργησε να μπει στο πρόγραμμα της Formula 1: το πρώτο GP διεξήχθη εκεί το 1987, και παραμένει χαραγμένο στη μνήμη του Νάιτζελ Μάνσελ. Ο Βρετανός “λέοντας” είχε ατύχημα στις δοκιμές κατάταξης και δεν κατάφερε να εκκινήσει τον αγώνα, με αποτέλεσμα να “χαρίσει” το πρωτάθλημα της χρονιάς εκείνης στον Νέλσον Πικέ. Μεταξύ πολλών άλλων, στη Σουζούκα συνέβησαν και οι αμφιλεγόμενες συγκρούσεις των Άιρτον Σένα και Αλέν Προστ που έκριναν τους τίτλους του 1989 και του 1990.

  • Ο πλέον πολυνίκης οδηγός στη Σουζούκα είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ, με 6. Ο Γερμανός έχει επίσης και τις περισσότερες πολ ποζίσιονς (8) και θέσεις στο βάθρο (9). Από τις ομάδες, η McLaren έχει 9 νίκες και η Ferrari 10 πολ ποζίσιονς, για τα αντίστοιχα ρεκόρ στην ιαπωνική πίστα.

  • Η πίστα είναι μια από τις πιο αγαπημένες των οδηγών και διακρίνεται για την ταχύτητά της και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χάραξη που θυμίζει “8”. Έχει συνολικά 18 στροφές (ίδιο αριθμό αριστερών και δεξιών), και μεταξύ αυτών οι Spoon, 130R και οι ανηφορικές 2-7 είναι από τις διασημότερες της Formula 1.

  • Κρίσιμο στοιχεία για τα ελαστικά στη Σουζούκα είναι τα πλευρικά φορτία και όχι τόσο η ελκτική πρόσφυση και η σταθερότητα στο φρενάρισμα. Τα ενεργειακά φορτία που μεταφέρονται μέσω των ελαστικών είναι από τα μεγαλύτερα της χρονιάς. Για παράδειγμα, η στροφή 130R (130 μοιρών) είναι μια γρήγορη καμπή αλλά τα μονοθέσια περνούν με τέρμα γκάζι, σαν να είναι ευθεία.
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΙΑΠΩΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ