FORMULA 1

GP Βραζιλίας: Ο Νόρις στην πολ ποζίσιον του Sprint στο Ιντερλάγκος

AP Photo/Fernando Llano
O Λάντο Νόρις με τη McLaren MCL60 στο GP Μεξικού 2023 AP PHOTO/FERNANDO LLANO

Ο Λάντο Νόρις της McLaren κέρδισε με 61 χιλιοστά του δευτερολέπτου τον Μαξ Φερστάπεν για τον αποψινό (20:30) αγώνα Sprint στη Βραζιλία. Καθυστέρηση 25 λεπτών μετά το ατύχημα Οκόν-Αλόνσο στην πρώτη περίοδο.

Το Ιντερλάγκος στις σημερινές δοκιμές κατάταξης του αγώνα Sprint ήταν ηλιόλουστο, σε αντίθεση με χθες που η θύελλα και η καταιγίδα έληξαν πρόωρα τις δοκιμές κατάταξης του κυριακάτικού GP Βραζιλίας, 20ού φετινού αγώνα της φετινής Formula 1.

Στην τρίτη περίοδο (SQ3) που αποφάσισε την πολ ποζίσιον και τη σειρά της πρώτης δεκάδας, όλοι οι οδηγοί άφησαν για το τέλος τον έναν και μοναδικό γρήγορο γύρο τους - προκειμένου να περισώσουν τα σετ μαλακής γόμας τους.

Σε αυτό το κανονικό “shootout” με έναν γύρο από όλους τους οδηγούς, ο Νόρις κατάφερε να πετύχει τον ταχύτερο γύρο -όπως είχε κάνει νωρίτερα και στο SQ2- εμπρός από τις δύο Red Bull των Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ, με διαφορά μισού και ενάμισι δεκάτου του δευτερολέπτου.

Καθώς ο Νόρις στο τέλος δήλωσε έκπληκτος, διότι «ένιωσα πως αυτός ήταν ένας από τους χειρότερους γύρους μου”, δίπλα στον Μεξικανό από τη δεύτερη σειρά θα εκκινήσει ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes. Στην τρίτη ανέβηκε ο εντυπωσιακός Γιούκι Τσουνόντα με την αναβαθμισμένη Alha Tauri δίπλα στον Λιούις Χάμιλτον, και στην έκτη ο Ντάνιελ Ρικιάρντο με την έτερη ΑΤ04 ανάμεσα στις δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ.

Το SQ1 έληξε μισό λεπτό πρόωρα λόγω της κόκκινης σημαίας που κυμάτισε για το ατύχημα του Εστεμπάν Οκόν. Ο Γάλλος της Alpine βρισκόταν σε γρήγορο γύρο, και έφτασε την Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο που κινούνταν πιο αργά. Ο Ισπανός άφησε χώρο στον Οκόν, όμως ένα ξαφνικό τίναγμα υποστροφής της Alpine A523 έφερε την πρόσκρουση του πίσω δεξιού τροχού του Οκόν με τον εμπρός αριστερό του Αλόνσο.

Ο Γάλλος κατέληξε στη μπαριέρα, χωρίς σοβαρές συνέπειες, βρίζοντας -μάλλον αδίκως- τον Αλόνσο μέσω της ραδιοεπικοινωνίας. Ο οδηγός της Alpine φυσικά αποκλείστηκε από τη συνέχεια, και έμεινε στην 16η θέση, αλλά αργότερα και έμελλε να εγκαταλείψει και ο 42χρονος οδηγός της Aston Martin λόγω της ζημιάς στην ανάρτηση της AMR23.

Έτσι, ο Αλόνσο αναπόφευκτα τελείωσε τη διαδικασία στην 15η θέση, καθώς δεν συμμετείχε στη δεύτερη περίοδο. Επίσης στο SQ1 αποκλείστηκαν και οι δύο Williams με τους Άλεξ Άλμπον και Λόγκαν Σάρτζεαντ, μαζί με τον Λανς Στρολ της Aston και τον Γκουάνιου Τσόου της Alfa, σε μια διαδικασία που είχε αρκετά προβλήματα με το κυκλοφοριακό - κυρίως διότι πολλοί οδηγοί δεν άφηναν αρκετό χώρο σε ταχύτερα κινούμενα μονοθέσια.

Στο SQ2 τον ταχύτερο χρόνο πέτυχε ο Φερστάπεν, ρίχνοντας στο τέλος τον Φερστάπεν από την κορυφή με διαφορά μόλις 31 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Ο Πέρεζ επίσης με τον τελευταίο του γύρο σημείωσε το δεύτερο χρόνο με μόλις 9 χιλιοστά από τον Νόρις, ενώ στην τέταρτη θέση ανέβηκε ο εντυπωσιακός -και πάλι- Ντάνιελ Ρικιάρντο με την Alpha Tauri, εμπρός από τις Ferrari και τις Mercedes.

Από τη δεύτερη αυτή περίοδο -που διεξήχθη με τη μέση γόμα, όπως και το SQ1- αποκλείστηκαν -πέραν του Αλόνσο- οι δύο Haas με τους Κέβιν Μάγκνουσεν και Νίκο Χούλκενμπεργκ, ο Πιέρ Γκασλί της Alpine και ο Βάλτερι Μπότας της Alfa. Θυμίζουμε ότι ο αγώνας Sprint του Ιντερλάγκος, 6ος και τελευταίος φέτος, θα ξεκινήσει απόψε (4/11) στις 20:30 - μη τον χάσετε από το LIVE του SPORT24.

FORMULA 1
FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 F1 GP ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ