FORMULA 1

Formula 1: Το “καμπανάκι” του Κρίστιαν Χόρνερ προς στον Σέρτζιο Πέρεζ

Red Bull Racing principal Christian Horner speaks with Red Bull driver Sergio Perez of Mexico following the third practice session for the Formula One Miami Grand Prix auto race at the Miami International Autodrome, Saturday, May 7, 2022, in Miami Gardens, Fla. (AP Photo/Darron Cummings)
Red Bull Racing / Christian Horner & Sergio Perez AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

Ο επικεφαλής της ομάδας της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ, προέτρεψε τον Πέρεζ να ξεκλειδώσει τον καλύτερο εαυτό του, αν θέλει να ανταγωνιστεί τον Μαξ Φερστάπεν αυτή τη σεζόν. Τι εννοούσε όμως στην πραγματικότητα;

Αυτό που στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από την δήλωση του Κρίστιαν Χόρνερ, ότι δηλαδή ο Σέρτζιο Πέρεζ θα πρέπει να ξεκλειδώσει τον καλύτερο εαυτό του αν θέλει να ανταγωνιστεί τον Μαξ Φερστάπεν αυτή τη σεζόν, είναι ένα “καμπανάκι” στον Μεξικανό.

Ο Πέρεζ μπορεί να τερμάτισε δεύτερος στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν, έδωσε όμως μάχη με τον Σαρλ Λεκλέρ για να τα καταφέρει ενώ τερμάτισε 11,9 ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω από τον Φερστάπεν, ο οποίος μετά τον αγώνα δήλωσε πως διαχειριζόταν τον ρυθμό του έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τη φθορά στα εξαρτήματα του μονοθεσίου του – είπε ουσιαστικά ότι έκανε περίπατο...

Με τις τελευταίες του δηλώσεις, ο Χόρνερ δεν αποσκοπεί να πιέσει τον Πέρεζ έτσι ώστε να ανταγωνιστεί τον Φερστάπεν. Αυτό άλλωστε το απέκλεισε ο ίδιος λέγοντας πως: “Κοιτάξτε, ο Max είναι ένας κολασμένος ανταγωνιστής και είναι ίσως το υψηλότερο σημείο αναφοράς στην F1”.

Αυτό που θέλει να πετύχει το αφεντικό της Red Bull, είναι να πιέσει εμμέσως τον Πέρεζ να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά. Να κερδίζει δηλαδή όλους τους υπόλοιπους στο γκριντ, βοηθώντας από τη μία τον Μαξ να πάρει το τρίτο του πρωτάθλημα και εξασφαλίζοντας από την άλλη τον τίτλο κατασκευαστών για την αυστριακή ομάδα.

Αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στις δηλώσεις του Χόρνερ για να το δούμε αυτό: “Ο Τσέκο είναι τώρα στον τρίτο του χρόνο στην ομάδα, έχει αυτοπεποίθηση, είναι άνετος και πρέπει να βγάλει το καλύτερο που έχει – όχι μόνο με τον Μαξ. Οι οδηγοί (της Ferrari) πιέζουν ο ένας τον άλλον σκληρά, οι οδηγοί της Mercedes (σπρώχνουν ο ένας τον άλλον) σκληρά, έχουμε αυτό που μοιάζει με έναν πολύ φορμαρισμένο βετεράνο (Φερνάντο Αλόνσο) σε ένα πράσινο αυτοκίνητο επίσης, οπότε θα είναι ένα πραγματικά συναρπαστική χρονιά.

“Ο Πέρεζ είναι ένας από τους πιο έμπειρους οδηγούς στο τρέχον grid της F1 καθώς μπήκε στο άθλημα με τη Sauber το 2011. Νομίζω ότι ο βασικός λόγος της συνεργασίας μας με τον Τσέκο ήταν η εμπειρία του. Και ήταν άδικο, ίσως, για τα δύο προηγούμενα παιδιά (Πιερ Γκασλί και Άλεξ Αλμπόν) που τους φέραμε στην ομάδα τόσο νωρίς.

“Πιστεύω ότι ο Τσέκο με την εμπειρία του, έχει αντιπαρέλθει μερικές πολύ δύσκολες καταστάσεις στην καριέρα του, και νομίζω ότι αυτό που μας έφερε είναι... είναι ένας πολύ στρογγυλεμένος τύπος, είναι ένας σπουδαίος ομαδικός παίκτης. Έχει μια καλή οπτική για την εξέλιξη του μονοθεσίου και είναι πολύ εύκολο να δουλέψεις μαζί του, άρα αυτοί είναι όλοι οι λόγοι για να τον προτιμήσεις, και τα καταφέρνει”.

Οι φράσεις - κλειδιά στα λόγια του Χόρνερ είναι οι ακόλουθες.

  • “πρέπει να βγάλει το καλύτερο που έχει – όχι μόνο με τον Μαξ”, που θέλει να πει ότι θα πρέπει κυρίως να αντιμετωπίσει και να κερδίσει τους Λεκλέρ, Σάινθ, Χάμιλτον, Ράσελ και Αλόνσο.
  • “ο βασικός λόγος της συνεργασίας μας με τον Τσέκο ήταν η εμπειρία του”, όχι δηλαδή η ικανότητά του να φέρει τίτλους στην ομάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επόμενη φράση του Χόρνερ: “ Έχει μια καλή οπτική για την εξέλιξη του μονοθεσίου και είναι πολύ εύκολο να δουλέψεις μαζί του, άρα αυτοί είναι όλοι οι λόγοι για να τον προτιμήσεις”.
  • “είναι ένας σπουδαίος ομαδικός παίκτης”, αντίθετα δηλαδή με τον Μαξ που βάζει τον προσωπικό στόχο του πάνω από όλους και από όλα, ο Πέρεζ ενεργεί σύμφωνα με το συμφέρον της ομάδας – και αυτό θα πρέπει να κάνει συνεχώς.

Σε καμία περίπτωση ο Χόρνερ δεν θα ήθελε να δει τους Πέρεζ και Φερστάπεν να κοντράρουν ο ένας τον άλλο στην πίστα, βάζοντας σε κίνδυνο τους στόχους της ομάδας. Αυτό που θέλει λοιπόν, είναι ο Πέρεζ να μην εφαρμόσει αυτό που “απείλησε” πως θα κάνει, ότι δηλαδή αν δεν λάβει βοήθεια, δεν θα βοηθήσει κανέναν και ο ίδιος.

Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι ρόδινα στη σχέση του Μεξικανού με τον team mate του, γι’ αυτό άλλωστε η Red Bull φρόντισε να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Ντάνιελ Ρικάρντο ως τρίτο οδηγό, είτε ως μέσο πίεσης στον Τσέκο, είτε ακόμη και ως εναλλακτικό σχέδιο αν χρειαστεί.

TAGS FORMULA 1 RED BULL ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ