FORMULA 1

Η Liberty απέρριψε μυθική αραβική πρόταση για την αγορά της Formula 1

Sauber Media Hub
Track illustration during the Formula 1 stc Saudi Arabian Grand Prix 2021, 21th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from December 3 to 5, 2021 on the Jeddah Corniche Circuit, in Jeddah, Saudi Arabia - Photo Florent Gooden / DPPI SAUBER MEDIA HUB

Η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, η αμερικανική Liberty Media, φέρεται να απέρριψε την πρόταση του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει τη Formula 1 με προσφορά άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για την Liberty, που αγόρασε τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ το 2017 έναντι 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πρόταση αυτή θα σήμαινε κέρδη άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων -όμως η απάντηση των Αμερικανών στους Σαουδάραβες ήταν πως η Formula 1 δεν είναι προς πώληση.

Μετά την κατακλυσμιαία τους εισχώρηση σε πλειάδα αθλημάτων, τη διοργάνωση του Ράλι Ντακάρ εδώ και μια πενταετία αποκλειστικά στα εδάφη τους, την καθιέρωση του GP στους δρόμους της Τζέντα και το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν και μία ομάδα του σπορ, τώρα οι Σαουδάραβες ενδιαφέρθηκαν και για την απόκτηση της F1 στο σύνολό της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό μέσο Bloomberg, η πρόταση έγινε στη διάρκεια του 2022 από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Liberty Media την απέρριψε εν τη γεννέσει της.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο fund αγόρασε, τον Οκτώβριο του 2021, την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιουκάστλ της Premier League. Επίσης, προσέλκυσε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην ομάδα Αλ Νασρ με αμοιβή200 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, και διεκδικεί το Μουντιάλ του 2030 (σε συνδιοργάνωση με τη χώρα μας και την Αίγυπτο).

Παρότι ακόμη δεν έχει πετύχει να αγοράσει μια ομάδα της F1, η Σαουδική Αραβία -πέραν του GP της Τζέντα- έχει στενούς δεσμούς με την Aston Martin. Μέσω της κρατικής Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού επιχείρησης του πλανήτη, είναι χορηγός της βρετανικής ομάδας. Η Aramco, επίσης, είναι μεγάλος χορηγός όλης της ίδιας της F1.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2021/22, η Σαουδική Αραβία εξακολουθούσε να έχει στο στόχαστρο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και προχωρούσε στην επιβολή βαρύτατων ποινών σε ιδιώτες που εξέφραζαν απόψεις ή δρούσαν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια, πολλοί εκτιμούν ότι οι αχαλίνωτες επενδύσεις στον αθλητισμό από τη χώρα αποσκοπούν στο «ξέπλυμα» του ονόματός της από τις κατηγορίες περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αποπροσανατολισμό της προσοχής από αυτές.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ