FORMULA 1

GP Ουγγαρίας: 5 σημαντικές πληροφορίες για την πίστα "Ουγγαρόρινγκ"

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 30: Sparks fly behind Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda during practice ahead of the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 30, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B Honda, Hungaroring 2021 GETTY IMAGES

Αυτό το τριήμερο η Formula 1 μεταφέρεται στην Ουγγαρία, για το δέκατο τρίτο Γκραν Πρι της φετινής σεζόν. Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πίστα Hungaroring.

Το Ουγγρικό GP είναι το τελευταίο πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα της Formula 1. Η πίστα Ουγγαρόρινγκ βρίσκεται κοντά στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της χώρας.

Το 2021 ο Εστεμπάν Οκόν πήρε με την Alpine την παρθενική του νίκη στη Formula 1, σε έναν ανατρεπτικό αγώνα. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας η σουρεαλιστική εικόνα της επανεκκίνησης, μετά από τις συγκρούσεις στην πρώτη στροφή. Η βροχή είχε σταματήσει και ο μόνος που στάθηκε στη γραμμή εκκίνησης ήταν ο Λιούις Χάμιλτον με βρόχινα ελαστικά, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν μπει στα πιτς για ενδιάμεσα σλικ.

Είχε προηγηθεί η βροχή πριν τον αγώνα, η οποία ανάγκασε όλους να εκκινήσουν με τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά. Στην εκκίνηση ο Βάλτερι Μπότας έχασε τα φρένα και προσέκρουσε στη McLaren του Λάντο Νόρις, στέλνοντάς την πάνω στη Red Bull του Μαξ Φερστάπεν. Την ίδια στιγμή, βγαίνοντας και ο ίδιος από την πίστα, παρέσυρε την RBR του Σέρτζιο Πέρεζ. Οι Μπότας, Πέρεζ και Νόρις εγκατέλειψαν, ενώ ο Φερστάπεν επέστρεψε μεν στην πίστα, αλλά με σοβαρή ζημιά στη δεξιά πλευρά του μονοθεσίου.

GP Ουγγαρίας 2022 - Λεπτομέρεις πίστας

GP Ουγγαρίας: 5 σημαντικές πληροφορίες για την πίστα "Ουγγαρόρινγκ"
Hungaroring F1.COM
  • Πρώτος αγώνας F1: 1986
  • Μήκος πίστας: 4,381 km
  • Γύροι: 70
  • Συνολική διαδρομή: 306,63 km
  • Ρεκόρ γύρου: Λιούις Χάμιλτον, 1:16.627 (2020)
  • Νικητής 2021: Εστεμπάν Οκόν

TOP-5 Info για την πίστα Ουγγαρόρινγκ

  1. Οι εργασίες για την κατασκευή της πίστας ξεκίνησαν το 1985 και ολοκληρώθηκαν μόλις 9 μήνες αργότερα. Αρχικά η τότε ουγγρική κυβέρνηση σκέφτηκε να αναβιώσει το σιρκουί πόλης στο πάρκο Νεπλιγκέτ, αλλά τελικά προκρίθηκε η ιδέα κατασκευής μιας πίστας.
  2. Το πρώτο Γκραν Πρι της Formula 1 έγινε το 1986, με νικητή τον Νέλσον Πικέ. Ο Βραζιλιάνος έκανε με τη Williams-Honda μια θεαματική προσπέραση από την εξωτερική στον συμπατριώτη του Άιρτον Σένα, ο οποίος έτρεχε με Lotus-Renault. Πριν τον αγώνα, ο Σένα οδήγησε στην πίστα ένα Lada 2101!
  3. Η έλλειψη μεγάλων ευθειών κάνει το Ουγκαρόρινγκ να μοιάζει με πίστα καρτ. Έτσι, η έμφαση δίνεται στην κάθετη δύναμη των μονοθεσίων παρά στην ταχύτητα στις ευθείες. Κλειδί για την επίτευξη γρήγορου γύρου είναι ο καλός ρυθμός.
  4. Το Hungaroring έχει τη φήμη της ιδιαίτερα ζεστής και στεγνής πίστας: η θερμοκρασία οδοστρώματος π.χ. κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών το 2021 έφτασε τους 60 βαθμούς Κελσίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο να βρέξει, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
  5. Το Hungaroring δεν μεταφέρει υψηλά ενεργειακά φορτία. Έχει λεία άσφαλτο και ανομοιομορφίες σε κάποια σημεία. Οι μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα ελαστικά αφορούν στην ελκτική πρόσφυση και λιγότερο στη σταθερότητα στο φρενάρισμα. Η Pirelli επέλεξε ελαστικά από το μέσο της γκάμας της: η γόμα C2 είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C3 είναι η P Zero κίτρινη/μέση και η C4 είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή γόμα.
GP Ουγγαρίας: 5 σημαντικές πληροφορίες για την πίστα "Ουγγαρόρινγκ"
Τα δεδομένα της Pirelli για το GP Ουγγαρίας 2022 PIRELLI

ΠΗΓΕΣ: PIRELLI, F1.COM

TAGS FORMULA 1 GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ