FORMULA 1

H Red Bull περιμένει τριπλή μάχη για τη νίκη στο Μονακό

AP Photo/Wilfredo Lee
Red Bull driver Max Verstappen, of the Netherlands, foreground, Ferrari driver Charles Leclerc, of Monaco, center, and McLaren driver Oscar Piastri, of Australia, steer into a turn during the Formula One Miami Grand Prix auto race at the Miami International Autodrome, Sunday, May 5, 2024, in Miami Gardens, Fla. AP PHOTO/WILFREDO LEE

Οι ιδιαιτερότητες του πολύ αργού και πολύ στενού σιρκουί στους δρόμους του Μόντε Κάρλο αυτό το τριήμερο βάζουν με αξιώσεις τη McLaren και τη Ferrari στη διεκδίκηση της νίκης, σύμφωνα με τους Κρίστιαν Χόρνερ και Χέλμουτ Μάρκο της Red Bull Racing.

Στο Μονακό δεν παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο όσο σε άλλες πίστες ηαεροδυναμική αποδοτικότητα των μονοθεσίων, όσο αντίθετα η μηχανική πρόσφυση και η διαχείριση του graining- δηλαδή της φθοράς των ανώτατου στρώματος των ελαστικών που προκύπτει συνήθως όταν μία πίστα δεν παρέχει αρκετή πρόσφυση.

Στην τελευταία περίπτωση που το graining έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στην Αυστραλία, κέρδισε ο Κάρλος Σάινθ -και πιθανότατα θα ήταν σε θέση να το κάνει ακόμα κι αν δεν εγκατέλειπε στη Μελβούρνη ο Μαξ Φερστάπεν- με τη Ferrari, ενώ την ίδια στιγμή ο διευθυντής της RBR Κρίστιαν Χόρνερ λέει ότι η αναβαθμισμένη McLaren MCL38 είναι ένα μονοθέσιο αποδοτικό σε κάθε είδους πίστα.

Η Red Bull, θυμίζουμε, προχώρησε στη σημαντική αναβάθμιση της RB20 στο GP της Ιαπωνίας, ενώ ακολούθησαν στο Μαϊάμι και στην Ίμολα οι -ευρύτερες- αναβαθμίσεις των McLaren MCL38 και Ferrari SF-24 αντίστοιχα. Και ο διευθυντής της Scuderia, Φρεντ Βασέρ, λέει τώρα ότι “έχουμε ένα γκρουπ έξι αυτοκινήτων μέσα στο ίδιο δέκατο του δευτερολέπτου”.

Ο Χόρνερ δείχνει να πιστεύει ότι η ισορροπία της κορυφής είναι οριακή ενόψει του τριημέρου (24-26/05) στο Μονακό: “Νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι η McLaren έχει ένα πολύ ταχύ μονοθέσιο αυτή τη στιγμή. Ο Πιάστρι έδειχνε γρήγορος ορισμένες ορισμένες στιγμές [στο GP της Ίμολα] και ο Λάντο [Νόρις] ήταν πολύ γρήγορος προς το τέλος του αγώνα εκεί”, είπε ο Βρετανός.

Red Bull Content Pool
Ο Κρίστιαν Χόρνερ (αριστερά) με τον Χέλμουτ Μάρκο στο GP Μεξικού 2023 RED BULL CONTENT POOL


Και συνέχισε: “Στους έναν-δύο τελευταίους αγώνες [η McLaren] ήταν η βασική μας αντίπαλος και αναμφίβολα προσέθεσαν αρκετή απόδοση στο αυτοκίνητο. Η φιλοσοφία τους είναι πολύ παρεμφερής με τη δική μας και περιμένουμε ότι είναι ανταγωνιστικοί σε όλες τις πίστες.

Αλλά και η Ferrari είναι μέσα μαζί τους επίσης, οπότε αυτά είναι τέσσερα αυτοκίνητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε - κι αυτό είναι καλό για όλους εσάς! Ο αγώνας κερδίζεται το Σάββατο, κατά βάση, οπότε η απόδοση στον έναν γύρο και το πολύ σταθερό εμπρός μέρος [του μονοθεσίου] θα είναι πολύ σημαντικά”, κατέληξε ο Χόρνερ.

Ο Σαρλ Λεκλέρ έχει δύο πολ ποζίσιονς στο Μονακό την τελευταία τετραετία, και στα 13 από τα τελευταία 20 GP στο Μονακό έχει κερδίσει ο οδηγός που έχει εκκινήσει από την πρώτη θέση. Για αυτό το λόγο ο Χέλμουτ Μάρκο, σύμβουλος της Red Bull GmbH, λέει ότι ο Μονεγάσκος της Ferrari θα είναι πολύ δυνατός αυτό το τριήμερο στην πατρίδα του.

Νομίζω ότι η Ferrari θα είναι πιο μεγάλη πρόκληση για εμάς στο Μόντε Κάρλο από τη McLaren, διότι όλα έχουν να κάνουν με τις δοκιμές κατάταξης”, είπε ο Μάρκο. “Η McLaren καταφέρνει να βάζει τη μέση και τη σκληρή γόμα μέσα στο 'παράθυρο' θερμικής λειτουργίας.

Έχουν έρθει πιο κοντά μας από άποψη τεχνικών βελτιώσεων, και τελευταία έχουν παρουσιάσει ένα καλύτερο πακέτο από άποψη ρυθμίσεων στον αγώνα. Αναμφίβολα οι διαφορές θα είναι πιο σιχτές σε σχέση με πέρσι. Ο Λεκλέρ είναι δυνατός στις κατατακτήριες του Μονακό, και όλοι ξέρουν ότι η νίκη αποφασίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτές.

Πιστεύω ότι αυτός θα είναι ο πιο δύσκολος αγώνας για εμάς, επίσης εξαιτίας και των κερμπς και των αναπηδήσεων. Θα πρέπει αναμφίβολα να αντιμετωπίσουμε τη McLaren, αλλά επίσης αναμένω πολλά και από τη Ferrari και πάνω από όλα από τον Λεκλέρ”, κατέληξε ο Αυστριακός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΜΟΝΑΚΟ RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ