FORMULA 1

Formula 1: O Γκασλί της Alpha Tauri ταχύτερος, οι 12 πρώτοι στο ίδιο δευτερόλεπτο

AlphaTauri driver Pierre Gasly of France steers his car during a practice for theFormula One Bahrain Grand Prix it in Sakhir, Bahrain, Friday, March 18, 2022. (AP Photo/Hassan Ammar)
AlphaTauri driver Pierre Gasly of France steers his car during a practice for theFormula One Bahrain Grand Prix it in Sakhir, Bahrain, Friday, March 18, 2022. (AP Photo/Hassan Ammar) © 2022 HASSAN AMMAR / AP IMAGES

Ο Πιέρ Γκασλί της Alpha Tauri ήταν ο ταχύτερος στην πρώτη επίσημη δοκιμασία της F1 2022, στις εναρκτήριες ελεύθερες δοκιμές του GP του Μπαχρέιν, με διαφορά περίπου τεσσάρων δεκάτων από τις δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ.

Αν υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να βγει από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του GP του Μπαχρέιν, του εναρκτήριου αγώνα του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, αυτό δεν είναι οι νέες ισορροπίες στην κορυφή του σπορ - είναι, αντίθετα, το γεγονός ότι καμία ομάδα δεν αποκάλυψε ακόμα την πλήρη δυναμική της.

Από τον δεύτερο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari μέχρι τον δωδέκατο Εστεμπάν Οκόν οκτώ διαφορετικά μονοθέσια ισάριθμων ομάδων βρέθηκαν μέσα στα ίδια έξι δέκατα του δευτερολέπτου, και οι οδηγοί τους χρησιμοποίησαν μια μίξη της μέσης (C2) και της μαλακής (C3) γόμας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέση και η μαλακή γόμα αυτό το τριήμερο δεν είναι οι ίδιες με τις δοκιμές που έγιναν στην ίδια πίστα την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε οι ομάδες χρησιμοποίησαν τις τρεις μαλακότερες γόμες της Pirelli (C3-C4-C5), ενώ τώρα χρησιμοποιούν τις τρεις σκληρότερες (C1-C2-C3). Συνεπώς, οι διαφορές στα ελαστικά προσθέτουν άλλον έναν άγνωστο παράγοντα στην προσπάθεια να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα από τις πρώτες δοκιμές.

Η Ferrari επιβεβαίωσε και αυτή τη φορά ότι είναι σε καλή κατάσταση, καθώς και αυτή τη μέρα βρέθηκε στην πρώτη τριάδα των χρόνων, ενώ ο τέταρτος χρόνος του Τζορτζ Ράσελ, με την προβληματική προς το παρόν Mercedes W13, επετεύχθη με τη μαλακή γόμα. Είναι αρκετά τα δέκατα που προσφέρει η C3, σε σχέση με τη (μέση) C2 που πέτυχε τον καλύτερο γύρο του ο Μαξ Φερστάπεν - και παρόλα αυτά δεν ήταν παρά μόνο ένα δέκατο πίσω από τον Ράσελ και τον Κάρλος Σάινθ της Ferrari F1-75.

Στη διάρκεια των δοκιμών η Mercedes πάσχιζε με τις απότομες ριπές του ανέμου, και ο Λιούις Χάμιλτον ήταν τρία δέκατα πιο αργός από τον ομόλογός του, καταλαμβάνοντας εντέλει την 7η θέση - πίσω από τον Λανς Στρολ της Aston Martin. Ωστόσο, ειδικά στη στροφή 10, ήταν εμφανές ότι η W13 πάσχιζε με την ισορροπία της, καθώς και με τη συμπεριφορά της στην έξοδο της στροφής.

Άρα λοιπόν, το μόνο ασφαλές να πει κανείς είναι ότι η RBR επιβεβαίωσε την εξαιρετική κατάσταση και ισορροπία της RB18 που είχε επιδείξει και στις δοκιμές του χειμώνα, καθώς και ότι για τη Mercedes ότι επιβεβαίωσε για την W13 ακριβώς το αντίθετο.

Αυτή που δεν επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον σε αυτές τις δοκιμές, ήταν η σχετικά καλή εικόνα της McLaren και της Haas από τις δοκιμές της Βαρκελώνης και του Μπαχρέιν αντίστοιχα. Διότι οι Λάντο Νόρις - Ντάνιελ Ρικιάρντο και Μικ Σουμάχερ - Κέβιν Μάγκνουσεν βρέθηκαν στις τέσσερις τελευταίες θέσεις των χρόνων.

Μόνο ο Βάλτερι Μπότας ήταν ατυχέστερος από αυτούς τους τέσσερις, καθώς τα διαδοχικά (μεγαλύτερα ακόμα και των αναμενόμενων) προβλήματα τροφοδοσίας της μονάδας ισχύος της Ferrari στην πλάτη του δεν του επέτρεψαν να κάνει ούτε έναν γύρο. Αντίθετα, ο νεοφερμένος ομόλογός του Γκουάνιου Τσόου το κατάφερε, και μάλιστα σημειώνοντας τον 11ο χρόνο, τρία μόλις χιλιοστά πίσω από τον Σέρχιο Πέρεθ της RBR.

Οι δοκιμές διακόπηκαν για λίγα λεπτά στο πρώτο ημίωρο όταν αποκολλήθηκε από τη ροζ Alpine του Εστεμπάν Οκόν ένα μεγάλο τμήμα της επιφάνειας του δεξιού πλευρικού αεραγωγού του 0 και έπρεπε να καθαριστεί η πίστα. Ο Γάλλος γύρισε και έκανε τον 12ο χρόνο, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο σημείωσε τον 8ο, τέσσερα δέκατα πίσω από τις Ferrari, αλλά ατυχώς με τη μαλακή γόμα.

Η δεύτερη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών του GP του Μπαχρέιν θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00-18:00 ώρα Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα των πρώτων ελεύθερων δοκιμών

Formula 1: O Γκασλί της Alpha Tauri ταχύτερος, οι 12 πρώτοι στο ίδιο δευτερόλεπτο
TAGS FORMULA 1 GP ΜΠΑΧΡΕΙΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ