FORMULA 1

Formula 1: Ποιος είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Φέτελ στην Aston Martin το 2023

Portrait, Helmets, Red Bull Ring, GP2211a, F1, GP, Austria
Sebastian Vettel, Aston Martin
Portrait, Helmets, Red Bull Ring, GP2211a, F1, GP, Austria Sebastian Vettel, Aston Martin AP

Μετά την οριστική απόφαση και ανακοίνωση του Σεμπάστιαν Φέτελ ότι θα αποσυρθεί από τη Formula 1 στο τέλος του 2022, υπάρχει ένας οδηγός -μεταξύ πολλών- που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να τον διαδεχθεί του χρόνου στο κόκπιτ της Aston Martin.

Στην κορυφή της λίστας φέρεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, να βρίσκεται ο Μικ Σουμάχερ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν στην ενδεχόμενη μετακίνηση του νεαρού Γερμανού από τη Haas στην Aston Martin.

Ένας από τους λόγους είναι η βαρύτητα του ονόματός του - άλλωστε η ίδια ακριβώς ομάδα, όταν κάποτε λεγόταν Jordan F1, χάρισε στον Μίκαελ Σουμάχερ το ντεμπούτο του στη Formula 1 στο GP Βελγίου 1991. Επίσης, αυτό συνδυάζεται με την επιθυμία της Aston Martin Lagonda να έχει στις τάξεις της έναν Γερμανό οδηγό, για λόγους που σχετίζονται με την εμπορική πορεία και προώθηση των supercars που κατασκευάζει.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο Μικ, ελλείψει του θρύλου Μίκαελ Σουμάχερ που αναρρώνει ακόμα από το ατύχημά του στις γαλλικές Άλπεις το Δεκέμβριο του 2013, είχε ανέκαθεν ως προσωπικό μέντορα στη F1 τον Φέτελ. Και ο Φέτελ πάντοτε φρόντιζε για εκείνον, όπως ο ίδιος ο Μίκαελ είχε κάνει για τον Φέτελ στο ξεκινήματα του τελευταίου, στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνεπώς, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής να έχει προετοιμάσει το έδαφος στην ομάδα για την πρόσληψη, στη θέση του, του Σουμάχερ.

Και η Aston Martin F1, βάσει όλων των παραπάνω, μπορεί να έχει αρχίσει να πείθεται για τις ικανότητες του νεαρού Γερμανού, με βάση τη ραγδαία βελτίωση της απόδοσής του στα τελευταία GP, της ανταγωνιστικότητάς του απέναντι στον εμπειρότερο Κέβιν Μάγκνουσεν, και των πρώτων βαθμών που κέρδισε - μπαίνοντας, μάλιστα, στο Αυστριακό GP μέσα στην πρώτη εξάδα.

Για τον Μικ, η μετακίνηση στην Aston Martin θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον του, εφ' όσον η Haas αποφασίσει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό της μαζί του - συμβόλαιο που λήγει στο τέλος του 2022. Αυτό κάνει τον Σουμάχερ ελεύθερο να αποφασίσει την ομάδα που επιθυμεί για το 2023, και επιπλέον του δίνει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει τη θέση του οδηγώντας για μια εργοστασιακή ομάδα από του χρόνου. Και να εμπλουτίσει την εμπειρία του.

Η Ferrari δεν θα σταθεί εμπόδιο στη μετακίνηση αυτή του Σουμάχερ, παρότι είναι μέλος της Ακαδημίας της. Η Scuderia έχει υπογράψει συμβόλαια για την επόμενη τριετία με τους Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ, έχει πίστη στις ικανότητες του διδύμου αυτού, και εξάλλου ο Μικ δεν έχει κάνει ακόμα αρκετά για να πείσει ότι αξίζει μία θέση στη Ferrari F1.

Τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του Μικ Σουμάχερ

Κατά τα άλλα, για τη θέση δίπλα στον Λανς Στρολ (που θα αγωνίζεται του χρόνου για έβδομη χρονιά με την ομάδα) φημολογείται και μια πλειάδα άλλων οδηγών - που όμως δεν συγκεντρώνουν τις ίδιες πιθανότητες. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Λόρενς Στρολ, έχει γίνει γνωστό ότι θα ήθελε τις υπηρεσίες του Φερνάντο Αλόνσο, όμως ο Ισπανός όλα δείχνουν ότι θα υπογράψει με την Alpine και για το 2023.

Ίσως η Alpine να επιδιώξει να τοποθετήσει στην Aston Martin τον Όσκαρ Πιάστρι. Ο Αυστραλός θεωρείται το μεγαλύτερο ανερχόμενο ταλέντο της Formula 1, έχοντας κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών στην πρώτη του χρονιά σε καθένα, και η γαλλική ομάδα θέλει να βάλει την προετοιμασία του σε τροχιά τοποθετώντας τον σε μια μικρότερη ομάδα του χρόνου. Ήδη έχει ακουστεί το όνομά του για τη Williams, αλλά τώρα ίσως μπαίνει στο κάδρο και η Aston Martin, ή ακόμα και η Haas αν αποχωρήσει ο Σουμάχερ. Ή, ακόμα και η McLaren.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Φέτελ στο φινάλε της φετινής σεζόν, έβαλε τέλος και στις φήμες ότι θα μπορούσε να "μετακομίσει" στη McLaren το 2023. Αντίθετα, για την αντικατάστασή του έχει ακουστεί και το όνομα του Ντάνιελ Ρικιάρντο, που έχει μεν συμβόλαιο με την ομάδα του Ουόκινγκ για του χρόνου, αλλά και την οψιόν να αποχωρήσει αν το θελήσει.

Ο Ρικιάρντο δεν έχει καταφέρει ακόμα -παρά την περσινή του νίκη στη Μόντσα- να εγκλιματιστεί πλήρως στη McLaren, και ίσως αναζητήσει μια νέα αρχή. Για την Aston Martin θα ήταν μια ελκυστική επιλογή, γιατί -πέραν όλων των άλλων- πρόκειται για έναν οδηγό που έχει κερδίσει 8 GP, και άρα είναι ικανός να φέρει τα αποτελέσματα.

Τέλος, υπάρχουν φήμες ότι οι χορηγίες του Γκουάνιου Τσόου ίσως τον κάνουν ελκυστικό για την Aston Martin του χρόνου, αν και έχει αποδείξει με την απόδοσή του ό,τι επάξια βρίσκεται στη F1, ενώ τον Νίκο Χούλκενμπεργκ η ομάδα του Σίλβερστοουν φέρεται να μην τον προτιμά για μια θέση ανώτερη του εφεδρικού οδηγού και οδηγού δοκιμών. Προς το παρόν, πάντως, η Aston Martin F1 τηρεί σιγή ιχθύος για τον διάδοχο του τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή της.

TAGS FORMULA 1 F1 ASTON MARTIN ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΕΤΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ