FORMULA 1

Formula 1, GP Εμίλια Ρομάνια: 5 Hot Info για την πίστα της Ίμολα

FERRARI F1 GP EMILA ROMAGNA - 18/04/2021 
credit: @Scuderia Ferrari Press Office
Η Ίμολα επέστρεψε στο πρόγραμμα αγώνων της F1 το 2020 ως GP Εμίλια Ρομάνια CREDIT: SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Μια από τις πιο αγαπημένες πίστες των πιλότων της F1, το Αουτοντρόμο Έντσο & Ντίνο Φερράρι, φιλοξενεί ένα από τα δύο Γκραν Πρι που γίνονται επί ιταλικού εδάφους.

Το GP Εμίλια Ρομάνια γίνεται στο Αουτοντρόμο Έντσο & Ντίνο Φερράρι, γνωστό και ως Ίμολα. Εκεί γινόταν παλιότερα το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, μέχρι το 2006. Η πίστα επέστρεψε στο καλαντάρι της Formula 1 το 2020 ως Γκραν Πρι Εμίλια Ρομάνια. Είναι ένας από τους δύο αγώνες της σεζόν που διεξάγεται στη γειτονική Ιταλία – ο δεύτερος είναι στη Μόνζα.

Formula 1, GP Εμίλια Ρομάνια: 5 Hot Info για την πίστα της Ίμολα
Tο Αουτοντρόμο Έντσο & Ντίνο Φερράρι, κοινώς γνωστό ως πίστα της Ίμολα FORMULA1.COM
  • Μήκος πίστας: 4,909 km
  • Γύροι: 63
  • Συνολική διαδρομή: 309,049 km
  • Ρεκόρ γύρου: Λιούις Χάμιλτον, 1:15.484 (2020)
  • Νικητής 2021: Μαξ Φερστάπεν

Δείτε όλες τις πίστες του πρωταθλήματος F1 2022 στο Μεγάλο Αφιέρωμα του SPORT24.

5 Hot Info για την πίστα της Ίμολα

  1. Στην Ίμολα θα γίνει ο πρώτος αγώνας σπριντ για φέτος με τους κανόνες να είναι διαφορετικοί από πέρυσι καθώς προσφέρονται περισσότεροι βαθμοί. Με τα νέα δεδομένα βαθμολογούνται οι πρώτοι 8, με τον πρώτο να παίρνει 8 βαθμούς και τον όγδοο 1. Ακόμη, από φέτος την pole position παίρνει ο οδηγός που θα κινηθεί ταχύτερα την Παρασκευή στις κατατακτήριες δοκιμές και όχι ο νικητής του sprint race.
  2. Η αριστερόστροφη πίστα είναι πολύ γρήγορη και μια από τις αγαπημένες των πιλότων, με στροφές όπως οι Acque Minerali και Piratella να ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Άλλη μία ιδιαιτερότητά της είναι η στενή διαδρομή, που παραπέμπει σε πίστα παλιάς σχολής.
  3. Η χάραξη της διαδρομής δεν έχει αλλάξει, είναι ακριβώς ίδια με πέρυσι. Η άσφαλτος έχει στρωθεί το 2011, οπότε η επιφάνεια μετά από 11 χρόνια είναι σχετικά τραχιά.
  4. Πρόκειται για μια πίστα στην οποία για να κινηθείς γρήγορα θα πρέπει να οδηγείς στρωτά, με ροή και να βρεις έναν καλό ρυθμό. Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να έχεις μια καλή έξοδο από την τελευταία στροφή Rivazza ώστε να κινηθείς γρήγορα στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού, όπου βρίσκεται και η μοναδική ζώνη DRS, πριν το δυνατό φρενάρισμα για την πρώτη στροφή. Εκεί είναι το σημείο κλειδί της πίστας για προσπέρασμα.
  5. Για το Γκραν Πρι της Εμίλια Ρομάνα η Pirelli επέλεξε τις μεσαίες γόμες της γκάμας C2, C3 και C4: P Zero λευκή/σκληρή, P Zero κίτρινη/μέση και P Zero κόκκινη/μαλακή αντίστοιχα. Πρόκειται για τον ίδιο συνδυασμό γομών που είχε γίνει και πέρυσι στην Ίμολα παρότι οι γόμες είναι διαφορετικές στην νέα γενιά ελαστικών 18 ιντσών. Θυμίζουμε πως οι κανονισμοί των ελαστικών είναι ίδιοι με πέρυσι: Αντί για 13 σετ θα είναι διαθέσιμα 12 σετ ελαστικών. Αυτά περιλαμβάνουν 2 σετ P Zero λευκής/σκληρής γόμας, τέσσερα σετ P Zero κίτρινης/μέσης γόμας και έξι σετ P Zero κόκκινης/μαλακής γόμας. Επιπρόσθετα οι ομάδες έχουν στη διάθεσή τους έξι σετ Cinturato πράσινα ενδιάμεσα ελαστικά και τρία σετ Cinturato μπλε βρόχινα ελαστικά που θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση βροχής.

Ας θυμηθούμε τι έγινε πέρσι στο GP Εμίλια Ρομάνια 2021

Formula 1, GP Εμίλια Ρομάνια: 5 Hot Info για την πίστα της Ίμολα
F1 / GP Emilia Romana 2022 PIRELLI
TAGS FORMULA 1 GP ΕΜΙΛΙΑ ΡΟΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ