FORMULA 1

Η αποκάλυψη της Formula 1 του 2022

Η Formula 1 του 2022
Η Formula 1 του 2022 PHOTO CREDITS: F1.COM

Η πρώτη φωτογραφία του μονοθεσίου της νέας σεζόν της F1, το οποίο θα διέπεται από τη μεγαλύτερη σχεδιαστική και αεροδυναμική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών.

Ένα tweet του ιταλικού livegp.it έβγαλε στην επιφάνεια την πρώτη φωτογραφία του εν λευκώ σχεδιασμένου μονοθεσίου της Formula 1, με βάση το νέο πλαίσιο τεχνικών κανονισμών που θέσπισε η FIA για τη βελτίωση του συναγωνισμού στην πίστα - και συνεπώς του θεάματος.

Με επικεφαλής τον πρώην αεροδυναμιστή και διευθυντή του σχεδιαστικού τμήματος της Benetton, της McLaren και της Ferrari Νικόλα Τομπάζη, το τμήμα μονοθεσίων της FIA επιχειρεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς -που θα έρθουν σε εφαρμογή το 2022- να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της αδυναμίας προσπεράσεων των μονοθεσίων λόγω της έλλειψης αεροδυναμικής στήριξης πίσω από το προπορευόμενο αυτοκίνητο στην πίστα.

Η Formula 1 του 2022
Η Formula 1 του 2022


Για το σκοπό αυτό, η επιφάνεια του μονοθεσίου είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη, και οι πτέρυγες μικρότερες - όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία του νέου μονοθεσίου. Η αναμφίβολη απώλεια της αεροδυναμικής άντωσης που επιφέρουν αυτές οι παρεμβάσεις καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση της επίδρασης του ground effect (τον έλεγχο της ροής του αέρα που περνά κάτω από το δάπεδο) και του διαχύτη στην απόληξη του δαπέδου.

Η φιλοδοξία της FIA, με τα μονοθέσια του 2022, είναι να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που απορρέει από το πίσω μέρος του μονοθεσίου, έτσι ώστε ο οδηγός που ακολουθεί να έχει περισσότερη αεροδυναμική στήριξη, και επιπλέον να μην φθείρει υπέρμετρα τα ελαστικά του λόγω της ανάγκης να βασίζεται στη μηχανική πρόσφυση για να υπερκαλύπτει τη μειωμένη αεροδυναμική.

Η πρώτη φωτογραφία του μονοθεσίου του 2022 απεικονίζει το μοντέλο που πρόκειται η F1 να παρουσιάσει το τριήμερο του GP στο Σίλβερστοουν της Βρετανίας, στις 18 Ιουλίου. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα των ομάδων ενδέχεται να έχουν διαφοροποιήσεις που ίσως προκύψουν από ενδεχόμενα «παράθυρα» των νέων κανονισμών - τα οποία, πάντως, η FIA υποστηρίζει ότι έχει καλύψει εξ ολοκλήρου.

Η Formula 1 του 2022
Η Formula 1 του 2022


Από τη φωτογραφία λείπουν οι τροχοί του μονοθεσίου, οι οποίοι περιλαμβάνουν μια ακόμα μεγάλη αλλαγή του 2022: τη μετάβαση σε ελαστικά 18 ιντσών (από 13'' που είναι μέχρι φέτος). Η αλλαγή αυτή, όμως, δεν επιδρά τόσο στη μηχανική πρόσφυση όσο στις ανάγκες του marketing της Pirelli για τα εμπορικά της ελαστικά δρόμου.

Μαζί με την παρουσίαση του μονοθεσίου του 2022 στο Σίλβερστοουν, στο GP της Αγγλίας θα δοκιμαστεί φέτος για πρώτη φορά και η ιδέα του sprint qualifying - του μικρής διάρκειας αγώνα του απογεύματος του Σαββάτου που θα καθορίζει τη σειρά εκκίνησης του κυρίως αγώνα της Κυριακής.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ