FORMULA 1

Formula 1: Ο Αντρέα Στέλλα νέος διευθυντής της McLaren, στη Sauber ο Αντρέας Σιντλ

Ο Αντρέα Στέλλα νέος διευθυντής της McLaren
Ο Αντρέα Στέλλα νέος διευθυντής της McLaren MCLAREN MEDIA CENTRE

Μετά την ανακοίνωση του Φρεντ Βασέρ από τη Ferrari, η Alfa Romeo / Sauber ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Αντρέας Σιντλ θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, και στη συνέχεια η McLaren ανακοίνωσε ότι τη θέση του Γερμανού στην αγωνιστική διεύθυνση θα πάρει ο Αντρέα Στέλλα.

Ο Ιταλός Αντρέα Στέλλα ήταν επί συναπτά έτη κορυφαίος μηχανικός της Ferrari και επικεφαλής μηχανικός του Φερνάντο Αλόνσο, πριν ακολουθήσει τον Ισπανό στη McLaren-Honda το 2015. Έκτοτε ανελίχθηκε στην ιεραρχία της ομάδας του Ουόκινγκ, μέχρι τη θέση, τώρα, του αγωνιστικού διευθυντή - όπως ανακοίνωσε επίσημα η McLaren.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως διευθυντής της McLaren ο Στέλλα τόνισε, μεταξύ άλλων: "Είμαστε ρεαλιστές για την ποσότητα της δουλειάς που μας περιμένει για να επιστρέψουμε στις κορυφαίες θέσεις του grid, αλλά είμαι ενθουσιασμένος και αισιόδοξος για το γεγονός ότι είμαι σε αυτό το ταξίδι μαζί με μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, εμπειρία, αγωνιστικό πνεύμα και αφοσίωση".

Μαζί με την αναβάθμιση του Στέλλα, η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε και την αποχώρηση του Αντρέας Σιντλ από τη θέση του αγωνιστικού διευθυντή. Λίγο αργότερα, ο Σιντλ ανακοινώθηκε από την Alfa Romeo / Sauber για το 2023, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη μιας κι ο Γερμανός ήταν ο αγωνιστικός διευθυντής της Porsche στο WEC, με τρεις διαδοχικές νίκες στις 24 Ώρες του ΛεΜάν.

Η Porsche ανήκει στον όμιλο Volkswagen, όπως και η Audi που ανακοίνωσε ότι θα μπει το 2026 στη Formula 1 αγοράζοντας τη Sauber - η οποία μέχρι το τέλος του 2023 θα αγωνίζεται με την ονομασία Alfa Romeo F1. Συνεπώς, για τους Γερμανούς ο Σιντλ είναι ένας άνθρωπος απόλυτης εμπιστοσύνης, και εκτίμησης.

Ο Σιντλ δεν είναι, ωστόσο, άμεσος αντικαταστάτης του Φρεντερίκ Βασέρ, που σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από τη Ferrari ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του Ματία Μπινότο από τις 9 Ιανουαρίου του 2023 στην αγωνιστική διεύθυνση της Scuderia.

Επίσημα, ο ρόλος του Σιντλ θα είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sauber, που θα μετονομαστεί σε Audi F1 το 2026. Κατά συνέπεια, θα βοηθήσει την προσεχή τριετία στην οικοδόμηση της ομάδας της Audi, και θα συμβάλλει στην επιλογή του νέου αγωνιστικού διευθυντή.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έγκυρα ιταλικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επαφές της Audi με τον Ματία Μπινότο. Συνεπώς, πιθανώς αυτό να είναι ένα σενάριο που παραμένει ανοικτό, της μετακόμισης του Μπινότο στο Χίνβιλ. Παρόλα αυτά, ο Ιταλός ίσως να δεσμεύεται από ρήτρα της Ferrari να μην εργαστεί για άλλη ομάδα για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν τον εμποδίζει να εργάζεται στο παρασκήνιο για την Audi, και επισήμως να ανακοινωθεί από την ομάδα το 2026.

Ο Σιντλ, από την άλλη, επιστρέφει στο Χίνβιλ, όπου ξεκίνησε την καριέρα του -ως μηχανικός της Sauber- πριν μετακομίσει την Porsche για να αναλάβει τη διεύθυνση του αγωνιστικού της τμήματος στους αγώνες αντοχής (WEC). Και τώρα, με την επιστροφή του στη Sauber, αναβαθμίστηκε στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου - θέση ανώτερη του αγωνιστικού διευθυντή.

Ο Αντρέα Στέλλα νέος διευθυντής της McLaren με τον Ζακ Μπράουν
Ο Αντρέα Στέλλα νέος διευθυντής της McLaren με τον Ζακ Μπράουν MCLAREN MEDIA CENTRE


Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Sauber, και η Audi δημοσίευσε δική της ανακοίνωση, καλωσορίζοντας τον Αντρέας Σιντλ στην ομάδα που πολύ σύντομα θα της ανήκει. Έκανε λόγο για μια πρόσληψη που αφήνει «πολλές υποσχέσεις», και συνέχισε:

"Καλωσορίζουμε την επιλογή που έκανε ο μελλοντικός μας συνεργάτης [Sauber]. Ο Αντρέας Σιντλ έχει εκτεταμένη εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στο μότορσπορ, από την πλευρά των κατασκευαστών και των ομάδων της F1. Οι επιτυχίες του στο μότοσπορ είναι εντυπωσιακές".

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Σιντλ είχε ενημερώσει τη McLaren πως θα αποχωρούσε από το Ουόκινγκ για να αναλάβει μια υψηλόβαθμη θέση στην ομάδα της Audi το 2026, όταν έληγε το συμβόλαιό του με την ομάδα στο τέλος του 2025.

Όμως, όλα επισπέυστηκαν -με συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ της McLaren και της Sauber- όταν κατάλαβαν ότι Φρεντ Βασέρ θα έφευγε για τη Ferrari. Ο διευθύνων συμβουλος της McLaren F1, Ζακ Μπράουν, το χαρακτήρισε μάλιστα "κατανοητό, βάσει του υπόβαθρου του Αντρέας" με τον όμιλο Volkswagen.

"Ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα τότε ήταν ο Στέλλα", συνέχισε ο Μπράουν. "Όταν έγινε γνωστό ότι ο Βασέρ θα πήγαινε στη Ferrari, ο ιδιοκτήτης της Sauber Φιν Ράουσινγκ, που τον γνωρίζω εδώ και μία δεκαετία και έχουμε πολύ καλή σχέση, μου τηλεφώνησε για να διαπιστώσει αν μπορούμε να συζητήσουμε την ενδεχόμενη πρόωρη αποδέσμευση του Αντρέας.

Σκέφτηκα πως αν ο Στέλλα θα ήταν διατεθειμένος να γίνει αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, θα ήταν χαρά μου να κάνουμε αυτή την αλλαγή τώρα, η οποία πιστεύω ότι τοποθετεί τους πάντες στις μόνιμες θέσεις τους για τα χρόνια που έρχονται. Ο Αντρέα Στέλλα ήταν πάντοτε η πρώτη μας επιλογή για να ηγηθεί της ομάδας για να πάμε μπροστά, και όλα συνέβησαν μετά πολύ γρήγορα", κατέληξε ο διοικητής της McLaren.

TAGS FORMULA 1 F1 MCLAREN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ