FORMULA 1

Formula 1, Ο Φέτελ αμφιβάλλει αν θα πρέπει να συνεχίσει λόγω της κλιματικής αλλαγής

Formula 1, Ο Φέτελ αμφιβάλλει αν θα πρέπει να συνεχίσει λόγω της κλιματικής αλλαγής
ASTON MARTIN F1

Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής παραδέχθηκε ότι είναι υποκριτικό να αγωνίζεσαι στη F1 και να μιλάς για εξοικονόμηση ενέργειας. Και συνεχίζοντας τη δράση του για την προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων, αμφισβητεί ακόμα και αν πρέπει να συνεχίσει την καριέρα του στο σπορ.

Παρά το γεγονός ότι οι υβριδικές μονάδες ισχύος της σημερινής Formula 1 είναι οι πιο ενεργειακά αποδοτικοί κινητήρες της ιστορίας της αυτοκίνησης, που σημαίνει ότι αντλούν τη μέγιστη ενέργεια από κάθε σταγόνα βενζίνης, η F1 έχει ακατάσχετο αποτύπωμα ρύπων λόγω της αεροπορικής μεταφοράς όλου του καραβανιού της -ανθρώπων και τόνων εξοπλισμού- σε όλο τον κόσμο.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ, που έχει αναπτύξει πολύ έντονη κοινωνική δράση -ίσως την εντονότερη όλων, μαζί με τον Λιούις Χάμιλτον που επικεντρώνεται σε ζητήματα διακρίσεων και ρατσισμού- φορούσε στο GP του Μαϊάμι ένα μπλουζάκι που προειδοποιούσε για το τρομακτικό ενδεχόμενο κάλυψης της πόλης της Φλόριντα από τη θάλασσα υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Το μονοθέσιο του Σεμπάστιαν Φέτελ
Το μονοθέσιο του Σεμπάστιαν Φέτελ

Λίγες μέρες αργότερα, ο Γερμανός εμφανίστηκε στην εκπομπή Question Time της βρετανικής τηλεόρασης, μαζί με μια σειρά από βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, νομικούς, οικονομολόγους και ακόμα και κωμικούς.

Όταν η συζήτηση πέρασε στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Φέτελ υπογράμμισε ότι η ανθρωπιστική κρίση που έχει αποφέρει ο πόλεμος είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τα Ενωμένα Έθνη. Και μιλώντας για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας του -Γερμανίας- από τη Ρωσία, υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρχουν τέτοιου είδους εξαρτήσεις από καμία χώρα.

Όταν η παρουσιάστρια της εκπομπής του ανέφερε ότι συμμετέχει σε ένα σπορ που κατασπαταλά ενέργεια και καύσιμα κι αυτό τον κάνει να δείχνει υποκριτής, το κοινό γέλασε και ο Φέτελ απάντησε: "Ναι, το κάνει, και έχετε δίκιο να γελάτε διότι αυτές είναι ερωτήσεις που κάνω στον εαυτό μου κάθε μέρα. Δεν είμαι Άγιος. Με ανησυχεί πολύ το μέλλον, τα ζητήματα της ενέργειας, την εξάρτησης από την ενέργεια, και που οδεύουμε".

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ


Ο οδηγός της Aston Martin F1 συνέχισε: "Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι στον έλεγχό μου, και κάποια που δεν είναι. Είναι το πάθος μου να οδηγώ ένα αυτοκίνητο, και το λατρεύω. Κάθε φορά που μπαίνω στο αυτοκίνητο, το λατρεύω. Αλλά κάθε φορά που βγαίνω από αυτά, σκέφτομαι αν αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνω. Να ταξιδεύω όλο τον κόσμο, να σπαταλάω πόρους.

Αναρωτιέμαι για πολλά, διότι είναι πολλά αυτά που αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω καλύτερα. Πρέπει να παίρνω το αεροπλάνο κάθε φορά; Όχι, όταν μπορώ να ταξιδέψω με αυτοκίνητο. Κάποια πράγματα τα ελέγχω, άλλα όχι", κατέληξε ο Σεμπάστιαν Φέτελ.

TAGS FORMULA 1 F1 ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΕΤΕΛ ASTON MARTIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ