Τι πρέπει να ξέρετε για τις δοκιμές της F1 που ξεκινούν σήμερα (26/1) στη Βαρκελώνη

Μετά από μήνες σχεδιασμού και τρία χρόνια εξέλιξης των νέων υβριδικών μονάδων ισχύος, ήρθε η ώρα να βγουν στην πίστα τα νέα μονοθέσια της Formula 1 του 2026. Η πρώτη από τις τρεις φετινές συνεδρίες χειμερινών δοκιμών εξέλιξης ξεκινά σήμερα (26/1) στην πίστα της Βαρκελώνης, όπου κάθε ομάδα δικαιούται τρεις ημέρες στην πίστα μέχρι και την Παρασκευή.
Οι δοκιμές αυτές θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών για τους θεατές και το διεθνή Τύπο, και θα καλύπτονται δημοσιογραφικά από μία μικρή ομάδα ανταποκριτών της επίσημης ιστοσελίδας της F1. Αυτή η απόφαση ελήφθη λόγω της νεότητας των καινούριων μονάδων ισχύος, και των προβλημάτων αξιοπιστίας που πιθανώς θα παρουσιάσουν στα πρώτα τους χιλιόμετρα.
Έτσι, θα υπάρχει καθημερινό υλικό με highlights, σύντομες δηλώσεις από οδηγούς και επικεφαλής ομάδων, καθώς και κάλυψη μέσω των επίσημων καναλιών της Formula 1 και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ομάδων.
Καθώς στη Βαρκελώνη το κύριο ζητούμενο θα είναι η αξιοπιστία, μετά από αυτό το πενθήμερο στην καταλανική πρωτεύουσα θα ακολουθήσουν, τον επόμενο μήνα (στις 11-13 και 18-20 Φεβρουαρίου) δύο ακόμα τριήμερα δοκιμών εξέλιξης στο Μπαχρέιν, στα οποία οι ομάδες -αν όλα τους πάνε καλά- θα επικεντρωθούν στην βελτίωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων τους.
Ήδη αρκετές ομάδες έχουν κάνει το πρώτο shakedown του νέου τους μονοθεσίου εκμεταλλευόμενες μία από τις δύο διαθέσιμες ετησίως “ημέρες κινηματογράφησης”. Όμως, στις ημέρες αυτές υφίσταται όριο 200 συνολικών χιλιομέτρων στην πίστα, με τη χρήση μη αντιπροσωπευτικών ελαστικών.
Στο πενθήμερο της Βαρκελώνης δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, και οι ομάδες θα αποκτήσουν τα πρώτα δεδομένα για την ταχύτητα και ανταγωνιστικότητά τους σε μια σεζόν που η ριζική αλλαγή των κανονισμών αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην κορυφή.
Αυτή θα είναι είναι η πρώτη φορά που τα μονοθέσια δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες, πέρα από τον ψηφιακό κόσμο των προσομοιωτών. Η ισπανική πίστα δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν αεροδυναμικά δεδομένα σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών στροφών, για την κατανόηση της συμπεριφοράς των νέων αυτοκινήτων.
Δεδομένου ότι οι ομάδες μπορούν να επιλέξουν τρεις από τις επόμενες πέντε μέρες, έχουν την ευελιξία να διαλέξουν πότε θα βγουν στην πίστα, ενδιάμεσα να δουλέψουν πάνω στο αυτοκίνητο, να περιμένουν νέα εξαρτήματα ή ακόμη και να αποφύγουν ημέρες με κακές καιρικές συνθήκες, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα χιλιόμετρα που θα καλύψουν. Ήδη οι McLaren και Ferrari έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν θα μπουν στην πίστα από την πρώτη μέρα, σήμερα 26/1, αλλά τις επόμενες.
Η δουλειά δεν θα αφορά μόνο τα μονοθέσια αλλά και τους ίδιους τους οδηγούς, οι οποίοι καλούνται να εξοικειωθούν με νέα εργαλεία όπως τα νέα modes του κινητήρα (boost, overtake και recharge), στοιχεία που θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο επίθεσης και άμυνας στους αγώνες. Για αυτούς τους λόγους και τα φετινά τεστ θεωρούνται πιο σημαντικά από ποτέ.
Δεν αποκλείεται τα μονοθέσια που θα εμφανιστούν στις πρώτες δοκιμές του Μπαχρέιν να διαφέρουν σημαντικά από αυτά της Βαρκελώνης, ενώ αρκετές ομάδες αναμένεται να φέρουν νέα πακέτα αναβαθμίσεων και στο δεύτερο τριήμερο στο Μπαχρέιν.
Κάποιες ίσως παρουσιάσουν το τελικό τους πακέτο ήδη από τη Βαρκελώνη, εκμεταλλευόμενες τις εννέα ημέρες δοκιμών για να μάθουν σε βάθος το αυτοκίνητό τους, ενώ άλλες θα κρατήσουν αναβαθμίσεις για την πρεμιέρα της σεζόν στην Αυστραλία, στις 6-8 Μαρτίου. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πραγματική εικόνα της δυναμικής των ομάδων θα είναι πιο δύσκολο από ποτέ να αποκρυπτογραφηθεί.
Στις δοκιμές της Βαρκελώνης, επίσης, θα λάβουν μέρος οι 10 από τις 11 ομάδες. Η Williams, σε άλλο ένα θαλάσσωμα των τελευταίων ετών, δεν κατάφερε να περάσει έγκαιρα τις δοκιμές πρόσκρουσης του μονοθεσίου της -και δεν μπορεί να βάλει στην πίστα της FW48 πριν τις περάσει. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα, για μία ομάδα που φιλοδοξεί να ανέλθει κοντά στη μάχη της κορυφής της F1.
Μία άλλη παράμετρος των δοκιμών που ξεκνιούν στη Βαρκελώνη σήμερα είναι η τόλμη της Red Bull Racing στην επιλογή ελαστικών. Αυτό το τριήμερο οι ομάδες θα έχουν διαθέσιμα τρία σετ ελαστικών (C1 σκληρή, C2 μέση και C3 μαλακή) συν τα δύο βρόχινα σετ (ενδιάμεσα και full wet).
Η McLaren, η Ferrari και η Aston Martin έχουν επιλέξει περισσότερα σετ μέσης γόμας (10,12 και 10 αντίστοιχα), αλλά η Red Bull διάλεξε 18 σετ μαλακής και μόλις ένα σετ μέσης. Από την άλλη, η Mercedes διάλεξε 12 σετ μαλακής και 8 σετ σκληρής γόμας, καθώς κάθε μονοθέσιο θα κληθεί -αν δεν παρουσιάσει προβλήματα- να κάνει περισσότερους από τους 100 γύρους την ημέρα.