FORMULA 1

Ο Νικόλας Τομπάζης αναβαθμίστηκε σε Διευθυντή του Τμήματος Μονοθεσίων της FIA

Ο Νικόλας Τομπάζης αναβαθμίστηκε σε Διευθυντή του Τμήματος Μονοθεσίων της FIA
ASSOCIATED PRESS

Στο πλαίσιο της αναδόμησης του Τμήματος Μονοθεσίων της, η FIA προήγαγε τον Έλληνα αεροδυναμιστή Νικόλα Τομπάζη στο ρόλο του Διευθυντή - που σημαίνει ότι είναι επικεφαλής των τεχνικών θεμάτων που αφορούν (και) στη Formula 1.

Ο ρόλος του Τμήματος Μονοθεσίων της FIA είναι να καθορίζει τους τεχνικούς κανονισμούς και να επιβλέπει όλα τα πρωταθλήματα μονοθεσίων ανοιχτών τροχών που διεξάγονται υπό την "ομπρέλα" της Ομοσπονδίας, από τις μικρότερες κατηγορίες σε όλη την κλίμακα μέχρι τη Formula 1.

Ο Τομπάζης, κορυφαίο στέλεχος των τεχνικών τμημάτων της Benetton, της McLaren και της Ferrari κατά το παρελθόν, αναβαθμίστηκε στο ρόλο του Διευθυντή του Τμήματος Μονοθεσίων. Κατά συνέπεια, μεταξύ άλλων θα επιβλέπει όλα τα τεχνικά θέματα των μονοθεσίων της F1, και τη σύνταξη των τεχνικών κανονισμών του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ του πλανήτη.

Με τη νέα δομή της FIA, για το ίδιο τμήμα θεσπίστηκε ο ρόλος και του αγωνιστικού διευθυντή, τον οποίο θα αναλάβει ο διακεκριμένος τεχνικός Στιβ Νίλσεν, πρώην αγωνιστικός διευθυντής της Williams. Ο Νίλσεν θα έχει την εποπτεία της αγωνιστικής πτυχής των Γκραν Πρι, και σε εκείνον θα αναφέρονται οι διευθυντές της FIA στα GP, όπως ο Νιλς Ουίτιτς (που αντικατέστηκε στις αρχές του 2022 τον Μάικλ Μάσι).

Τη θέση του τεχνικού διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων, που κατείχε μέχρι χθες ο Τομπάζης, θα αναλάβει ο Τιμ Γκος, ενώ ο Φεντερίκο Λόντι αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής των νεοσύστατων οικονομικών κανονισμών της FIA - που περιλαμβάνουν την επόπτευση της τήρησης των ετήσιων ορίων προϋπολογισμού από τις ομάδες της F1.

Ο Νικόλας Τομπάζης τόνισε: "Είμαι ενθουσιασμένος και με τιμά αυτή η νέα θέση στη FIA. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει σε μένα. Διαθέτουμε μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων και αφοσιωμένων ανθρώπων που εργάζονται σταθερά για να προσφέρουν το επίπεδο κανονισμών που απαιτεί και αξίζει η Formula 1, και πιστεύω πλήρως ότι αυτή η νέα δομή θα ανεβάσει τις υποδομές μας στο επόμενο επίπεδο και θα μας επιτρέψει να κάνουμε συνεχείς βελτιώσεις".

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ σχολίασε: "Αφιερώσαμε πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια για να κάνουμε σημαντικές, μελετημένες αλλαγές στην ομάδα μας της Formula 1, ώστε να δημιουργήσουμε τη σωστή δομή με τους σωστούς ανθρώπους που θα επιβλέπουν τους μελλοντικούς κανονισμούς του σπορ".

Θυμίζουμε ότι ο Νικόλας Τομπάζης ήταν στενός συνεργάτης στη Ferrari με τον τότε διευθυντή της Scuderia Στέφανο Ντομενικάλι, ο οποίος είναι σήμερα ο διευθύνοντας σύμβουλος της Formula 1. Η αγωνιστική πτυχή της F1 βρίσκεται στον έλεγχο της FIA, ενώ η εμπορική στα χέρια των νέων ιδιοκτητών των δικαιωμάτων του σπορ, της αμερικανικής Liberty Media.

Εν τω μεταξύ, με την τοποθέτηση του Νίλσεν στο νεοσύστατο ρόλο του αγωνιστικού διευθυντή της Formula 1, η FIA ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει την ορθή μεθοδολογία για τη λήψη των σωστών αποφάσεων των διευθυντών των GP μετά το "φιάσκο" του 2021 στο GP του Άμπου Ντάμπι.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ