FORMULA 1

Επίσημο: Η Audi ανακοίνωσε την είσοδό της στη Formula 1 το 2026

Επίσημο: Η Audi ανακοίνωσε την είσοδό της στη Formula 1 το 2026
AUDI MEDIA CENTER

Η Audi επιβεβαίωσε και επίσημα, μετά από μήνες φημολογίας, ότι από το 2026 θα συμμετέχει στη Formula 1, στην πρώτη επίσημη εργοστασιακή συμμετοχή του ομίλου Volkswagen στο σπορ.

Η Audi επιβεβαίωσε και επίσημα ότι από το 2026 θα συμμετέχει στη Formula 1. Θα κατασκευάζει τους κινητήρες της στη Γερμανία, και σύντομα θα ανακοινώσει την ομάδα με την οποία θα συνεργαστεί.

Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι η Sauber. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Audi σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025 θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιό της, επενδύοντας ταυτόχρονα την προσεχή τριετία και στην επέκταση του εργοστασίου της Sauber στο Χίνβιλ της Ελβετίας.

Η επίσημη, σημερινή ανακοίνωση της Audi έγινε μετά από την οριστική ψήφιση των τεχνικών κανονισμών των κινητήρων του 2026 από τη FIA και το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μότορσπορ. Αυτοί περιλαμβάνουν την αφαίρεση του ενός εκ των δύο ηλεκτροκινητήρων (MGU-H), τη χρήση αποκλειστικά βιοκαυσίμων και τη μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτρική ενέργεια για τη συνολική απόδοση του μονοθεσίου.

Οι τεχνικές αυτές αλλαγές του 2026 φέρεται να ήταν στους όρους του ομίλου Volkswagen για την είσοδο της Audi και της Porsche στη Formula 1. Η υπερψήφισή τους έφερε τώρα την ανακοίνωση της Audi, και πλέον απομένει και η αντίστοιχη της Porsche - που φέρεται ότι θα αγοράσει το 50% της Red Bull Racing, όπως και του νέου της εργοστασίου Red Bull Powertrains για την κατασκευή των κινητήρων της F1 στο Μίλτον Κινς.

Η Audi ξεκαθάρισε ότι θα κατασκευάζει μόνη της τους κινητήρες της για τη Formula 1, στο εργοστάσιό της στο Νόιμπουργκ της Γερμανίας, με επικεφαλής τον Άνταμ Μπέικερ. Αυτό φαντάζει λογικό, καθώς η Red Bull-Porsche θα είναι άμεση ανταγωνίστρια της Audi από το 2026. Η τελευταία έχει ήδη έχει εξοπλίσει το Μόιμπουργκ με τους πάγκους δοκιμών των μονάδων ισχύος, και μέχρι το τέλος του χρόνου το τμήμα αυτό θα επανδρωθεί πλήρως.

Επίσημο: Η Audi ανακοίνωσε την είσοδό της στη Formula 1 το 2026
AUDI MEDIA CENTER

Αν επιβεβαιωθεί η αγορά της Sauber από την Audi, η ελβετική ομάδα θα ξαναγίνει εργοστασιακή μετά τις μέρες της BMW-Sauber, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000. Επικεφαλής του προγράμματος αυτού της BMW ήταν την περίοδο 2007-'09 ο Μάρκους Ντούεσμαν, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της Audi.

"Το μότορσπορ είναι στο DNA της Audi", είπε ο Ντούεσμαν, στη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. "Η Formula 1 είναι τόσο μια παγκόσμια σκηνή (προβολής) της εταιρείας μας, όσο και ένα υψηλού επιπέδου εργαστήριο τεχνολογικής εξέλιξης. Με τους νέους κανονισμούς, τώρα είναι η σωστή στιγμή για εμάς να εμπλακούμε. Εξάλλου, τόσο η Audi όσο και η F1 επιδιώκουν να πετύχουν ξεκάθαρους στόχους βιωσιμότητας".

Η Sauber, θυμίζουμε, αγωνίζεται από το 2018 στη Formula 1 με την ονομασία της Alfa Romeo, που είναι απλός χορηγός της ομάδας, και χρησιμοποιώντας τη μονάδα ισχύος και όλα τα ηλεκτρικά μέρη της Ferrari.

Ο CEO της Alfa Romeo, Ζαν-Φιλίπ Ιμπαρατό, είπε πρόσφατα "δεν είμαι τυφλός" για το ενδιαφέρον της Audi να αγοράσει την ελβετική ομάδα. Κατά συνέπεια, απομένει να φανεί αν, και με ποιο τρόπο, το όνομα της Alfa Romeo θα παραμείνει στη F1.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ