ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΕΤΕΛ

Φέτελ: "Η F1 θα αφανιστεί, αν δεν γίνει πράσινη"

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ PHOTO CREDITS: ASSOCIATED PRESS

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ εξέφρασε την άποψη πως η Formula 1 κινδυνεύει με αφανισμό αν δεν πάρει στα σοβαρά τις τεχνολογίες βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος - σε μια παγκόσμια σκηνή που πλέον όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν την πλήρη μετάβασή τους στην ηλεκτροκίνηση.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έχει εξελιχθεί τους τελευταίους σε μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Formula 1, εκφράζοντας δημοσίως τις κοινωνικές απόψεις του για ζητήματα ρατσισμού, ομοφοβίας - και τώρα για το θέμα της μεγάλης τεχνολογικής στροφής της παγκόσμιας βιομηχανίας προν τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Formula 1 υιοθέτησε τους υβριδικούς κινητήρες το 2014 και αυτό τον καιρό βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες τις πλευρές για τους τεχνικούς κανονισμούς των νέων μονάδων ισχύος, που θα έρθουν το 2026. Σε καμία από αυτές τις συζητήσεις δεν ακούγεται κάποιο περαιτέρω βήμα προς τις "πράσινες" τεχνολογίες, πέραν της εισαγωγής στο σπορ των βιοκαυσίμων.

Σε μια παγκόσμια αυτοκινητική σκηνή όπου η πλειοψηφία των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών έχει ανακοινώσει ότι από το 2030 (και ορισμένες από το 2025, κιόλας) θα παράγουν αποκλειστικά και μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η F1 κινδυνεύει να παραμείνει ένα σπορ ιδιαίτερα μεγάλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας η F1 ήταν πρωτοπόρος: τα υβριδικά αυτοκίνητα αναπτύσσονταν ραγδαία και στους δρόμους, και ένα μονοθέσιο Formula 1 μπορούσε να αντλήσει από τα καύσιμα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση.

Σύντομα, δηλαδή, οι μηχανολόγοι της F1 κατάφεραν να αντλούν ενέργεια άνω του 50% από κάθε σταγόνα καυσίμου (μειώνοντας την ενέργεια που πάει χαμένη από την εξάτμιση). Στα 120 χρόνια της η αυτοκινητοβιομηχανία, μέχρι τότε, δεν είχε ξεπεράσει το ποσοστό του 35%.

Όμως, εμπρός στο νέο σκηνικό της ηλεκτροκίνησης, ο Φέτελ καλεί τη F1 να βρει το νέο βηματισμό της: "Η Formula 1 δεν είναι πράσινη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Όμως, ζούμε σε έναν καιρό που υπάρχουν τεχνικές και ευκαιρίες για να κάνουμε τη Formula 1 πιο πράσινη, χωρίς να απωλέσουμε το θέαμα ή το πάθος" είπε ο οδηγός της Aston Martin.

Και συνέχισε: "Γίνονται αυτή τη στιγμή πολλές συζητήσεις, που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της Formula 1 κι αυτό είναι σημαντικό. Διαφορετικά, δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος. Αν δεν αλλάξει κάτι, η Formula 1 μπορεί και να εξαφανιστεί. Οι σημερινοί κανονισμοί είναι πολύ συναρπαστικοί, ο κινητήρας έχει μεγάλη αποδοτικότητα. Αλλά αυτό δεν βοηθάει. Δεν μπορείς να έχεις έναν τέτοιο κινητήρα αγοράζοντας ένα καινούριο αυτοκίνητο".

Σχετικά με τη χρήση βιοκαυσίμων, που προωθείται από τη F1, ο Φέτελ είπε: "Είμαι υποστηρικτής των συνθετικών καυσίμων κι ελπίζω η F1 να προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει καλύτερα. Του χρόνου θ χρησιμοποιούμε κατά 10% συνθετικά καύσιμα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι επαναστατικό. Μπορείς ήδη να τα αγοράσεις στο βενζινάδικο. Η F1 πρέπει να κάνει περισσότερα ως ηγέτιδα της τεχνολογίας. Απλά αντιδρούμε, αντί να πιέζουμε και να δείχνουμε το δρόμο. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2025 ή 2026 για να γίνουν μεγάλες αλλαγές, που σημαίνει ότι θα περάσουμε άλλη μία πενταετία χωρίς να σημειώσουμε κάποια πρόοδο. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον κόσμο αυτά τα χρόνια, που θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στο σπορ μας", κατέληξε ο Σεμπάστιαν Φέτελ.

TAGS ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΕΤΕΛ FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ