FORMULA 1

Φερστάπεν για το συμβάν με τον Χάμιλτον: "Αν έστριβα περισσότερο, θα έκανα τετ-α-κε"

Φερστάπεν για το συμβάν με τον Χάμιλτον: "Αν έστριβα περισσότερο, θα έκανα τετ-α-κε"
RED BULL CONTENT POOL

Καθώς η FIA εξετάζει τα νέα πλάνα από την μπροστινή κάμερα της RB-Honda του, και με το ενδεχόμενο να του επιβάλλει ποινή, ο Μαξ Φερστάπεν υπεραμύνθηκε της κίνησής του στον 48ο γύρο του GP Βραζιλίας που οδήγησε στην έξοδο του ίδιου και του Λιούις Χάμιλτον από την πίστα.

Η FIA εξετάζει αυτό το απόγευμα (18/11) στο Κατάρ τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο του αιτήματος επανεξέτασης, που κατέθεσε η Mercedes, για το συμβάν του 48ου γύρου του Ιντερλάγκος. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κριθούν επαρκή, θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση των αγωνοδικών, με το ενδεχόμενο επιβολής ποινής στον Μαξ Φερστάπεν.

Ο Ολλανδός φάνηκε, από την μπροστινή κάμερα του μονοθεσίου του, να μην στρίβει όσο θα έπρεπε για τη στροφή 4, καθώς ο Χάμιλτον βρισκόταν στην εξωτερική και επιχειρούσε την προσπέραση. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν και οι δύο από την πίστα, αλλά επειδή η έξοδος διαφυγής ήταν ασφάλτινη, να μην το πληρώσουν ακριβά.

Τώρα, ο Φερστάπεν είπε ότι αναγκάστηκε να μην στρίψει αρκετά, διότι είπε ότι αν το έκανε ρίσκαρε να χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου του, και να κάνει τετ-α-κε: «Ναι, ξέρετε, ως οδηγοί γνωρίζουμε πολύ καλά τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με το αυτοκίνητο. Μαχόμασταν σκληρά, φρενάραμε αργά για τη στροφή, τα ελαστικά ήταν αρκετά θερμά. Αν έστριβα περισσότερο προς τα αριστερά, θα είχα απλώς έναν τετ-α-κε. Οπότε, για αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς οι οδηγοί. Προσπαθούμε να ελέγξουμε το αυτοκίνητο», είπε ο Ολλανδός.

Και συνέχισε: «Δεν χρειάζεται να δω το video γιατί εγώ οδηγούσα το αυτοκίνητο. Ξέρω ακριβώς τι συνέβη. Και όπως είπα την τελευταία φορά, πιστεύω ότι ήταν μια σπουδαία μάχη και τη διασκέδασα πολύ στην πίστα. Στο τέλος της ημέρας, κέρδισαν τον αγώνα. Δίκαιο. Ήταν ταχύτεροι από εμάς. Αλλά ναι, ήταν μια καλή μάχη».

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή, κατέληξε: «Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Αν συμβεί το ένα, αν συμβεί το άλλο... δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Άλλά έτσι κι αλλιώς δεν περιμένω να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είχαμε μια δίκαιη και σκληρή μάχη, μεταξύ δύο οδηγών που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν μια εύκολη προσπέραση. Διότι δεν είμαι έτσι, και δεν πρέπει να είναι έτσι όταν μάχεσαι για το πρωτάθλημα».

Λεκλέρ: Αν είναι έτσι, θα αλλάξω τακτική

Σημαντική είναι, την ίδια στιγμή, η άποψη που εξέφρασε επί του θέματος ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari - ένας οδηγός που κρατά τις μάχες του καθαρές. Θυμίζουμε ότι ο Μονεγάσκος είχε ένα αντίστοιχο συμβάν με τον Φερστάπεν το 2019 στην Αυστρία, και βρέθηκε εκτός πίστας όταν οι δύο ακούμπησαν στην προσπάθεια του Ολλανδού να περάσει, και εντέλει να κερδίσει.

«Πρέπει πάντοτε να προσαρμόζεσαι σε κάθε κατάσταση, σε κάθε απόφαση που λαμβάνουν οι αγωνοδίκες. Μόλις κατάλαβα ότι ο Μαξ δεν θα έπαιρνε κάποια ποινή στην Αυστρία, πήγα στο Σίλβερστοουν και άλλαξα την οδήγησή μου. Αυτό νομίζω είναι το ίδιο για κάθε οδηγό, πάντα θα προσπαθούσε να τρέχουμε στα όρια όσων μας επιτρέπονται. Και αυτό είναι που θα κάνουμε αν αυτά τα πράγματα επιτραπούν», είπε ο οδηγός της Ferrari.

Και συνέχισε: «Η Αυστρία ήταν μια διαφορετική περίπτωση, και μετά από εκείνο το συμβάν αγωνιζόμασταν πιο σκληρά - που πιστεύω ήταν καλό για τη F1, για το σόου. Η τωρινή κατάσταση είναι και πάλι μια άλλη περίσταση. Θα το αφήσω στους αγωνοδίκες, να δω πως θα το σκεφτούν. Ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει τι θα αποφασίσουν, αλλά ό,τι και να αποφασίσουν πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε εμάς, στους οδηγούς. Μόνο αυτό έχει σημασία για μένα. Αν αυτό επιτραπεί, τότε η προσπέραση από την εξωτερική θα γίνει πολύ δύσκολη».

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Φέτελ της Aston Martin είπε: «Μάχονταν για το προβάδισμα του αγώνα, οπότε αυτή είναι προφανώς η μεγαλύτερη μάχη. Δεν εμπλέκομαι εγώ, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο άσκοπο. Ο χρόνος κινείται προς μία κατεύθυνση, οπότε τι αλλάζει; Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι. Ο Λιούις οδήγησε σπουδαία. Κέρδισε. Ήταν ταχύτερος. Αυτό είναι όλο».

Και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, πρώην ομόλογος του Φερστάπεν στην RBR, σχολίασε: «Είτε η κίνηση ήταν λάθος είτε σωστή, σε μια μάχη για τη νίκη και για το πρωτάθλημα σε αυτό το χρονικό σημείο θα παλέψεις όσο πιο σκληρά μπορείς και θα προσπαθήσεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να κρατήσεις αυτό το προβάδισμα. Προφανώς αυτό τους έβγαλε και τους δύο από την πίστα, οπότε μάλλον ήταν εκτός ορίων. Θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ σκληρή κίνηση, γιατί κανείς δεν έστριψε. Αλλά η προσέγγιση είναι απαράλλαχτη. Αν είσαι σε μια τέτοια θέση μάχεσαι μέχρι τέλους. Δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει, αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», κατέληξε ο Αυστραλός.

TAGS FORMULA 1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ