FORMULA 1

Ο Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον της Ιαπωνίας, του έβαλε δύσκολα ο Πέρεζ

Red Bull Content Pool
SUZUKA, JAPAN - APRIL 06: Pole position qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka International Racing Course on April 06, 2024 in Suzuka, Japan RED BULL CONTENT POOL

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε στη Σουζούκα την πέμπτη διαδοχική του πολ ποζίσιον, για το GP Ιαπωνίας, αλλά όχι με το αναμενόμενο "περίπατο" καθώς ο Σέρτζιο Πέρεζ με την έτερη Red Bull RB20 τον πλησίασε στα 66 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οι Λάντο Νόρις (McLaren) και Κάρλος Σάινθ (Ferrari) στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης, στην οριακή μάχη μεταξύ τεσσάρων ομάδων πίσω από την RBR.

Από την κορυφαία θέση της εκκίνησης του GP Ιαπωνίας θα ξεκινήσει ο Μαξ Φερστάπεν την προσπάθειά του να επιστρέψει στις νίκες μετά την εγκατάλειψή του στην Αυστραλία, καθώς ο Ολλανδός βγήκε νικητής των δοκιμών κατάταξης του 4ου φετινού GP της Formula 1 στη Σουζούκα.

Όμως, αυτή τη φορά ο Σέρτζιο Πέρεζ κατάφερε να ανεβάσει εντυπωσιακά το ρυθμό του και -πλησιάζοντας τον Ολλανδό ομόλογό του στα χιιλιοστά του δευτερολέπτου- να αφήσει αρκετά πίσω του τους οδηγούς της τετραπλής μάχης των McLaren, Ferrari, Aston Martin και Mercedes για τις σειρές της εκκίνησης πίσω από τις Red Bull.

Νικητής της μάχης αυτής ήταν ο Λάντο Νόρις με τη McLaren MCL38, αφήνοντας σχεδόν δύο δέκατα πίσω του τη Ferrari του Κάρλος Σάινθ. Μάλιστα, ο Άγγλος έμεινε στο τέλος να μετανιώνει για ένα λάθος στο δεύτερο γρήγορο γύρο του στο Q3, που ενδεχομένως να τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στις Red Bull.

Από τον 4ο Σάινθ μέχρι τον 8ο, ομόλογό του στη Ferrari Σαρλ Λεκλέρ (που ακούστηκε προβληματισμένος και σε πλήρη άγνοια για τις αιτίες του μη ανταγωνιστικού ρυθμού του), πέντε οδηγοί βρέθηκαν μέσα στο ίδιο δέκατο του δευτερολέπτου, καθώς οι Φερνάντο Αλόνσο και Λιούις Χάμιλτον έβαλαν και τις Aston Martin και Mercedes μέσα στη μάχη.

FORMULA 1
GP Ιαπωνίας 2024, Δοκιμές Κατάταξης FORMULA 1

Στην τρίτη περίοδο των κατατακτήριων (Q3) ο πρώτος εκ των δύο γύρων βρήκε τον Φερστάπεν στην κορυφή με 1:28.240, αλλά ο Νόρις είχε καταφέρει να πλησιάσει τον Ολλανδό με τον δεύτερο χρόνο. Όμως, στη δεύτερη προσπάθεια των οδηγών οι Φερστάπεν και Πέρεζ βελτίωσαν τους χρόνους τους, σε αντίθεση με τον Άγγλο της McLaren, κι έτσι κλείδωσαν την πρώτη σειρά της εκκίνησης.

Ο Φερστάπεν -με τον ταχύτερο χρόνο στο πρώτο τμήμα της πίστας- δεν κατέβασε πολύ το χρόνο του, τον έφτασε στο 1:28.197, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να σφραγίσει την ισχνή του διαφορά από τον Μεξικανό που με έναν αντίστοιχα εξαιρετικό γύρο σφράγισε τη δεύτερη θέση, περνώντας τον Νόρις.

Ο Κάρλος Σάινθ, με μια Ferrari που δεν είχε περισσότερη ταχύτητα, έμεινε μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον Φερστάπεν αλλά τουλάχιστον για τη Scuderia κατάφερε να περάσει την βαρέως ανανεωμένη Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο, καθώς και την έτερη McLaren του Όσκαρ Πιάστρι.

Στο μεταξύ, ο Λιούις Χάμιλτον βγήκε χαμένος στη μάχη αυτή. Ο Άγγλος έφτασε στο ενάμισι δέκατο από τον Φερστάπεν στο Q2, όμως στο Q3 έμεινε να απορεί για τη διαφορά του μισού δευτερολέπτου από τις Red Bull - έχοντας μια Mercedes W15 που αποδίδει καλύτερα από ποτέ φέτος, όπως είπε μετά τις χθεσινές δοκιμές.

Όσο για τον Λεκλέρ, επίσης δεν είχε εξηγήσεις για το φτωχό του ρυθμό σε σχέση με τον Σάινθ, ενώ ο Μονεγάσκος είχε το μειονέκτημα να κάνει μόνο έναν γρήγορο γύρο στο Q3 διότι στο Q1 είχε αναγκαστεί να κάνει και δεύτερο γύρο λόγω ενός λάθους του στον πρώτο. Έτσι, ξόδεψε στην πρώτη περίοδο ένα παραπάνω σετ μαλακής γόμας.

Αντίστοιχα, ο Τζορτζ Ράσελ έχασε στο τέλος της ταχύτητα που είχε μέχρι τότε και έμεινε στην 9η θέση δυόμισι δέκατα πίσω από τον Χάμιλτον και μπροστά μόνο από τον Γιούκι Τσουνόντα της RB - ο οποίος στην εκπνοή του Q2 απέκλεισε τον ομόλογό του Ντάνιελ Ρικιάρντο από την πρώτη δεκάδα.

Έτσι προέκυψε η σειρά της εκκίνησης για το GP Ιαπωνίας, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο το πρωί (Κυριακή 7/04) στις 08:00 ώρα Ελλάδας.

Δείτε εδώ τη LIVE κάλυψη των δοκιμών κατάταξης του GP Ιαπωνίας από το SPORT24, νωρίτερα σήμερα.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΙΑΠΩΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ