GP ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Formula 1, GP Ολλανδίας: Οριακή πολ ποζίσιον του Φερστάπεν από τον Χάμιλτον

Formula 1, GP Ολλανδίας: Οριακή πολ ποζίσιον του Φερστάπεν από τον Χάμιλτον
AP PHOTOS

Για 38 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ο Μαξ Φερστάπεν νίκησε τον Λιούις Χάμιλτον στις κατατακτήριες του ολλανδικού Grand Prix, βελτιώνοντας τον χρόνο του στην τελευταία προσπάθεια.

Την πρώτη πολ ποζίσιον του Ζάντβουρτ μετά από 36 χρόνια κατέκτησε ο Μαξ Φερστάπεν, που βγήκε νικητής της μονομαχίας με τον Λιούις Χάμιλτον με διαφορά μόλις 38 χιλιοστών του δευτερολέπτου - και εξαπέλυσε ντελίριο ενθουσιασμό στην «πορτοκαλί θάλασσα» των συμπατριωτών του στην κερκίδα.

Ο Φερστάπεν βελτίωσε το χρόνο του στη δεύτερη και τελευταία του προσπάθεια στο Q3, και αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο διότι ο Χάμιλτον βρήκε αρκετά χρόνο στη δική του δεύτερη προσπάθεια. Έτσι, ο Ολλανδός και ο Βρετανός έστησαν ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον σκηνικό ενόψει της 13ης φετινής τους αναμέτρησης, στο GP Ολλανδίας για την Formula 1.

Formula 1, GP Ολλανδίας: Οριακή πολ ποζίσιον του Φερστάπεν από τον Χάμιλτον

«Είναι εκπληκτική η αίσθηση της πολ ποζίσιον εδώ. Το κοινό είναι απίστευτο, το αυτοκίνητο είναι αληθινά καλό στην οδήγηση και αυτή η ποπίστα είναι πολύ cool. Είναι η καλύτερη θέση που μπορείς να έχεις εδώ, διότι οι προσπεράσεις θα είναι δύσκολες. Ελπίζω να τελειώσουμε τη δουλειά αύριο», τόνισε στο τέλος ο Φερστάπεν. Ο Κρίστιαν Χόρνερ χαρακτήρισε την επίδοσή του «εκπληκτική, κάτω από τεράστια πίεση».

Ο Χάμιλτον, που έχασε την πολ ποζίσιον για μόλις 38 δευτερόλεπτα, είπε από την πλευρά του: «Ήταν τόσο κοντά. Πρώτα, θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους οράνιε φιλάθλους εδώ, τι εντυπωσιακή πίστα. Ο Μαξ έκανε έναν εκπληκτικό γύρο, και η χθεσινή διακοπή [στο FP1] το έκανε δύσκολο, αλλά έδωσα ό,τι είχα. Πιστεύω ότι η στρατηγική θα παίξει ρόλο κι ελπίζω η πίστα να μας επιτρέψει να έχουμε έναν καλό αγώνα, είναι ένα πολύ δύσκολο σιρκουί».

Σχετικά με τη στρατηγική, που ανέφερε ο Χάμιλτον, σημειώστε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Φερστάπεν θα εκκινήσουν με τη μαλακή γόμα, όπως και όλοι οι υπόλοιποι της πρώτης δεκάδας, διότι με αυτά τα ελαστικά έκαναν τον ταχύτερο γύρο τους στο Q2.

Το σιρκουί «έδειξε τα δόντια του» στο Q, καθώς οι δοκιμές διακόπηκαν δύο φορές με κόκκινες σημαίες εξαιτίας δύο ξεχωριστών ατυχημάτων των Τζορτζ Ράσελ και Νίκολας Λατίφι στην τελευταία στροφή και στη στροφή 8 αντίστοιχα- χωρίς κανείς από τους δύο να υποστεί κάποιον τραυματισμό.

Μετά του ατύχημα του Ράσελ το Q2 συνεχίστηκε, αλλά με δεδομένο ότι το ατύχημα του Λατίφι έγινε 1:38 πριν το τέλος, το Q2 διακόπηκε οριστικά, κι έτσι οι 13 οδηγοί που είχαν απομείνει δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν δεύτερο γύρο. Χαμένοι από αυτό βγήκαν -εκτός των δύο οδηγών της Williams- οι Λανς Στρολ, Λάντο Νόρις και Γιούκι Τσουνόντα, που δεν απέκτησαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την είσοδο στη δεκάδα.

Ακόμα πιο άτυχα ήταν στο Q1 δύο πολύ ηχηρά ονόματα που αποκλείστηκαν από την πρώτη 15άδα: χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, οι Σέρχιο Πέρεθ της RBR και Σεμπάστιαν Φέτελ δεν κατάφεραν να προκριθούν. H RBR έβγαλε τον Μεξικανό από το γκαράζ αρκετά αργά, και -δεδομένου της καθυστέρησης των μονοθεσίων εμπρός του, για να ανοίξουν διαφορά από τα προπορευόμενα- δεν κατάφερε να περάσει την εκκίνηση πριν πέσει η καρό σημαία.

Όσο για τον Φέτελ, μπλοκαρίστηκε στο γρήγορο γύρο του από τις δύο Haas, και κυρίως από τον Νικίτα Μαζέπιν που προσπαθούσε στο ίδιο σημείο να περάσει τον Μικ Σουμάχερ – ενώ και οι δύο κινούνταν σε αργό ρυθμό οδεύοντας προς τα πιτς. Ο Φέτελ έκανε αρκετά αισθητό τον εκνευρισμό του, αλλά οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν ότι θα εξέταζαν το γεγονός μετά το τέλος των δοκιμών.

Για ακόμη μία φορά ο Πιέρ Γκασλί της Alpha Tauri απέδειξε την φετινή του «φόρμα» ανεβαίνοντας στη δεύτερη (!) σειρά της εκκίνησης, σημειώνοντας και στις δύο προσπάθειές του τον τέταρτο χρόνο - και πλησιάζοντας τον τρίτο Βάλτερι Μπότας στα 0,25''. Ο Γάλλος, επίσης, κέρδισε και τις δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ -καθώς η SF21 ταιριάζει στο αργό Ζάντβουρτ– αφήνοντας τις στην τρίτη σειρά της εκκίνησης.

Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι, που κατέκτησε την 7η (!) θέση με την Alfa Romeo, κερδίζοντας τις Alpine των Εστεμπάν Οκόν και Φερνάντο Αλόνσο. Καθώς ο Ιταλός προσπαθεί, με αυτόν τον τρόπο, να διασφαλίσει τη θέση του στην ομάδα για το 2022, στο άλλο κόκπιτ θα αγωνιστεί αυτό το διήμερο ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα, στη θέση του Κίμι Ράικονεν που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Πολωνός θα παραταχθεί 18ος στην εκκίνηση.

Το GP Ολλανδίας, που αναμένεται να είναι ηλιόλουστο, ξεκινά στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής (5/9) - και όπως πάντα θα μπορείτε να διαβάζετε τα πάντα για την εξέλιξή του στη LIVE κάλυψη από το Sport24.gr.

TAGS GP ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ