FORMULA 1

Οι Top10 οδηγοί της F1 2023 σύμφωνα με τους διευθυντές των ομάδων

Red Bull Content Pool
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Second placed Fernando Alonso of Spain and Aston Martin F1 Team and Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talk during a press conference following the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2023 in Montreal, Quebec. (Photo by Clive Mason/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Ήταν αναμενόμενο ότι ο Μαξ Φερστάπεν θα κέρδιζε τις ψήφους των διευθυντών των ομάδων της Formula 1 για τους καλύτερους οδηγούς του 2023, όμως πιο πίσω υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις. Δεύτερος στην προτίμησή τους ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο, στην 7η θέση ο rookie Όσκαρ Πιάστρι.

Καθιερωμένη στο τέλος κάθε αγωνιστικής χρονιάς, η ψήφος των διευθυντών των ομάδων της Formula 1 για τους καλύτερους οδηγούς της χρονιάς που πέρασε έχει ιδιαίτερη βαρύτητα - χάρη στην εμπειρία και την πρόσβασή τους σε βαθύτερα δεδομένα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιους οδηγούς ανέδειξαν οι δέκα διευθυντές στην πρώτη δεκάδα του 2023.

1. Μαξ Φερστάπεν

Δεν ήταν τόσο οι 19 νίκες στους 22 αγώνες του 2023 που έφεραν τον Φερστάπεν στην πρώτη θέση της ψηφοφορίας των διευθυντών, όσο ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να πετύχει την αρτιότητα των ρυθμίσεων της κυρίαρχης RB19 και να κερδίζει διαδοχικούς αγώνες χωρίς το παραμικρό λάθος.

2. Φερνάντο Αλόνσο

Στα 42 του χρόνια ο Ισπανός απέδειξε ότι δεν έχει χάσει τίποτα από την ταχύτητα που τον έκανε παγκόσμιο πρωταθλητή πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η μαχητικότητά του, και εκείνη η εκπληκτική προσπέραση στον Σέρτζιο Πέρεζ στον τελευταίο γύρο του GP Βραζιλίας, του χάρισαν οκτώ θέσεις στο βάθρο χάρη και στο άλμα απόδοσης της Aston Martin σε σχέση με πέρσι.

Red Bull Content Pool
Στο βάθρο του GP Βραζιλίας, από αριστερά οι Λάντο Νόρις, Τζεφ Κάλαμ (επικεφαλής μηχανικός της Red Bull Racing), Μαξ Φερστάπεν και Φερνάντο Αλόνσο RED BULL CONTENT POOL

3. Lando Norris

Ο νεαρός Βρετανός της McLaren αξιοποίησε στο έπακρο την ριζικά ανασχεδιασμένη MCL60 μετά το GP Αυστρίας τον Ιούνιο, και έγινε συχνός θαμώνας του βάθρου με μια σειρά ααπό άκρως εντυπωσιακές εμφανίσεις. Έφτασε, μάλιστα, κοντά και στην απόδοση του Φερστάπεν στη Βραζιλία, και είναι μια ιστορική αστοχία ότι ακόμα δεν έχει νίκη στο παλμαρέ του στη F1.

4. Σαρλ Λεκλέρ

Παρότι ο Κάρλος Σάινθ κέρδισε τη μοναδική νίκη της Ferrari φέτος, στη Σιγκαπούρη, ο Σαρλ Λεκλέρ βρέθηκε στην 4η θέση παρότι πέρασε μια δύσκολη χρονιά, πασχίζοντας να φέρει την SF-23 στα οδηγικά του μέτρα. Όμως με τον ανασχεδιασμό του cavallino για το GP Ιαπωνίας, ο 25χρονος έκλεισε τη σεζόν με μια σειρά από εντυπωσιακές εμφανίσεις - φτάνοντας πολύ κοντά ακόμα και στη νίκη στο Λας Βέγκας.

AP Photo/Kamran Jebreili
Από αριστερά: Κάρλος Σάινθ, Σέρτζιο Πέρεζ, Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον, στο GP Άμπου Ντάμπι 2023 AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI


5. Λιούις Χάμιλτον

Ο Λιούις είναι δεύτερος στην αντίστοιχη ψηφοφορία μεταξύ των οδηγών, αλλά μόλις 5ος στις προτιμήσεις των διευθυντών. Ο Βρετανός τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τους δύο οδηγούς της Red Bull, και έκανε ορισμένες υπερβάσεις -όπως στο GP του Τέξας- με ένα συνήθως προβληματικό, δύσχρηστο και μη ανταγωνιστικό μονοθέσιο που ήταν η Mercedes W14.

6. Κάρλος Σάινθ

Ο Ισπανός, ο νικητής του μοναδικού αγώνα φέτος που δεν κέρδισε η Red Bull, έκανε συγκλονιστικές εμφανίσεις από τη Μόντσα και μετά -της νίκης στη Σιγκαπούρη συμπεριλαμβανομένης- που η αναβάθμιση της Ferrari SF-23 ταίριαξε με το οδηγικό του στιλ. Όταν η SF-23 άλλαξε και πάλι, στην Ιαπωνία, ο Σάινθ έχασε την επαφή μαζί της και τελείωσε τη σεζόν κάπως απογοητευτικά.

7. Όσκαρ Πιάστρι

Ο Αυστραλός έκανε το καλύτερο ντεμπούτο πρωτοεμφανιζόμενου οδηγού στη F1 μετά τον Λιούις Χάμιλτον το 2007. Επίσης με τη McLaren, που δικαιώθηκε για την επιλογή του έναντι του Ντάνιελ Ρικιάρντο. Γεννημένος το 2001, ο Πιάστρι κατάφερε να κερδίσει -μεταξύ άλλων- την πολ ποζίσιον και τη νίκη στον αγώνα Sprint του Κατάρ. Παράλληλα, αναδείχθηκε από τη FIA ως “Rookie της χρονιάς”.

AP Photo/Nick Didlick
Όσκαρ Πιάστρι, McLaren AP PHOTO/NICK DIDLICK


8. Άλεξ Άλμπον

Ο Αγγλο-Ταϊλανδός της Williams έκανε αμέτρητες υπερβάσεις με τη Williams φέτος και δικαίως βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Σημείωσε τους 27 από τους 28 φετινούς βαθμούς της ομάδας, μπαίνοντας αρκετές φορές μέσα στη δεκάδα της εκκίνησης, εμπρός από αρκετά ταχύτερα μονοθέσια. Έτσι, ο Άλμπον έχει γίνει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του μεταγραφικού “παζαριού” του 2025.

9. Τζορτζ Ράσελ

Σε αντίθεση με την ψηφοφορία των οδηγών, ο νεαρός Άγγλος της Mercedes κατάφερε να μπει στη δεκάδα των προτιμήσεων των διευθυντών. Κι αυτό παρότι είχε μια σεζόν που ο ίδιος χαρακτήρισε άθλια, λέγοντας ότι ποτέ δεν κατάφερε να αντλήσει την πλήρη δυναμική της Mercedes W14 και ότι ήταν πολύ χειρότερη από το 2022 - όταν τουλάχιστον κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη.

10. Σέρτζιο Πέρεζ

Ο Μεξικανός είχε μια πολύ δυσάρεστη σεζόν, τόσο από αγωνιστική όσο και από ψυχολογική άποψη. Προσπαθούσε να φέρει στα οδηγικά του μέτρα ένα μονοθέσιο που ξεκάθαρα ταίριαζε στο οδηγικό στιλ του Φερστάπεν, και συνήθως δεν τα κατάφερνε. Είχε συνεχείς απουσίες από την πρώτη δεκάδα της εκκίνησης, αλλά τουλάχιστον κέρδισε -για πρώτη φορά στην ιστορία της Red Bull Racing- το 1-2 της ομάδας στο πρωτάθλημα οδηγών.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΛΑΝΤΟ ΝΟΡΙΣ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ ΟΣΚΑΡ ΠΙΑΣΤΡΙ ΑΛΕΞ ΑΛΜΠΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ