FORMULA 1

Ο Όλιβερ Μπέρμαν είχε κοπεί στις εξετάσεις οδήγησης πριν λάμψει με τη Ferrari στη Τζέντα

Andrea Catalini / Scuderia Ferrari Press Office
Όλιβερ Μπέρμαν, GP Σαουδικής Αραβίας 2024 ANDREA CATALINI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Για τον μόλις 18χρονο Βρετανό η προσαρμογή στη Ferrari SF-24 στο GP Σαουδικής Αραβίας αποδείχθηκε μάλλον ευκολότερη από τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, όπως αποκάλυψε ο δάσκαλος οδήγησης που τον είχε αναλάβει.

Ο Μπέρμαν κλήθηκε από τη Scuderia να αντικαταστήσει τον Κάρλος Σάινθ -που εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα- στο GP της Τζέντα, και παρότι έκανε μόλις μία ώρα ελεύθερων δοκιμών, στις κατατακτήριες έχασε την είσοδο στη δεκάδα για 36 χιλιοστά, και στο GP κατέκτησε την 7η θέση.

Δεδομένων των συνθηκών ήταν ένα εκθαμβωτικό ντεμπούτο, ειδικά για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία προσαρμόστηκε ο νεαρός Βρετανός σε ένα μονοθέσιο που δεν είχε οδηγήσει ποτέ μέχρι τότε.

Όμως, οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Μία για την οποία ο Μπέρμαν ουδέποτε είχε την μακροχρόνια εξάσκηση, προπόνηση και οικειότητα που έχει στους αγώνες με καρτ και έπειτα με μονοθέσια.

Κι έτσι, όπως είπε ο Ντέιβιντ Κάρεϊ -ο δάσκαλος οδηγών που είχε αναλάβει τον Μπέρμαν για τις εξετάσεις του διπλώματος- στην πρώτη του προσπάθεια ο 18χρονος “κόπηκε”. “Επικοινώνησε μαζί μου διότι ζω στο χωριό της οικογένειάς του”, είπε ο Κάρεϊ στην εφημερίδα The Sun.

Και συνέχισε: “Από τις φωτογραφίες του κατάλαβα ότι ήταν οδηγός της F3 εκείνο τον καιρό. Κάναμε τα μαθήματα σε μία BMW. Αισθανόμουν πολύ σίγουρος, παρότι δεν είχα πεντάλ στη δική μου πλευρά. Δεν είχε περάσει τη δοκιμασία στην πρώτη του προσπάθεια λόγω μια άτυχης στιγμής σε κάποιο κόκκινο φανάρι.

Δεν είμαι σίγουρος αν είχε να κάνει με το ότι πέρασε το πορτοκαλί. Ίσως να μην σταμάτησε, ή μπορεί να είχε να κάνει με τον τρόπο που τοποθέτησε το αυτοκίνητο στο φανάρι. Οδηγεί από τότε που ήταν παιδί. Ήταν πολύ ευγενικός και ήθελε απλά να μάθει πώς θα μπορούσε να περάσει τις εξετάσεις. Έκανε πολλές ερωτήσεις και έδειχνε προσγειωμένος, ένα εξαιρετικό παιδί”, πρόσθεσε ο Κάρεϊ.

Στη δεύτερη προσπάθειά του, φυσικά, ο Μπέρμαν κατάφερε να πάρει το δίπλωμα οδήγησης: “Όταν μου έστειλε το μήνυμα ότι πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα, του είπα ότι τα πήγε περίφημα. Μετά μου έστειλε μια φωτογραφία του με το δίπλωμα. Έχω μόνο δύο ή τρεις μαθητές κάθε χρόνο που περνούν τις εξετάσεις χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο πατέρας του και η οικογένειά του αξίζουν όλη την αναγνώριση”, κατέληξε ο Κάρεϊ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα και ο Μαξ Φερστάπεν αποκάλυψε ότι λίγο έλειψε να κοπεί και αυτός στις πρώτες του εξετάσεις οδήγησης για το δίπλωμα, παρότι τις έδωσε έχοντας ήδη ξεκινήσει την καριέρα του στη Formula 1 με την Toro Rosso.

TAGS FORMULA 1 F1 SCUDERIA FERRARI ΟΛΙΒΕΡ ΜΠΕΡΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ