FORMULA 1

Formula 1: Η ανακάλυψη του Λεκλέρ στην Αυστρία που του αφήνει ακόμα ελπίδες για το πρωτάθλημα

Ο Σαρλ Λεκλέρ στο Χανγκαρόρινγκ
Ο Σαρλ Λεκλέρ στο Χανγκαρόρινγκ 2022 AP PHOTO/ANNA SZILAGYI

Ο Σαρλ Λεκλέρ είπε ότι έκανε μια ανακάλυψη -κυρίως στο οδηγικό του στιλ- το Σάββατο του GP Αυστρίας που ήταν "ένα μεγάλο βήμα" για εκείνον, και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμα να κερδίσει το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1.

Μετά την άνετη νίκη του Μαξ Φερστάπεν στον αγώνα Sprint του GP Αυστρίας, το Σαββατιάτικο βράδυ που ακολούθησε ο Σαρλ Λεκλέρ εντόπισε μια πολύ σημαντική αλλαγή που -χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις- σχετίζεται με τον τρόπο οδήγησής του στο κόκπιτ της Ferrari F1-75, με τη διαχείριση των ελαστικών και, ενδεχομένως, με τη ρύθμισή της.

Η ανακάλυψη αυτή τον έκανε κυρίαρχο στο GP Αυστρίας την επόμενη μέρα, όπου κέρδισε τον Φερστάπεν με σχετική άνεση (ασχέτως του προβλήματος με το γκάζι στους τελευταίους 12 γύρους), ενώ στο επόμενο GP της Γαλλίας ήταν πρωτοπόρος του αγώνα πριν το οδηγικό του λάθος που τον έστειλε στις μπαριέρες της στροφής 11 στον 18ο γύρο.

Η πρόοδος της Ferrari F1-75 κυρίως στις συστοιχίες γύρων του αγώνα, ειδικά για τη διαχείριση των ελαστικών, ήταν τέτοια που μάλιστα τόσο ο Λεκλέρ όσο και ο διευθυντής της Scuderia, Ματία Μπινότο, λένε πως δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που να τους εμποδίζει να αισιοδοξούν ότι μπορούν να κερδίσουν και τα 10 GP που απομένουν στο φετινό πρωτάθλημα. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι η ισορροπία της ταχύτητας των Ferrari F1-75 και Red Bull RB18 έχει γύρει υπέρ τους.

"Φαίνεται πως έχουμε πολύ ισχυρό αυτοκίνητο. Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ο ρυθμός μας στον αγώνα, και η διαχείριση των ελαστικών από την Αυστρία και μετά ήταν καλή", τόνισε ο Λεκλέρ. "Αλλάξαμε κάποια πράγματα το βράδυ του Σαββάτου στην Αυστρία μετά τον αγώνα Sprint, ειδικά στην οδήγησή μου, κι αυτό δείχνει να ήταν αρκετά μεγάλο βήμα για μένα.

Οπότε αυτό είναι θετικό για το υπόλοιπο της χρονιάς. Όμως στις δοκιμές κατάταξης [η Red Bull] δείχνει να είναι αρκετά δυνατή. Πιστεύω ότι το Πολ Ρικάρ και η Βουδαπέστη είναι δύο πίστες που είχα λίγο μεγαλύτερα προβλήματα στο παρελθόν, προσωπικά. Αλλά αυτό ίσχυε και στην Αυστραλία, και φέτος είχα ένα σπουδαίο τριήμερο εκεί. Έτσι, ελπίζω και αυτό το τριήμερο να αναστρέψω τα πράγματα", συμπλήρωσε ο Μονεγάσκος.

Ο Λεκλέρ στο κόκπιτ της Ferrari
Ο Λεκλέρ στο κόκπιτ της Ferrari SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Σχετικά με την ξαφνική αναβάθμιση της απόδοσης της F1-75 στην Αυστρία, συνέχισε: "Πιστεύω ότι έχουμε πια την ταχύτητα για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Πρέπει απλά να τα κάνουμε όλα σωστά. Η αξιοπιστία υπήρξε πρόβλημα φέτος, και χάσαμε πολλούς βαθμούς, αλλά θα προσπαθήσουμε να προοδεύσουμε βάσει αυτού. Ελπίζω πως αν δεν έχουμε τέτοια [προβλήματα] στο υπόλοιπο της χρονιάς, τα πράγματα είναι ακόμα πιθανά.

Παραμένω αισιόδοξος για τη συνέχιση της σεζόν. Νομίζω πως αν κερδίσουμε όλους τους αγώνες, ακόμα κι αν ο Φερστάπεν τερματίζει δεύτερος μπορούμε να κερδίσουμε [το πρωτάθλημα]. Συνεπώς, βασίζομαι στον εαυτό μου για να το πετύχουμε, αν και είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ας δούμε πώς θα πάει. Προφανώς είναι ένας πολύ, πολύ αισιόδοξος στόχος, αλλά δεν θέλω πλέον να τον βλέπω με αρνητισμό".

Μιλώντας για το λάθος του στο GP Γαλλίας, ο Λεκλέρ υποστήριξε ότι πλέον το έχει αφήσει ολοκληρωτικά πίσω του: "Δεν πρόκειται να με βοηθήσει σε τίποτα το να μένω προσκολλημένος σε αυτό το λάθος μου, να μένω στο παρελθόν. Έκανα το λάθος, μου κόστισε πολλούς βαθμούς, το έχω υπ' όψιν μου. Κι αυτό είναι όλο.

Μισώ να λέω ότι φταίει κάτι άλλο, μια ριπή του αέρα, ένα πουλί που πέρασε. Οδηγώ το αυτοκίνητο στο όριο και έκανα ένα λάθος. Είναι φυσικά λίγο πιο δύσκολο όταν είσαι στο όριο, όμως όλοι οδηγούν εκεί. Τώρα πρέπει να προχωρήσω μπροστά, να αφοσιωθώ 100% σε αυτό το τριήμερο, να προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατόν, να προσπαθήσω να κερδίσω αυτόν τον αγώνα. Και μετά είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά", είπε.

Και σε ερώτηση αν το λάθος προέρχεται από την πίεση πρωταθλητισμού στη Ferrari, να αναδείξει τον πρώτο της παγκόσμιο πρωταθλητή μετά τον Κίμι Ράικονεν το 2007, ήταν κατηγορηματικός: "Όχι, ειλικρινά όχι. Δεν είναι αυτό κάτι που σκέφτομαι. Παρότι η Ferrari παραμένει η ίδια ομάδα, της δεκαετίας του 2000 ή οτιδήποτε, είναι πολύ διαφορετική, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για εμάς, και κάναμε ένα εκπληκτικό βήμα από πέρσι, διεκδικώντας νίκες. Προφανώς, ο στόχος παραμένει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, κι αυτός είναι ο στόχος και για μένα, αν και πλέον αυτό θα είναι πιο δύσκολο. Αλλά δεν μου προσθέτει πίεση επειδή έχουμε τόσα χρόνια να κερδίσουμε το πρωτάθλημα οδηγών", κατέληξε ο Μονεγάσκος.

Από την πλευρά του, ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari Ματία Μπινότο τόνισε: "Αυτό στο οποίο αφοσιωνόμαστε είναι να προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε αγώνα και να παίρνουμε τους μέγιστους βαθμούς. Δεν συνέβη στη Γαλλία, αλλά θέλουμε να κερδίσουμε το 1-2 στην Ουγγαρία. Κάθε αγώνας μετρά το ίδιο με κάθε άλλον και στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε την πρόσθεση.

Το πιο σημαντικό είναι να βλέπουμε ότι έχουμε ένα καλό αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κερδίσουμε και τους 10 αγώνες μέχρι το τέλος. Μου αρέσει να είμαι θετικός και αισιόδοξος. Μπορεί κάτι να συμβεί κάτι στη Red Bull και στον Μαξ; Τους συνέβη ήδη, όπως συνέβη και σε εμάς. Αλλά δεν βασίζομαι σε αυτό. Πρεπει να είμαστε αφοσιωμένοι στους εαυτούς μας και να κάνουμε το καλύτερο.

Αν δείτε τους τελευταίους αγώνες, είχαμε πάντα σπουδαία δυναμική. Δεν μετατράπηκε και στα καλύτερα αποτελέσματα για το πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό στους επόμενους 10 αγώνες. Η δυναμική υπάρχει. Οι οδηγοί είναι φανταστικοί. Οπότε είμαι πολύ αισιόδοξος", κατέληξε ο Ιταλός.

TAGS FORMULA 1 F1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ