FERRARI

Λεκλέρ: "Προσπαθώ να μην σκέφτομαι το πρωτάθλημα"

Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco reacts after taking pole position during qualifying for the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Australia, Saturday, April 9, 2022. (Simon Baker, Pool via AP)
O Σαρλ Λεκλέρ με Ferrari είναι ο νικητής στο Grand Prix Αυστραλίας 2022 AP

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας της Formula 1, Σαρλ Λεκλέρ, περιμένει την αντεπίθεση της RBR και του Μαξ Φερστάπεν και μιλά για τη νοοτροπία που πρέπει να έχει η Ferrari ενόψει των πρώτων ευρωπαϊκών GP - καθώς ο Ματία Μπινότο εξηγεί το προσεχές πλάνο αναβάθμισης της F1-75.

Η Ferrari κέρδισε διά περιπάτου με τον Σαρλ Λεκλέρ στην Αυστραλία -άσχετα με την εγκατάλειψη του Μαξ Φερστάπεν λόγω υδραυλικού προβλήματος, από τη δεύτερη θέση- χωρίς να εφαρμόσει στα μονοθέσιά της μια σημαντική αναβάθμιση που αποσκοπεί να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αναπηδήσεων στην ευθεία (porpoising), που ήταν ιδιαίτερα έντονο για αυτήν στη Μελβούρνη.

Προκειμένου να παραμείνει στην κορυφή του σπορ, και ενόψει του πρώτου από τα δύο GP της πατρίδας της -στην Ίμολα το τριήμερο του Πάσχα- η Scuderia πρέπει εστιάζει την προσοχή της σε δύο τομείς, κατά τον Λεκλέρ και τον Μπινότο. Ο πρώτος μίλησε για τη νοοτροπία που πρέπει να έχει η ομάδα εφεξής, και ο διευθυντής της για το πλάνο αναβαθμίσεων της F1-75.

«Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στον τρίτο αγώνα. Προς το παρόν δεν θέλω να σκέφτομαι το πρωτάθλημα, αν και δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι ωραίο να βλέπω που βρισκόμαστε στη βαθμολογία και τι διεκδικούμε. Είναι εκπληκτικό αίσθημα. Οι 34 βαθμοί είναι μια τρελή διαφορά. Αλλά προσπαθώ να μην την έχω στο μυαλό μου, δεν θέλω να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου», είπε ο Λεκλέρ, που έχει 34 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, Τζορτζ Ράσελ και 46 βαθμούς από τον, μόλις 6ο, Μαξ Φερστάπεν.

Η νοοτροπία της Scuderia

Μιλώντας για τη νοοτροπία της ομάδας, ο Μονεγάσκος συμπλήρωσε: «Ο αγώνας στην Ιταλία θα είναι εκπληκτικός, πάντα είναι σημαντικός για εμάς και ανυπομονώ, αλλά πρέπει να προσεγγίσουμε αυτό το τριήμερο όπως προσεγγίσαμε τα τρία πρώτα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ασκήσουμε επιπλέον πίεση στους εαυτούς μας και να μην προπαθήσουμε να το παρακάνουμε. Δουλεύουμε ως ομάδα εξαιρετικά καλά από την αρχή της χρονιάς και πρέπει απλά να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Πιστεύω ότι η νοοτροπία μας, η δική μου και της ομάδας, είναι αυτή που πρέπει αυτή τη στιγμή. Και πρέπει να μείνει έτσι. Δεν πιστεύω ότι η βαθμολογία απεικονίζει την αληθινή εικόνα του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή. Η Red Bull είναι πολύ κοντά. Ατυχώς ο Μαξ έχει ορισμένα προβλήματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα επιστρέψουν στη μάχη της κορυφής. Εμείς πρέπει να αφοσιωθούμε στους εαυτούς μας, να προσπαθήσουμε να βελτιωνόμαστε, και να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που έχουμε και μας βοηθά πολύ από το ξεκίνημα της σεζόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα λόγια του Μπινότο: «Σίγουρα έχω εκπλαγεί. Νομίζω ότι δουλέψαμε σκληρά και θέσαμε σε υψηλή προτεραιότητα το 2022. Ξέρω ότι αυτή είναι μια σπουδαία ομάδα και βελτιωθήκαμε από τις προηγούμενες χρονιές. Ήλπιζα να είχαμε ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο για το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά σίγουρα δεν περίμενα να αρχίσουμε τόσο καλά. Θα ήταν άδικο να το σκεφτόμουν αυτό. Όμως, ακόμα πιστεύω ότι η διαφορά μας από τους άλλους μπορεί να είναι πολύ μικρή. Οι προηγούμενοι αγώνες το απέδειξαν, και θα έχουμε σπουδαίες μάχες και στους επόμενους».

Ο Μπινότο εξήγησε ότι το σημαντικότερο ρόλο για τις νίκες στο Μπαχρέιν και στη Μελβούρνη διαδραμάτισε τη ισορροπία της Ferrari F1-75, παρά η ρύθμιση μειωμένης άντωσης που χάρισε τη νίκη του GP Σαουδικής Αραβίας στη Red Bull και στον Μαξ Φερστάπεν.

«Πιστεύω ότι το να έχεις ένα καλά ισορροπημένο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη παράμετρος για τη διαχείριση των ελαστικών, και οι οδηγοί τα διαχειρίστηκαν καλά επίσης. Ο Σαρλ έκανε πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Δεν πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο το επίπεδο άντωσης, διότι οι βασικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν πλέον και αυτοί, πιστεύω, την πτέρυγα υψηλής άντωσης [στην Αυστραλία]», τόνισε ο Ιταλός.

Οι αναβαθμίσεις της F1-75

Η Ferrari F1-75 κέρδισε δια περιπάτου στη Μελβούρνη χωρίς καν να εφαρμόσει μια σημαντική τροποποίηση του διαχύτη που είχε μαζί της στον αγώνα της Ωκεανίας - τροποποίηση που θα συνέβαλλε στην επίλυση του εμφανέστατα πολύ έντονου προβλήματος των αναπηδήσεών της στις ευθείες, και μαζί θα παρήγαγε περισσότερη άντωση και θα βελτίωνε περαιτέρω τη σταθερότητα του μονοθεσίου σε όλο το γύρο.

Μέχρι στιγμής η Ferrari έχει κάνει μόνο μικρές αλλαγές στο δάπεδο στις χειμερινές δοκιμές του Μπαχρέιν, και έφερε μόνο μια πτέρυγα χαμηλότερης άντωης τη Τζέντα. Η τροποίηση του διαχύτη, και κατά συνέπεια του πατώματος με ένα νέο εξάρτημα (χωρίς να χρειαστεί η πλήρης ανακατασκευή του δαπέδου) θα είναι μια πρώτη μεγάλη αναβάθμιση - αλλά η ομάδα επιβεβαίωσε ότι απλώς τη δοκίμαζε τη Μελβούρνη για να συγκρίνει τα δεδομένα της πίστας με εκείνα της αεροσσήραγγας, ώστε να βελτιώσει περαιτέρω το σχεδιασμό της και να την τοποθετήσει στη F1-75 αργότερα την Άνοιξη.

Αν δεν υπήρχε το όριο προϋπολογισμού των 140 εκατ. δολαρίων φέτος η Ferrari θα είχε ήδη τοποθετήσει στην Αυστραλία το αναβαθμισμένο της διαχύτη -αν διαπίστωνε στην πίστα ότι απέδιδε- για να λύσει το έντονο πρόβλημα των αναπηδήσεων. Όμως, ο Μπινότο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ferrari πρέπει να κάνει σοφές επιλογές στις δαπάνες εξέλιξης της F1-75, λόγω του ορίου προϋπολογισμού.

Το cavallino, μάλιστα, θα παραμείνει απαράλλαχτο σε σχέση με τους τρεις πρώτους φετινούς αγώνες και στην Ίμολα - και ο Μπινότο εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αγώνας της Εμίλια Ρομάνια θα έχει τη διαφορετική δομή της διεξαγωγής των κατατακτήριων την Μ. Παρασκευή, και του Sprint Qualifying το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

«Θα είναι ένα δύσκολο τριήμερο για να φέρει κανείς αναβαθμίσεις και να προσπαθήσει να τις εκτιμήσει στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, διότι σε αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις κατατακτήριες δοκιμές του ίδιου απογεύματος», είπε ο Ιταλός.

Και κατέληξε: «Εμείς δεν θα έχουμε κάτι ιδιαίτερο στην Ίμολα, αλλά θα προπαθήσουμε να επιλύσουμε τα θέματα που μας επηρέασαν μέχρι τώρα. Αναφέρομαι στις αναπηδήσεις που επηρέασαν την απόδοσή μας όλο το τριήμερο [στην Αυστραλία]. Οπότε, και πάλι θα δουλέψουμε πάνω σε αυτόν τον τομέα. Σημαντικές αναβαθμίσεις θα έρθουν αργότερα στη σεζόν».

TAGS FERRARI FORMULA 1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ