FORMULA 1

Παρελθόν από τη McLaren ο τεχνικός διευθυντής Σάντσεζ, τρεις μήνες μετά τη μεταγραφή του από τη Ferrari

MCLAREN MEDIA CENTRE
Oscar Piastri, McLaren MCL60 MCLAREN MEDIA CENTRE

Η McLaren ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση του τεχνικού της τμήματος, και μαζί την αποχώρηση του τεχνικού διευθυντή Νταβίντ Σάντσεζ που ξεκίνησε στις αρχές του 2024 στο Ουόκινγκ μετά βαΐων και κλάδων ως μια ηχηρή μεταγραφή από τη Ferrari.

Ο Γάλλος Νταβίντ Σάντσεζ ήταν ένας από τους κομβικούς σχεδιαστές που δημιούργησαν τη Ferrari F1-75, το πρώτο αληθινά ανταγωνιστικό μονοθέσιο της Scuderia μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Η McLaren κατάφερε να τον αποσπάσει πέρσι από την ιταλική ομάδα, και μετά από την -προβλεπόμενη από το συμβόλαιό του με τη Ferrari- περίοδο “αγρανάπαυσης” ξεκίνησε να εργάζεται στο Ουόκινγκ στις αρχές του 2024.

Ως επικεφαλής του τμήματος της σχεδιαστικής φιλοσοφίας και απόδοσης του μονοθεσίου, ο Σάντσεζ μοιραζόταν τις ευθύνες του τεχνικού διευθυντή, που η McLaren χώρισε σε τρία επιμέρους τμήματα, με τον Νιλ Χούντλεϊ και τον Πίτερ Προδρόμου. Επίσης, η αγγλική ομάδα ενισχύθηκε και με τον Ρομπ Μάρσαλ, που ήταν επί μιάμιση δεκαετία κορυφαίο στέλεχος της Red Bull Racing.

Όμως, τα πράγματα δεν λειτούργησαν στην πράξη όπως τα υπολόγιζε η McLaren, και τώρα η ομάδα του Ουόκινγκ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Σάντσεζ διότι οι κατευθύνσεις που ήθελε να ακολουθήσει ο Γάλλος “δεν ήταν ευθυγραμμισμένες” με αυτές που είχαν συζητηθεί εκ των προτέρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ρόλο του Σάντσεζ θα καλύψει ο διευθυντής της ομάδας, Αντρέα Στέλλα, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Γάλλου που θα αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου για την απόδοση του μονοθεσίου στην πίστα.

Μετά από εκτενείς συζητήσεις μεταξύ του Νταβίντ Σάντσεζ και της ηγεσίας της ομάδας, ελήφθη από κοινού η απόφαση της αποχώρησης του Νταβίντ από την ομάδα”, εξήγησε ο Στέλλα. “Έγινε σαφές ότι ο ρόλος, οι ευθύνες και οι φιλοδοξίες που συνδέονταν με τη θέση του Νταβίντ δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με τις αρχικές μας προσδοκίες όταν συμφωνήσαμε να έρθει μαζί μας, το Φεβρουάριο του 2023.

Αναγνωρίζοντας την έλλειψη ευθυγράμμισης, ο Νταβίντ κι εγώ συμφωνήσαμε ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να χωρίσουμε τους δρόμους μας από τώρα, ώστε να του επιτρέψουμε να αναζητήσει άλλες ευκαιρίες που θα αξιοποιήσουν καλύτερα την πλήρη κλίμακα και το εύρος των εξαίρετων δεξιοτήτων του. Εκτιμούμε βαθιά και με ευγνωμοσύνη τη συμβολή του Νταβίντ στο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που ήταν μαζί μας, και του ευχόμαστε το καλύτερο στις μελλοντικές του δραστηριότητες”.

Ο Σάντσεζ, από την πλευρά του, τόνισε πως “ενώ ο ρόλος που είχαμε φανταστεί και συμφωνήσει δεν ήταν ευθυγραμμισμένος με την πραγματικότητα της θέσης που διαπίστωσα, φεύγω με σεβασμό στη διοίκηση, θαυμασμό για την αφοσίωση των συναδέλφων μου και με εκτίμηση για την ευθύτητα και ειλικρίνεια με την οποία συζητήσαμε και καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση.

Εύχομαι στην ομάδα να συνεχίσει την επιτυχία στο ταξίδι της προς την κορυφή, όπου αξίζει, και ανυπομονώ για την επόμενή μου πρόκληση εντός της F1”, κατέληξε ο Γάλλος.

Με την αναθεώρηση του τεχνικού τμήματος της McLaren, ο Χούντλεϊ παίρνει από τον Μάρσαλ τις ευθύνες του τεχνικού διευθυντή μηχανολογίας, ο Μάρσελ αναλαμβάνει το ρόλο του Επικεφαλής Σχεδιαστή, ενώ ο Αγγλο-Κύπριος Προδρόμου παραμένει στη θέση του τεχνικού διευθυντή του τμήματος αεροδυναμικής.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MCLAREN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ