H Formula 1 στοχεύει σε 10 αγώνες Sprint από το 2027

Η Liberty Media, κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει τους μικρούς αγώνες Sprint του Σαββάτου από 6 που είναι φέτος σε 10 το χρόνο από τη σεζόν του 2027 – βλέποντας ότι έχουν αρκετή απήχηση.
Τα Sprint έκαναν, πειραματικά, την πρώτη τους εμφάνιση το 2021 προκειμένου να αποκτήσει ενδιαφέρον για ευρύτερο κοινό το πρώτο μισό των αγωνιστικών τριημέρων της Formula 1, στη θέση της 2ης και της 3ης περιόδου ελεύθερων δοκιμών της προετοιμασίας των ομάδων για τις Δοκιμές Κατάταξης και το κυρίως GP της Κυριακής.
Τις δύο πρώτες σεζόν έλαβαν χώρα τρία Sprint το χρόνο, πριν ο αριθμός αυξηθεί στους έξι από το 2023. Στην πορεία, η δομή των τριημέρων με Sprint δέχθηκε επαναλαμβανόμενες αλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρώτες αντιδράσεις από θεατές και ομάδες.
Το πρόγραμμα της Formula 1 έχει φτάσει στα 24 GP, και συνεπώς μόλις το ένα τέταρτο των αγώνων φιλοξενούν αγώνες Sprint κάθε χρόνο. Καθώς όμως η κοινή γνώμη, αλλά και οι οδηγοί, γίνονται όλο και πιο θετικοί για αυτά, σύμφωνα με τις έρευνες της F1, οι διοργανωτές δείχνουν πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερο.
“Νομίζω ότι απλώς δίνει περισσότερη αξία στο εισιτήριο. Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί σε πολύ περισσότερες πωλήσεις, αλλά φαίνεται ότι οι φίλαθλοι το αγκαλιάζουν σιγά σιγά”, είπε για τον αγώνα Sprint του Τέξας ο Μπόμπι Έπσταϊν, συνιδρυτής και διαχειριστής του Circuit of the Americas στο Όστιν.
Ο αγώνας Sprint, συμπλήρωσε, “δεν θεωρήθηκε αμέσως ελκυστικό στοιχείο και δεν οδήγησε κατευθείαν σε αύξηση πωλήσεων. Απλώς πιστεύω ότι αυξάνει την αξία του εισιτηρίου και προσφέρει περισσότερα, κάτι που πάντα εκτιμούμε.
Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη διασκέδαση για το τριήμερο. Αν οι θεατές αγοράζουν τριήμερο πάσο και μένουν περισσότερες ώρες στην πίστα, αυτό είναι καλύτερο για εμάς, υπάρχει πιο πολύ περιεχόμενο.
Δεν ξέρω αν κάποιος αποφασίζει να έρθει σε ένα GP επειδή υπάρχει Sprint ή όχι. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να επηρεάζει τις πωλήσεις ή τη ζήτηση, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι περισσότερη διασκέδαση – και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει”, κατέληξε.
Αντίτοιχα θετικά ήταν τα σχόλια και του Τάιλερ Έπ, επικεφαλής του GP του Μαϊάμι, που παραδέχθηκε ότι “έκανα λάθος για το Sprint στην αρχή, αλλά δεν θα μπορούσα να είχα κάνει μεγαλύτερο λάθος. Τα δεδομένα και το feedback που πήραμε έδειξαν ότι χρόνο με τον χρόνο η προσέλευση το Σάββατο αυξήθηκε, και μάλιστα οι θεατές έρχονταν πιο νωρίς για το Sprint”.
Κατά συνέπεια, ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, υπαινίχθηκε αύξηση των Sprint στους μεσοπρόθεσμους στόχους της Liberty Media. Ο αριθμός θα μείνει στα έξι για τη σεζόν του 2026 αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να φτάσουν ακόμα και στα 10 ήδη από το 2027, με την απαραίτητη έγκριση από τη FOM, τη FIA και τις ομάδες.
“Πρέπει να πω ότι εκτός από μερικούς πιο παλιούς, παραδοσιακούς φιλάθλους, όλοι θέλουν τα Sprint”, είπε ο Ντομενικάλι πριν από το GP Ιταλίας. “Οι promoters πιέζουν για αυτό και τώρα οι οδηγοί έχουν αρχίσει να το θέλουν επίσης.
Ίσως ακούγομαι λίγο προκλητικός, αλλά οι ελεύθερες δοκιμές απευθύνονται σε υπερ-ειδικούς. Όσοι θέλουν περισσότερο θέαμα προτιμούν ένα τριήμερο με Sprint. Υπάρχουν περισσότερα να δεις και να σχολιάσεις από την Παρασκευή -έχεις κιόλας μια περίοδο κατατακτήριων- αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας της F1.
Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: μπορώ να εγγυηθώ ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχει η ζήτηση να γίνουν όλα τα τριήμερα με το ίδιο φορμάτ. Δεν λέω ότι θα φτάσουμε στο MotoGP, που έχει Sprint σε κάθε αγώνα – αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα. Το βλέπω περισσότερο ως μια διαδικασία ωρίμανσης που σέβεται μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση”, κατέληξε ο Ιταλός
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Ντομενικάλι παραδέχθηκε ότι για τους αγώνες Sprint εξετάζεται και η πρωτοποριακή ιδέα της αντιστροφής της σειράς εκκίνησης, ανοίγοντας κανά τη συζήτηση αν η Formula 1 πρέπει να δοκιμάσει πιο ριζικές αλλαγές για να προσεγγίσει ένα κοινό μικρότερης ηλικίας.