F1

Formula 1: Οι αγώνες Sprint μειώνονται σε τρεις το 2022

Formula 1: Οι αγώνες Sprint μειώνονται σε τρεις το 2022
AP IMAGES

Το αρχικό πλάνο της Formula 1 για έξι αγώνες Sprint σε ισάριθμα από τα 23 αγωνιστικά Σαββατοκύριακα του 2022 κατέρρευσε, έπειτα από διχογνωμίες που υπήρξαν μεταξύ των ομάδων αναφορικά με το κόστος. Έτσι φαίνεται ότι οι Sprint αγώνες θα είναι τρεις, όπως και το 2021.

Ο ιδιοκτήρια της Formula 1, Liberty Media, εφάρμοσε πιλοτικά πέρσι το πρόγραμμα των μικρών αγώνων Sprint που διεξήχθησαν το Σάββατο (29/1) των συναντήσεων στη Βρετανία, στην Ιταλία (Μόντσα) και στη Βραζιλία, και καθόρισαν τη σειρά εκκίνησης του κυρίως GP της Κυριακής (6/2).

Κρίνοντας ότι η έκβασή τους ήταν επιτυχημένη, και εκτιμώντας ότι έξι αγώνες Sprint το 2022 θα επέφεραν επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια εμπορικών εσόδων, η Liberty ανακοίνωσε ότι η νέα δομή του αγωνιστικού τριημέρου με τους αγώνες Sprint θα επεκτείνονταν σε διπλάσια GP της χρονιάς: στο Μπαχρέιν, την Ίμολα, τον Καναδά, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Βραζιλία.

Η F1 προσέφερε σε κάθε ομάδα το ποσό των 500 χιλιάδων δολαρίων για τους πρώτους πέντε αγώνες Sprint της χρονιάς, και 150 χιλιάδων για τον έκτο. Δηλαδή, συνολικά 2,65 εκατ. δολάρια.

Formula 1: Οι αγώνες Sprint μειώνονται σε τρεις το 2022
AP IMAGES

Ωστόσο, πέραν των αυξημένων απολαβών των ομάδων, δεν αύξησε το όριο προϋπολογισμού της σεζόν για κάθε ομάδα, κρίνοντας από τα περσινά δεδομένα ότι αυτό δεν ήταν αναγκαίο - δεδομένου ότι δεν συνέβησαν αρκετά ατυχήματα, και δεν προέκυψε αυξημένο κόστος ζημιών για τις πρώτες.

Οι επτά από τις δέκα ομάδες του σπορ δέχθηκαν την πρόταση της Liberty, αλλά οι τρεις πλουσιότερες (Mercedes, Red Bull, Ferrari) έθεσαν ως όρο για τα έξι Sprint την αύξηση του ορίου προϋπολογισμού κατά 5 εκατομμύρια δολάρια - κάτι που ο CEO της McLaren, Ζακ Μπράουν, χαρακτήρισε "γελοίο".

Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τα έξι Sprint της χρονιάς πάγωσαν, καθώς χρειαζόταν η έγκριση από οκτώ ομάδες για να περάσουν. Και δεδομένου ότι η Liberty, η FIA και η πλειοψηφία των ομάδων δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την αύξηση του ορίου προϋπολογισμού, η πρώτη προσέφερε στις ομάδες την εναλλακτική πρόταση της διοργάνωσης μόνο 3 Sprint το 2022, και η οποία θα συζητηθεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport στις 14 Φεβρουαρίου.

Μακροχρόνια, η F1 επιθυμεί την αύξηση των αγώνων Sprint σε έξι, αλλά μέχρι τότε δείχνει κατανόηση στην μεγάλη φετινή πρόκληση των ομάδων να κατανοήσουν, και να εξελίξουν, τα ολοκαίνουριά τους μονοθέσια που έχουν προκύψει από τους ριζικά αλλαγμένους φετινούς κανονισμούς.

TAGS F1 FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ