FORMULA 1

Σίμοντς: "Ο Σένα ήξερε πως ήταν ο καλύτερος του κόσμου πριν φτάσει στη F1"

Σίμοντς: "Ο Σένα ήξερε πως ήταν ο καλύτερος του κόσμου πριν φτάσει στη F1"
Ο Πατ Σίμονς AP IMAGES

Ο Πατ Σίμοντς, τεχνικός διευθυντής της Formula 1, είχε συνεργαστεί πριν από 40 χρόνια με τον Άιρτον Σένα στην Toleman, την πρώτη ομάδα του Βραζιλιάνου στο σπορ - και λέει ότι ποτέ δεν έχει δει άλλο οδηγό με την αυτοπεποίθηση που είχε ο Βραζιλιάνος.

Ήδη αρκετά πεπειραμένος μηχανικός το 1984, ο 70χρονος σήμερα Πατ Σίμοντς είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους της Formula 1 που έχει συνεργαστεί με τρεις οδηγούς από την απόλυτη κορυφή του σπορ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες: τον Άιρτον Σένα, τον Μίκαελ Σουμάχερ και τον Φερνάντο Αλόνσο.

Όμως ο μεγάλος Βραζιλιάνος, πρόωρα χαμένος στην τραγική Κυριακή της Ίμολα το 1994, είχε -σύμφωνα με τον Βρετανό- την ισχυρότερη αυτοπεποίθηση που έχει δει ο ίδιος ο Σίμοντς μεταξύ κάθε άλλου οδηγού στο σπορ. Για την ακρίβεια, όπως είπε σήμερα ο Γενικός Τεχνικός Διεθυντής της F1, ο Σένα ήξερε πως ήταν ο καλύτερος οδηγός του κόσμου πολύ πριν το μάθουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Οι δύο συνεργάστηκαν στην πρώτη χρονιά και στην πρώτη ομάδα του Άιρτον στη Formula 1, την Toleman (η οποία αργότερα θα μετονομαζόταν σε Benetton και έπειτα σε Renault). Ο Σίμοντς, όμως, είχε δει για πρώτη φορά τον μεγάλο Βραζιλιάνο εν δράσει στη μικρότερη κατηγορία της βρετανικής Formula Ford, το μεγάλο «φυτώριο» των οδηγών της εποχής.

"Όλοι [στη Formula Ford] μιλούσαν για αυτόν τον τύπο», είπε ο Σίμοντς. «Είχαμε πληθώρα από Βραζιλιάνους εκείνο τον καιρό, αλλά όλοι μιλούσαν για τον Άιρτον. Είχε κάνει δοκιμές με δύο μονοθέσια της F1 και ο κόσμος παραλληρούσε για εκείνον.

Καταφέραμε να τον υπογράψουμε στην Toleman, κι ήμουν πολύ ικανοποιημένος με αυτό. Πίστευα ότι ήταν καλός, ανταγωνιστικός, αλλά ήταν νέος. Την πρώτη φορά που του δώσαμε το μονοθέσιο για δοκιμές, σκεφτόμουν 'ω, βασικά είναι κάτι περισσότερο από αυτά'. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που σε κάνουν να σηκώνεσαι και να δίνεις προσοχή", πρόσθεσε ο Σίμοντς.

Και κατέληξε: "Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν πως δεν είχα συναντήσει ποτέ κανέναν μέχρι τότε που να είχε τόσο υψηλή αυτοπεποίθηση. Ο Άιρτον ήξερε πως ήταν ο καλύτερος στον κόσμο πριν το διαπιστώσει οποιοσδήποτε άλλος. Όλοι οι οδηγοί το έχουν, αλλά δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο".

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ