FORMULA 1

Αγώνας Sprint: Ο πρώτος φετινός στην Ίμολα και τι έχει αλλάξει

Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Australia, Sunday, April 10, 2022. (AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)
Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Australia, Sunday, April 10, 2022. (AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake) © 2022 ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AP IMAGES

Η πίστα της Ίμολα και το GP της Εμίλια Ρομάνια αυτό το τριήμερο φιλοξενούν τον πρώτο αγώνα Sprint από τους τρεις του 2022, με σημαντικές αλλαγές στη δομή του και τη βαθμολόγηση σε σχέση με πέρσι.

Η Formula 1 έκανε σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές στην ιδέα του Σαββατιάτικου αγώνα Sprint, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2021 σε τρία αγωνιστικά τριήμερα - και θα συνεχιστεί σε ισάριθμα φέτος.

Ο αγώνας Sprint επινοήθηκε πέρσι για να δώσει αγωνιστικό ενδιαφέρον και στις τρεις μέρες του αγώνα, με τις κατατακτήριες δοκιμές το απόγευμα της Παρασκευής, τον μικρό αγώνα Sprint το Σάββατο και το κυρίως GP της Κυριακής. Η διάρκεια του Sprint είναι 100 χιλιόμετρα, δηλαδή το ένα τρίτο ενός κανονικού Γρκαν Πρι, που σημαίνει ότι διαρκεί 25-30 λεπτά.

Οι αλλαγές του 2022

Πέρσι η δομή του Sprint Qualifying προέβλεπε ότι η σειρά εκκίνησής του καθοριζόταν από τις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής, και η κατάταξη του Sprint όριζε τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής. Επίσης, το Sprint Qualifying, όπως ονομαζόταν πέρσι, βράβευε με 3-2-1 βαθμούς τους τρεις πρώτους.

Φέτος, όμως, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Κατ' αρχήν, ο αγώνας Sprint χαρίζει βαθμούς στους 8 πρώτους (από 8 για τον πρώτο μέχρι 1 βαθμό για τον όγδοο). Στην αύξηση αυτή των βαθμών βασίζεται και η δεύτερη μεγάλη αλλαγή: το γεγονός ότι ο οδηγός που κατακτά την πολ ποζίσιον στις δοκιμές κατάταξης της Παρασκευής θα την κρατά στον αγώνα της Κυριακής, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία θα τερματίσει στο Sprint Qualifying.

Το κίνητρο, λοιπόν, για κάποιον -ακόμα και για τον οδηγό που κέρδισε την πολ ποζίσιον το προηγούμενο βράδυ- να κερδίσει το Sprint θα είναι οι 8 βαθμοί της νίκης. Όλες οι υπόλοιπες θέσεις της εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής θα καθοριστούν από την κατάταξη του αγώνα Sprint του Σαββάτου.

Από την άλλη, μια κακοτυχία για έναν από τους διεκδικητές του τίτλου στον αγώνα Sprint μπορεί όχι μόνο να του κοστίσει 8 βαθμούς αν κερδίσει ο βασικός του αντίπαλος, αλλά και να τον στείλει στην ουρά της εκκίνησης (αν δεν έχει κερδίσει την πολ στις κατατακτήριες). Όπως και πέρσι, τέλος, κάθε ποινή θέσεων στην εκκίνηση -για οποιονδήποτε λόγο θα επιβάλλεται μετά τον αγώνα Sprint, στο GP της Κυριακής.

Μετά την Ίμολα αυτό το τριήμερο, οι δύο άλλοι αγώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η δομή του Sprint Qualifying φέτος είναι το GP Αυστρίας στις 9 Ιουλίου και το GP Βραζιλίας στις 12 Νοεμβρίου. Η F1 σκόπευε να διοργανώσει αγώνες Sprint σε έξι αγωνιστικά τριήμερα φέτος, όμως δεν επήλθε συμφωνία με τις ομάδες για την κάλυψη του σχετικού κόστους, ειδικά στα ενδεχόμενα ατυχήματα - κι έτσι οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στο συμβιβασμό των 3 Sprint και φέτος.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου της Ίμολα, με τη δομή του αγώνα Sprint.

TAGS FORMULA 1 GP ΕΜΙΛΙΑ ΡΟΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ