FORMULA 1

Ο πρόεδρος της FIA για το Άμπου Ντάμπι ‘21: “Και το Μουντιάλ του ‘66 δεν ήταν σωστό, αλλά δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα”

Red Bull Content Pool
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 21: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Mohammed ben Sulayem, FIA President, on the grid during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 21, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310220037 // Usage for editorial use only // RED BULL CONTENT POOL

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στον Guardian, ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ μίλησε για τις απειλές που δέχθηκε για να αλλάξει το αποτέλεσμα του GP του Άμπου Ντάμπι 2021, και είπε ότι δεν θα διστάσει να επαναφέρει τον Μάικλ Μάσι στη F1 αν η FIA τον χρειαστεί.

Στον σκανδαλώδη τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος της Formula 1 του 2021, στο Άμπου Ντάμπι, οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του τότε αγωνιστικού διευθυντή της FIA Μάικλ Μάσι σχετικά με το χρονισμό και το πρωτόκολλο του οχήματος ασφαλείας επέτρεψαν στον Μαξ Φερστάπεν να κερδίσει τον τίτλο εις βάρος του Λιούις Χάμιλτον.

Το χειμώνα που ακολούθησε μετά τα γεγονότα του Άμπου Ντάμπι o Μάσι έχασε τη θέση του αγωνιστικού διευθυντή, και έπειτα την εργασία του στη FIA. Ο Τότο Βολφ, διευθυντής της Mercedes, είναι ακόμα έξαλλος με τον 45χρονο Αυστραλό: το περασμένο τριήμερο, στη μάχη της ομάδας του με τη Ferrari επίσης στο Άμπου Ντάμπι για τη 2η θέση στους κατασκευαστές, δήλωσε πως “αυτή τη φορά έχουμε έναν σωστό αγωνιστικό διευθυντή”.

Η αποπομπή του Μάσι από τη θέση του αγωνιστικού διευθυντή των GP της Formula 1 έγινε λίγες μέρες πριν την ανάληψη του θώκου της FIA από τον Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, μετά τις εκλογές της Ομοσπονδίας το Δεκέμβριο του 2021. Όμως, ακόμα και στις μέρες του η FIA ποτέ δεν άσκησε δημόσια κριτική στον Μάσι, παρότι οι ορδές των υποστηρικτών του Λιούις Χάμιλτον ακόμα “βράζουν” θεωρώντας πως ο Αυστραλός στέρησε τον όγδοο τίτλο-ρεκόρ από τον Βρετανό.

AP Photo/Hassan Ammar
Ο Μαξ Φερστάπεν και ο Λιούις Χάμιλτον στο βάθρο του GP Άμπου Ντάμπι 2021 AP PHOTO/HASSAN AMMAR


Πάντοτε απολογούμαι, αλλά δεν μπορώ να απολογηθώ για κάτι που έγινε πριν από τις δικές μου μέρες”, είπε ο Μπεν Σουλαγέμ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Εντάξει, θα απολογηθώ, όμως θα φέρω πίσω και τον Μάικλ Μάσι. Πιστεύετε ότι αυτό είναι σωστό;

Ο καημένος [ο Μάσι] είναι ένας άνθρωπος που δέχθηκε επιθέσεις και λεκτική βία. Ο Μάικλ Μάσι έζησε μια κόλαση. Αν δω ότι υπάρχει μια ευκαιρία που η FIA να τον χρειάζεται, και ο Μάικλ Μάσι είναι ο σωστός άνθρωπος, θα τον φέρω πίσω», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της FIA.

Μετά τα γεγονότα του Άμπου Ντάμπι 2021, ο Μάσι παραδέχθηκε ότι αναζήτησε ψυχολογική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πλήθος και την οργή των επιθέσεων που δεχόταν. Όμως, αντίστοιχες επιθέσεις δέχθηκε και ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, με τον ισχυρισμό ότι είχε τη δύναμη να αλλάξει το αποτέλεσμα του αγώνα του Άμπου Ντάμπι αλλά δεν το έκανε.

Υπήρξαν ακόμα και άνθρωποι που απειλούσαν να με σκοτώσουν”, είπε ο πρόεδρος της FIA. Διότι είχα τη δύναμη να το αλλάξω. Αλλά τους είπα ‘συγγνώμη, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, Αγγλία εναντίον Γερμανίας, αυτό ήταν σωστό; Το άλλαξαν; Όχι’. Έδωσαν το Κύπελλο στη Γερμανία; Nein”.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ