FORMULA 1

Formula 1: Ο Φερστάπεν έτοιμος για τη στέψη στο Κατάρ - Πώς εξασφαλίζει τον φετινό τίτλο

SUZUKA, JAPAN - SEPTEMBER 24: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka International Racing Course on September 24, 2023 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202309240174 // Usage for editorial use only //
SUZUKA, JAPAN - SEPTEMBER 24: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka International Racing Course on September 24, 2023 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202309240174 // Usage for editorial use only // RED BULL CONTENT POOL

Ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να εξασφαλίσει και μαθηματικά το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 το προσεχές Σαββατοκύριακο στο GP του Κατάρ. Διαβάστε τι χρειάζεται για να κερδίσει από το Sprint του Σαββάτου (7/10) κιόλας τον τρίτο του διαδοχικό τίτλο.

Δύο εβδομάδες μετά την κατάκτηση του φετινού τίτλου κατασκευαστών από τη Red Bull Racing στην Ιαπωνία, ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να εξασφαλίσει και εκείνος μαθηματικά το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών στο Κατάρ το προσεχές τριήμερο - και οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ αυτού του σεναρίου.

Το πιο πιθανό, μάλιστα, είναι να σφραγίσει το πρωτάθλημα το Σάββατο (7/10) στον αγώνα Sprint του GP του Κατάρ, 17ου από τους 22 γύρους του φετινού πρωταθλήματος. Μετά το θρίαμβό του στη Σουζούκα -τον 13ο του φετινό- και την εγκατάλειψη του Σέρτζιο Πέρεζ, ο Ολλανδός έχει 400 βαθμούς και ο Μεξικανός 223. Κανένας άλλος οδηγός δεν έχει μαθηματικές ελπίδες.

H διαφορά Φερστάπεν-Πέρεζ, λοιπόν, είναι στους 177 βαθμούς, ενώ στους τελευταίους 6 φετινούς αγώνες ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει κατά το μέγιστο 180 βαθμούς (καθώς πέραν των 6 GP απομένουν ακόμη και 3 Sprints).

SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 16: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing wave to the crowd on the fan stage prior to final practice ahead of the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 16, 2023 in Singapore, Singapore. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202309160186 // Usage for editorial use only //
Μαξ Φερστάπεν (αριστερά) και Σέρτζιο Πέρεζ RED BULL CONTENT POOL

Στο Κατάρ θα γίνει το πρώτο από τα Sprint αυτά, στα οποία οι οκτώ πρώτοι κερδίζουν από 8 μέχρι 1 βαθμό αντίστοιχα. Συνολικά ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει στο Κατάρ κατά το μέγιστο 34 βαθμούς, και όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Φερστάπεν θα εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στο Κατάρ αν φύγει από τον αγώνα της Μέσης Ανατολής με προβάδισμα 146 βαθμών από τον Πέρεζ.

Συνοπτικά: Ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να εξασφαλίσει τον τίτλο στο Κατάρ το Σάββατο αν τερματίσει μέσα στην πρώτη εξάδα του αγώνα Sprint, ακόμα και αν ο Πέρεζ κερδίσει το Sprint αυτό. Επίσης, αν ο Φερστάπεν τερματίσει εκτός οκτάδας ή εγκαταλείψει στο Sprint, θα στεφθεί πρωταθλητής αν ο Πέρεζ δεν τερματίσει σε κάποια από τις τρεις πρώτες θέσεις του μικρού αυτού αγώνα.

Στην αμφίβολη περίπτωση που ο Πέρεζ κερδίσει το σαββατιάτικο Sprint και ο Φερστάπεν δεν σκοράρει, ο Φερστάπεν θα χρειαστεί να τερματίσει μόλις στην 8η θέση στο κυρίως GP της Κυριακής για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα - επίσης ακόμα κι αν ο Πέρεζ κερδίσει.

Στον αγώνα της Κυριακής, εξάλλου, υπάρχει και ο βαθμός του ταχύτερου γύρου. Αν ο Πέρεζ κερδίσει το Sprint και τον αγώνα της Κυριακής και ο Φερστάπεν δεν σκοράρει στο Sprint και πετύχει τον ταχύτερο γύρο του GP, του αρκεί και η 9η θέση. Σε αυτό το σενάριο οι δύο θα έχουν την κομβική διαφορά των 146 βαθμών, αλλά ο Φερστάπεν θα στεφθεί πρωταθλητής λόγω των περισσότερων νικών που θα έχει ακόμα κι αν ο Πέρεζ κερδίσει και τα υπόλοιπα 5 GP thw sez;on.

Όλα αυτά, πάντως, φαντάζουν ως ακραία σενάρια, καθώς η φετινή ανωτερότητα του Φερστάπεν και της Red Bull RB19 τους καθιστά φαβορί για τη νίκη στο Sprint - και πόσω μάλλον να τερματίσει στην πρώτη εξάδα.

TAGS FORMULA 1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ RED BULL ΚΑΤΑΡ GP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ