FORMULA 1

O Νόρις σε φόρμα στο Άμπου Ντάμπι, έμεινε στην κορυφή στο FP2 -“Θολή” η εικόνα για Φερστάπεν, Πιάστρι

AP Photo/Altaf Qadri

Ο Λάντο Νόρις της McLaren παρέμεινε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμών του GP του Άμπου Ντάμπι, με τριάμισι δέκατα διαφορά από τον Μαξ Φερστάπεν και σχεδόν 7 δέκατα από τον Όσκαρ Πιάστρι, που έμεινε στην 11η θέση. Ωστόσο, ο Ολλανδός δεν έκανε δεύτερο γρήγορο γύρο με τη μαλακή γόμα, ενώ ο τελευταίος γρήγορος του Αυστραλού χάλασε στο κυκλοφοριακό της πίστας.

Ο ήλιος έπεσε μαζί με τη θερμοκρασία στη Γιας Μαρίνα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι πιο αντιπροσωπευτικές για τις ομάδες ώστε να δοκιμάσουν τις σκληρότερες γόμες της Pirelli στις συστοιχίες γύρων που τους περιμένουν στον κυριακάτικο αγώνα του Άμπου Ντάμπι – 24ο και τελευταίο του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1.

Παράλληλα με τη συλλογή αυτή των δεδομένων στην προσομοίωση αγώνα, έκαναν και την αντίστοιχη για τον έναν γύρο των δοκιμών κατάταξης που τους περιμένει αύριο το απόγευμα, επίσης στο λυκόφως του Άμπου Ντάμπι.

Στην προσομοίωση αυτού του ενός γύρου ο Λάντο Νόρις με τον δεύτερο που έκανε με τη μαλακή γόμα άφησε πίσω του κατά 0,36’’ τον Μαξ Φερστάπεν – όμως ο Ολλανδός δεν συμπλήρωσε και δεύτερο γύρο με τη συγκεκριμένη γόμα (C5), συνεπώς η διαφορά αυτή ίσως να μην είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική στη μάχη των δύο για τον φετινό τίτλο.

Ο τρίτος διεκδικητής του πρωταθλήματος αυτό το τριήμερο, Όσκαρ Πιάστρι, έμεινε με τον 11ο γύρο στο τέλος, 0,68’’ πίσω από τον ομόλογό του στη McLaren – αλλά ο γρήγορος γύρος του χάλασε από το κυκλοφοριακό και ένα μπλοκάρισμα των φρένων.

Ο Αυστραλός έχει εμφανώς δουλειά να κάνει το βράδυ για να ανέβει στον ρυθμό του Νόρις. Ο ίδιος είπε στο τέλος, πάντως, ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ότι ο ρυθμός του με τη μέση γόμα ήταν καλός στις συστοιχίες γύρων, καθώς και ότι απλώς γλιστρούσε πολύ -και αντίστοιχα πρέπει να βρει την πρόσφυση- με τη μαλακή γόμα.

Ο Νόρις ήταν αρχικά ταχύτερος στους γύρους με τη μέση γόμα, αλλά τον πέρασαν οι Όλιβερ Μπέρμαν και Ισάκ Χάτζαρ με τις Haas και RB που μπήκαν πολύ νωρίς με τα κόκκινα C5.

Σε αυτές τις πρώτες προσπάθειες με τη μαλακή γόμα ο Φερστάπεν επίσης μπήκε νωρίς και σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:23.446 – ένα σημείο αναφοράς που ο μελλοντικός του team-mate, Χάτζαρ, κυνήγησε αμέσως, μένοντας περίπου δύο δέκατα πίσω.

Λίγο αργότερα, οι Χούλκενμπεργκ και Ράσελ έκαναν τις δικές τους πρώτες γρήγορες προσπάθειες με τη μαλακή, περνώντας στιγμιαία στη δεύτερη θέση, αλλά κανείς δεν κατάφερε να αγγίξει τον χρόνο του Φερστάπεν.

Τότε βγήκε στην πίστα ο Νόρις για την πρώτη του προσπάθεια με την C5 και έριξε το τον ταχύτερο γύρο στο 1:23.082, πάνω από τρία δέκατα πιο γρήγορος από τον Ολλανδό. Κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει στη συνέχεια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του grid στράφηκε στις συστοιχίες γύρων με βαρύτερο φορτίο καυσίμου, αφήνοντας τον χρόνο του Νόρις ανέγγιχτο μέχρι το τέλος.

Ο Πιάστρι, που είχε χάσει το FP1 καθώς τη θέση του πήρε ο νεαρός οδηγός της McLaren Πέιτο Ο’ Ουόρντ, ταλαιπωρήθηκε αρχικά με την ισορροπία της MCL39. Η McLaren άλλαξε αρκετές ρυθμίσεις ώστε ο Αυστραλός να βρει την αίσθηση που αναζητούσε – δουλειά που πιθανότατα θα συνεχιστεί μέσα στη νύχτα, καθώς ελπίζει να ξαναβρεί τη φόρμα του από το Κατάρ.

Ο χρόνος του Ράσελ παρέμεινε αρκετός για την τρίτη θέση, ενώ ο Μπέαρμαν συνέχισε να ανεβάζει ρυθμό με ακόμη ένα σετ μαλακής γόμας και ανέβηκε τέταρτος. Ο Βρετανός της Haas είπε χαρακτηριστικά ότι η VF-25 ήταν «τρελή» σε αίσθηση, και αναρωτιόταν στη ραδιοεπικοινωνία πώς η ομάδα του κατάφερε να την κάνει τόσο καλή – ειδικά στις πιο αργές στροφές.

Και οι δύο Sauber βρέθηκαν μέσα στην πρώτη εξάδα, με τον Χούλκενμπεργκ πέμπτο και τον Γκαμπριέλ Μπορτολέτο έκτο. Ο Χάτζαρ κατέληξε έβδομος, μπροστά από τον Σαρλ Λεκλέρ, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο -που είχε παραχωρήσει το μονοθέσιο στον Σιαν Σιλντς στο FP1- ήταν ένατος, ακριβώς μπροστά από τον Αντρέα Κίμι Αντονέλι.

Οι 16 πρώτοι χωρίστηκαν από λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ενώ οι Γιούκι Τσουνόντα και Λίαμ Λόσον (που επίσης έχασαν το FP1 παραχωρώντας θέσεις στους Άρβιντ Λίντμπλαντ και Αϊούμου Ιουάσα) να μένουν οριακά εκτός αυτού του ορίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ