FORMULA 1

Formula 1, Νιούι: "Ο Φερστάπεν ανήκει πια στους κορυφαίους όλων των εποχών"

Ο Μαξ Φερστάπεν με τον Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας
Ο Μαξ Φερστάπεν με τον Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας RED BULL CONTENT POOL

Ο ιθύνων νους πίσω από τη Red Bull RB19, ίσως το πιο κυρίαρχο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1, μίλησε για όσα κάνουν ξεχωριστό τον Μαξ Φερστάπεν - που εκτιμά ότι πλέον αναμφίβολα είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών.

Μετά την ένατη διαδοχική του νίκη και 11η στους 13 μέχρι στιγμής αγώνες του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, ο Μαξ Φερστάπεν οδεύει προς το τρίτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του.

Ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull Racing, Άντριαν Νιούι, έχει υπογράψει ορισμένα από τα κορυφαία μονοθέσια της Formula 1 - και έχοντας συνεργαστεί με αναρίθμητους πρωταθλητές εκτιμά ότι πλέον ο Φερστάπεν ανήκει στην ελίτ των οδηγών της ιστορίας της F1.

"Ο Μαξ είναι ξεκάθαρα ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών και είναι στο απόγειό του", είπε ο Νιούι. "Από τότε που κέρδισε το πρωτάθλημα του 2021 νομίζω ότι απελευθερώθηκε λίγο από την πίεση, και λόγω αυτού η οδήγησή του έγινε πολύ καλύτερη.

Ο Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας
Ο Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας RED BULL CONTENT POOL

Είναι απόλυτα συντονισμένος. Αυτό που συμβαίνει με τον Μαξ, όπως με όλους τους σπουδαίους οδηγούς, είναι πως αποκομίζεις την αίσθηση πως οδηγεί σχεδόν στον αυτόματο - κάτι που αφήνει πολλή ενέργεια για να επεξεργαστεί και να σκεφτεί τα πάντα".

Μετά τη νίκη του Φερστάπεν στην Ολλανδία, ο Φερνάντο Αλόνσο είπε πως "ορισμένες φορές υποτιμά κανείς ό,τι πετυχαίνει ο Μαξ. Νομίζω ότι ο Μαξ βρίσκεται στο 100% [της απόδοσής του] πιο συχνά από κάθε άλλο οδηγό, οπότε αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κυριαρχεί", πρόσθεσε ο Ισπανός της Aston Martin.

Με την άποψη του Νιούι, επίσης, συμφωνεί και ο σύμβουλος της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο: «Φυσικά είναι δύσκολο να συγκρίνουμε διαφορετικές εποχές της Formula 1, αλλά σίγουρα ο Μαξ είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς της ιστορίας», είπε ο 80χρονος Αυστριακός.

Και συνέχισε, για τη νίκη του Ολλανδού στο Ζάντβορτ: "Έσφιξε το χέρι του βασιλιά, μπήκε στο αυτοκίνητο και έκανε τα πάντα σωστά. Θα πίστευε κανείς ότι θα αισθανόταν μεγάλη πίεση (σ.σ.: στον αγώνα της πατρίδας του), αλλά δεν φαίνεται να τον ενοχλεί.

Ο ανταγωνισμός πίσω μας δυνάμωσε, αλλά ο Μαξ μένει τόσο αφοσιωμένος. Η F1 είναι η ζωή του, αυτό είναι που τον κάνει τόσο δυνατό. Δεν ξέρω κάποιον τομέα στον οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί. Μένει τόσο ψύχραιμος", κατέληξε ο Μάρκο.

Πίσω στον Νιούι, ο Βρετανός έζησε ανάλογες σεζόν κυριαρχίας με τη Williams και τον Νάιτζελ Μάνσελ το 1992, καθώς και με τον Σεμπάστιαν Φέτελ το 2013, και είπε ότι απολαμβάνει την αντίστοιχη φέτος με τον Φερστάπεν: «Τόσο για τον οδηγό όσο και για την ομάδα, το να πετυχαίνεις αυτού του επιπέδου τη σταθερότητα και την αξιοπιστία είναι κάτι φανταστικό.

Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω εμπλακεί σε μια ομάδα που να έχει κερδίσει τους πρώτους 13 αγώνες [της χρονιάς]. Παλαιότερα ήταν οι πρώτοι έξι ή κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ κάτι σαν το φετινό. Η ομάδα προφανώς δουλεύει πολύ καλά, είναι προς τιμήν όλων όσων κάνουν τη δουλειά τους.

Το αστείο είναι ότι έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση στο παρελθόν, και δεν κάναμε -συνειδητά τουλάχιστον- τίποτα διαφορετικό. Είναι απλά πως όλα δουλεύουν καλά μαζί», συμπλήρωσε ο Βρετανός αεροδυναμιστής.

Τέλος, σε ερώτηση η σχετική παύση της εξέλιξης της RB19 φέτος θα επιτρέψει στις άλλες ομάδες να την πλησιάσουν προς το τέλος της σεζόν, ο Νιούι απάντησε: "Είναι πιθανόν. Φαντάζομαι ότι οι περισσότερες ομάδες σε αυτό το χρονικό σημείο είναι πια σε προχωρημένο σημείο [του μονοθεσίου] της νέας χρονιάς.

Οπότε πόση εξέλιξη έχουν ακόμη οι άλλες ομάδες από τώρα μέχρι το τέλος της χρονιάς; Δεν ξέρω. Όσο για εμάς, προφανώς τείνουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στη νέα χρονιάς", κατέληξε ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull Racing.


Photo credits: Red Bull Content Pool

TAGS FORMULA 1 F1 RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ