FORMULA 1

Formula 1: Η Mercedes αποφασίζει για Μπότας ή Ράσελ το 2022

Ο Τότο Βολφ
Ο Τότο Βολφ DAIMLER AG

Ο Τότο Βολφ είπε ότι η πρωταθλήτρια θα έχει επιλέξει οριστικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ποιος από τους Βάλτερι Μπότας ή Τζορτζ Ράσελ θα βρίσκεται στο κόκπιτ της Mercedes δίπλα στον Χάμιλτον το 2022.

Το δίλημμα είναι αρκετά μεγάλο για τη Mercedes. Δεδομένης της ριζικής αλλαγής κανονισμών του 2022, η πρωταθλήτρια έχει ήδη μια άγνωστη παράμετρο -την κατανόηση και εξέλιξη του καινούριου μονοθεσίου- και ένας οδηγός καθιερωμένος στην ομάδα, όπως ο Μπότας, προσφέρει μια πολύτιμη για αυτήν την περίσταση συνέχεια.

Με άλλα λόγια, η Mercedes έχει όλα τα δεδομένα της οδήγησης του Μπότας και μια γνωστή, εκτενή βάση δεδομένων για την οδήγησή του, στην οποία μπορεί να αντιπαραβάλλει όλα τα ολοκαίνουρια δεδομένα του μονοθεσίου του 2022, για να μπορέσει να το καταλάβει.

Στον αντίποδα, ο Ράσελ φέρεται να είναι ο οδηγός τον οποίο η Mercedes προορίζει για μελλοντικό διάδοχο του Λιούις Χάμιλτον, όταν ο Άγγλος αποχωρήσει από τη F1 - είτε αυτό γίνει στο τέλος του 2023, μετά το νέο διετές συμβόλαιο που μόλις πρόσφατα υπέγραψε, είτε αργότερα.

Ο Ράσελ, παρότι πέρσι στο Μπαχρέιν έφτασε μια ανάσα πριν τη νίκη αντικαθιστώντας τον ασθενή (από κορονοϊό) Χάμιλτον στη Mercedes, θα χρειαστεί αρκετό χρόνο προσαρμογής στη νέα του ομάδα - όπως έδειξε φέτος και η δυσκολία προσαρμογής των Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπάστιαν Φέτελ, Ντάνιελ Ρικιάρντο στα πολύπλοκα νέα τους μονοθέσια.

Ένας ή και δύο χρόνια θα ήταν τέλεια για να αφομοιωθεί ο Ράσελ στη Mercedes πριν αναλάβει να ηγηθεί της ομάδας, στη θέση του Χάμιλτον. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του δίπλα στον Λιούις για δύο χρόνια μπορεί να τον υποβαθμίσει, ψυχολογικά κυρίως, στη νοοτροπία του Νο2 οδηγού της ομάδας. Ή, από την άλλη, μπορεί να κερδίζει τον Χάμιλτον στα ίσα, όπως κάποτε ο Χάμιλτον αμφισβήτησε στα ίσα τον πρωταθλητή Αλόνσο στην ίδια ομάδα, στη McLaren το 2007.

Η 9η θέση του Ράσελ στην εκκίνηση του GP Αυστρίας και η δύο οριακά χαμένες θέσεις στη δεκάδα στους δύο αγώνες του Σπίλμπεργκ, με μια Williams που δεν τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μονοθέσια της πρώτης δεκάδας, κάνει ακόμα δυσκολότερη την επιλογή της Mercedes. Από την άλλη, στα δύο GP της Αυστρίας ο Μπότας βελτίωσε αρκετά την απόδοσή του.

«Ο Τζορτζ αξίζει μια θέση σε μια κορυφαία ομάδα, αλλά ο Βάλτερι επίσης κάνει σπουδαία δουλειά αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόδοση του Βάλτερι στην Αυστρία, κατά την άποψή μου ήταν αρκετά καλός και πρέπει να το καθιερώσει αυτό. Είναι [για εμάς] ένας γνώριμος παράγοντας» εξήγησε ο Βολφ, επιβεβαιώνοντας ίσως την ανάγκη σταθερότητας της ομάδας ενόψει του καινούριου μονοθεσίου του 2022.

Ο Αυστριακός συνέχισε: «Από την ίδια σκοπιά, ξέρουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του Τζορτζ και η απόφασή μας θα ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι. Πρώτα θα συζητήσουμε με τον Τζορτζ και τον Βάλτερι και ελπίζουμε να έχουμε λήξει το θέμα πριν το τέλος της σεζόν. Τους εκτιμούμε και τους δύο για τις δυνάμεις τους, και για όσα μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα».

Πάντως, ο Μπότας παραδέχθηκε δημόσια ότι θα αναζητήσει μια νέα ομάδα για το 2022, εμπρός στο ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί και για έκτο χρόνο η συνεργασία του με τη Mercedes. Οι πρώτες φήμες κάνουν λόγο για επιστροφή στη Williams, ή ακόμα και για ενδεχόμενη μεταγραφή στην Alfa Romeo.

«Δεν ξέρω ποια μέρα, αλλά θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις επιλογές μου και στην κατάσταση συνολικά. Μόλις συνειδητοποίησα ότι φτάσαμε ήδη στον Ιούλιο, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσουμε τις συζητήσεις [με τη Mercedes] σύντομα. Απλά δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα ή αύριο», είπε ο 31χρονος Φινλανδός.

Και κατέληξε: «Λατρεύω του αγώνες και λατρεύω τη Formula 1. Αν δεν μπορώ να μείνω στη Mercedes, φυσικά θα αναζητήσω άλλες επιλογές. Αλλά αυτό δεν πρέπει να με ανησυχεί τώρα. Έχω μια καλή ομάδα από μάνατζερς και δεν μου έχουν πει τίποτα ακόμα. Δεν ξέρω αν έχουν ήδη έρθει σε επαφή με κάποιον, διότι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για μένα να αφοσιώνομαι στην τωρινή στιγμή».

Photo credits: Mercedes AMG F1 Media / Williams F1 Media

TAGS FORMULA 1 MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ