FORMULA 1

Formula 1: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χειμερινές δοκιμές της F1 στο Μπαχρέιν

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch - LAT Images
Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch - LAT Images MERCEDES-AMG F1 MEDIA

Το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στην πίστα του Μπαχρέιν το μοναδικό τριήμερο δοκιμών εξέλιξης των μονοθεσίων της Formula 1 ενόψει της σεζόν που ξεκινά μία εβδομάδα αργότερα στο ίδιο σημείο. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για αυτές.

Τρεις μήνες μετά το τελευταίο GP του 2022, και ενώ μεσολάβησε η χειμερινή περίοδος ολοκλήρωσης της κατασκευής και παρουσίασης των μονοθεσίων του 2023 από τις ομάδες της Formula 1, το σπορ επιστρέφει στην πίστα για το μοναδικό φετινό τριήμερο χειμερινών δοκιμών, στο Μπαχρέιν από την Πέμπτη 23/2 μέχρι και το Σάββατο 25/2.

Τα μονοθέσια που θα δούμε στην πίστα του Σακίρ αποτελούν, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, μετεξελίξεις των περσινών - στη δεύτερη χρονιά του ισχύοντος πλαίσιου τεχνικών κανονισμών του «ground effect». Σύμφωνα με το οποίο, η πλειοψηφία της άντωσης παράγεται από το δάπεδο παρά από το αμάξωμά τους, με σκοπό να επιτρέπουν τις προσπεράσεις με πιο ευνοϊκούς όρους.

Κατά συνέπεια, με τη μετεξέλιξη των μονοθεσίων, και τους κινητήρες πανομοιότυπους με πέρσι -με την εξαίρεση των παρεμβάσεων μόνο για τη βελτίωση της αξιοπιστίας τους- οι ομάδες δεν χρειάζονται περισσότερες από τρεις ημέρες δοκιμών. Άλλωστε, με το νέο όριο προϋπολογισμού για καθεμία από αυτές, ο περιορισμός του κόστους των επιπλέον δοκιμών ήταν σημαντικός.

Στο τριήμερο των χειμερινών δοκιμών σκοπός των ομάδων είναι να επιλύσουν τα όποια τυχόν προβλήματα των νέων τους μονοθεσίων, και να εντοπίσουν τις πρώτες ρυθμίσεις τους ενόψει της σεζόν που ξεκινά -επίσης στο Μπαχρέιν- στις 3-5 Μαρτίου 2023. Τα όποια προβλήματα αξιοπιστίας στις δοκιμές μπορεί να έχουν σοβαρές και χρονοβόρες συνέπειες για τις ομάδες, όπως φάνηκε πέρσι κυρίως με τις Alfa Romeo, Haas, αλλά και με τις McLaren, Alpine και Aston Martin.

Όπως και να διαμορφωθούν οι χρόνοι στις δοκιμές, ωστόσο, δεν θα είναι ασφαλές να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα για τις ισορροπίες των δυνάμεων στην κορυφή της F1. Οι ομάδες συνήθως κρύβουν την αληθινή ταχύτητα των μονοθεσίων τους στις δοκιμές του χειμώνα, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το φορτίο καυσίμων με το οποίο έγραψαν το χρόνο κάθε γύρου τους.

Ωστόσο, μπορούν να υπάρξουν ορισμένα σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για τη διαχείριση των ελαστικών τους στις συστοιχίες γύρων, όταν -προς το τέλος των δοκιμών- επιδοθούν στην προσομοίωση του αγώνα. Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν τα νέα μονοθέσια θα έχουν απαλλαχθεί από τον περσινό βραχνά των αναπηδήσεων (porpoising) - ειδικά η Mercedes.

Στις χειμερινές δοκιμές του Μπαχρέιν θα συμμετάσχουν οι δύο βασικοί οδηγοί κάθε ομάδας, με σκοπό να φέρουν το νέο τους μονοθέσιο στα μέτρα τους. Το ντεμπούτο τους σε χειμερινές δοκιμές θα κάνουν οι τρεις νέοι οδηγοί του σπορ: ο Όσκαρ Πιάστρι της McLaren, ο Νικ ντε Βρις της Alpha Tauri και ο Λόγκαν Σέρτζεαντ της Williams.

Όσο για τις καιρικές συνθήκες, στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσαν παρά να είναι αρκετά ζεστές - θα κυμαίνονται στους 23-26° Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι που χρειάζονται οι ομάδες, καθώς σε τέτοιες ακριβώς συνθήκες θα διαξεχθεί όχι μόνο το πρώτο GP της χρονιάς, στο Μπαχρέιν, αλλά και το δεύτερο - στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε LIVE τις δοκιμές μέσω του F1 TV (στην επίσημη ιστοσελίδα f1.com), με τη συνδρομή Pro. Και τις τρεις ημέρες, Πέμπτη 23 μέχρι και Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, οι δοκιμές θα ξεκινούν στις 9:00 το πρωί και θα τελειώνουν στις 18:30 το απόγευμα, με ένα ωριαίο διάλειμμα για φαγητό στις 13:00-14:00.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ