FORMULA 1

H Aston Martin λέει ότι η Red Bull "δεν είναι ανίκητη", τι πιστεύει ο Αλόνσο

Aston Martin F1 Media
Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin AMR24 στο shakedown του Σίλβερστοουν ASTON MARTIN F1 MEDIA

Ο τεχνικός διευθυντής της Aston Martin F1 Ντάν Φάλοους είπε ότι η Red Bull “αναμφίβολα δεν είναι ανίκητη”, και ο Φερνάντο Αλόνσο υποστηρίζει πως “είναι καλό που το λέει, ελπίζω ότι θα κερδίσουμε την πρώτη νίκη της Aston Martin”.

Ο Ντάν Φάλοους, πρώην “δεξί χέρι” του Άντριαν Νιούι στη Red Bull Racing, εκφράζει την πεποίθηση ότι στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 θα μειωθούν οι διαφορές απόδοσης μεταξύ των κορυφαίων μονοθεσίων, και ότι κατά συνέπεια πως η ομάδα του Μίλτον Κινς του Μίλτον Κινς δεν θα είναι ανίκητοι.

Το νέο δημιούργημα του Φάλοους και της ομάδας του, η Aston Martin AMR24, ήταν αρκετά εντυπωσιακή εκ πρώτης όψεως, και απομένει να διαπιστώσουμε την απόδοσή της στο Μπαχρέιν - είτε στις δοκιμές εξέλιξης το τριήμερο 21-23 Φεβρουαρίου, είτε στο πρώτο αγωνιστικό τριήμερο του 2024, στις 29 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου.

Ο Βρετανός θεωρεί ότι πλέον η επιτυχία στη F1 είναι στις λεπτομέρειες, και ότι πλέον τα μονοθέσια των αντιπάλων της Red Bull έχουν αρκετή δυναμική εξέλιξης για να απειλήσουν τη νέα RB20. Οι αντίπαλες ομάδες της RBR πλησιάζουν, και πιθανότατα έχουν μικρότερη δυνατότητα να κάνουν μεγάλα βήματα στο σχεδιασμό σε σχέση με όσα βλέπουμε στην πλειοψηφία των μονοθεσίων”, είπε ο Φάλοους.

Zak Mauger/Aston Martin F1 Media
Ο τεχνικός διευθυντής της Aston Martin F1, Νταν Φάλοους ZAK MAUGER/ASTON MARTIN F1 MEDIA


Και συνέχισε: “Προσπαθούμε να κερδίσουμε όλο και περισσότερο χρόνο στο γύρο πλέον από μικρότερες λεπτομέρειες, που βρίσκονται σε συγκεκριμένα στοιχεία του δαπέδου και σε άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου.

Όμως, υπάρχει πολύς χρόνο που μπορεί να βρει κανείς στο γύρο, και η προσέγγισή μας είναι ότι η Red Bull αναμφίβολα δεν είναι ανίκητη. Αυτό είναι που κυνηγάμε, και σε αυτά αφοσιωνόμαστε. Αυτός είναι ο στόχος μας”.

Στην ουσία τους, τα λόγια του Φάλοους περιγράφουν περισσότερο το κίνητρο της ομάδας του Σίλβερστοουν, παρά την πεποίθηση ότι η Aston μπορεί να κερδίσει άμεσα φέτος τη Red Bull. Και ειπώθηκαν πριν αποκαλυφθεί η νέα RB20 του 2024.

Μιλάμε για τη Red Bull διότι, φυσικά, είναι το ορόσημο από άποψη απόδοσης. Αλλά η εστίασή μας θα είναι πάντα σε όποιον έχει το ταχύτερο μονοθέσιο”, συνέχισε ο Φάλοους. “Αντί να σκεφτόμαστε τους αγώνες μεμονωμένα, από μηχανολογική άποψη, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μονοθέσιο ικανό να λειτουργεί και να είναι ανταγωνιστικό σε κάθε είδους πίστα.

Σε αυτό εστιάζουμε: σε ένα αυτοκίνητο χρηστικό και καλό για τους οδηγούς. Τα στατιστικά και ο τρόπος που θα πλησιάσουμε τη Red Bull έρχονται μετά από αυτά. Αν προσθέσουμε αυτού του είδους την απόδοση στο αυτοκίνητο, τότε θα δώσουμε στους εαυτούς μας τη δυνατότητα να αγωνιστούμε σε αυτό το επίπεδο, που είναι ακριβώς αυτό που αποζητούμε”, κατέληξε ο Φάλοους.

Aston Martin F1 Media
Φερνάντο Αλόνσο ASTON MARTIN F1 MEDIA


Ο Φερνάντο Αλόνσο πέτυχε οκτώ θέσεις στο βάθρο το 2023, τις πρώτες έξι στο πρώτο τρίτο του πρωταθλήματος, και όταν ρωτήθηκε για την αισιοδοξία του Βρετανού τεχνικού διευθυντή της ομάδας του, απάντησε: “Είναι καλό που το λέει αυτό! Φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου.

Δεν είχα μιλήσει με τον Νταν για λίγες εβδομάδες, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν. Νομίζω πως είδαμε και πέρσι πως η Ferrari τελείωσε πολύ δυνατά τη χρονιά, πετυχαίνοντας ορισμένες πολ ποζίσιονς. Η McLaren έκανε επίσης ένα τεράστιο άλμα μέσα στη χρονιά, και πλησίασε τη Red Bull σε λίγους αγώνες. Οπότε, ας δούμε τι θα γίνει.

Πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να είμαστε σταθερά μέσα στους βαθμούς, να μαχόμαστε για το βάθρο, όπως πέρσι, και έπειτα -αν είμαστε σε αυτή τη θέση- θα ήταν υπέροχο να πετυχαίναμε αυτή την πρώτη νίκη με τα πράσινα για την Aston Martin. Ελπίζω να είμαι ακόμα στο βάθρο τη στιγμή εκείνη.

Αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Οι διαφορές θα είναι πολύ μικρές, υπάρχουν τέσσερις ή πέντε ομάδες μέσα σε δύο-τρία δέκατα του δευτερολέπτου φέτος, βάζω στοίχημα. Έτσι, για δύο-τρία δέκατα είτε θα μάχεσαι για το βάθρο είτε θα είσαι εκτός δεκάδας. Πρέπει να είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό”, τόνισε ο Φερνάντο Αλόνσο.

Θυμίζουμε ότι ο Φάλοους ήταν επικεφαλής του τμήματος αεροδυναμικής της Red Bull Racing, πριν αποχωρήσει από το Μίλτον Κινς για να αναλάβει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή της Aston Martin F1 τον Απρίλιο του 2022. Λίγες εβδομάδες μετά, στο GP Ισπανίας του 2022, η Aston υιοθέτησε τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Red Bull, την οποία ο Φάλοους μετεξέλιξε με δικές του ιδέες στην περσινή AMR23 και στη φετινή AMR24.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 ASTON MARTIN F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ