DS 7

Δοκιμή του SUV DS 7 1,5 BlueHDi 130 ps

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS

Με τη νέα εκδοχή του DS 7, ο στόχος της DS Automobiles φαίνεται πως έχει επιτευχθεί στο ακέραιο, μια και έχουμε μπροστά μας ένα μοντέλο με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν πραγματικά ξεχωριστή τη γαλλική premium μάρκα.

Την πρώτη γενιά του μοντέλου, τη γνωρίσαμε ως DS 7 Crossback και ήταν το πρώτο μοντέλο με το οποίο η DS Automobiles συστήθηκε στο κοινό της Ευρώπης το 2015. Ως τέτοιο, το μοντέλο έπρεπε να έχει χαρακτηριστικά halo car αλλά και να είναι προσιτό για να προσελκύσει τον κόσμο στις εκθέσεις της μάρκας που ήθελε να λανσαριστεί ως νέα, με δικό της ξεχωριστό στυλ και το πλέον premium προφίλ.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Πλέον, το μοντέλο που στην παρούσα γενιά είναι “σκέτο” DS 7, έρχεται να δείξει σημάδια ωριμότητας για λογαριασμό της μάρκας εν γένει αλλά και για το απαιτητικό κοινό της κατηγορίας, το πάνω χέρι της οποίας έχουν παραδοσιακές Γερμανικές δυνάμεις. Το DS 7 πλέον, δείχνει πως ολόκληρος ο οργανισμός της DS Automobiles έχει περάσει στην… “επόμενη πίστα” και μπορεί να αμφισβητήσει όποια μάρκα (και μοντέλο) βάλει στο “στόχαστρο”.

Το αυτοκίνητο ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην κομψότητα και το δυναμισμό, στοιχεία αμφότερα μεταξύ των ζητούμενων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ειδικά στη δική μας περίπτωση, σε αυτό το γκρι χρώμα που αναδεικνύει ιδιαίτερα τις γραμμές του αμαξώματος, το DS 7 είναι ιδιαιτέρως γοητευτικό και ολοκληρωτικά ελκυστικό.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Τα φώτα τεχνολογίας LED που το κάνουν να ξεχωρίζει από μακριά, τονίζουν τη φρεσκάδα του σχεδίου με τη χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή του DS 7 («φωτεινό βέλο» την ονομάζει η DS) με τα πενταπλά κάθετα φωτιστικά στοιχεία εκατέρωθεν στον εμπρός προφυλακτήρα. Οι προβολείς “DS Pixel LED Vision 3.0” είναι μικρότεροι σε ύψος από πριν και συμβάλλουν στην πιο επιθετική όψη του DS 7.

Η DS Automobiles τονίζει πως τα φώτα αυτά, έχουν την ικανότητα να φωτίζουν σε απόσταση έως και 360 μέτρα εμπρός- ανάλογα με την ταχύτητα και την κατάσταση του δρόμου. Η διαμόρφωση των φωτιστικών σωμάτων, δίνει την αίσθηση πως το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερο πλάτος, ορίζοντας ένα πολύ πιο δυναμικό σύνολο. Αντίστοιχα, στο πίσω μέρος έχουμε και πάλι πιο “στενά” φωτιστικά με διαμόρφωση κοσμήματος στο εσωτερικό τους, ενώ τα αραιά γράμματα που κοσμούν την ηλεκτρική πόρτα του χώρου των αποσκευών (541 λίτρα), δίνουν και αυτά με τη σειρά τους το στίγμα της ανανέωσης.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Το κερασάκι στην νόστιμη τούρτα της σχεδίασης, δεν είναι άλλο από τις δίχρωμες ζάντες με διάμετρο 19 ιντσών- που φιλοξενούν ελαστικά 235/50 και προφανώς δεν έχουν βλέψεις για ιδιαίτερες εκτός δρόμου περιπέτειες. Στο εσωτερικό τού επανασχεδιασμένου μοντέλου, οι αλλαγές επίσης έγιναν με συγκεκριμένο τρόπο και με σκοπό να ενισχυθεί η ποιότητά του και να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξοπλισμού του και η εν γένει εικόνα του, σε σχέση με πριν.

Στην καμπίνα, τα ποιοτικά υλικά δίνουν το απαραίτητο premium στίγμα, συμπληρώνοντας ιδανικά το κομψό σύνολο. Οι σχεδιαστές της DS Automobiles έχουν βάλει τα δυνατά τους εκεί και αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας ματιά. Οι αισθητικές επιλογές, όπως είναι οι διακόπτες που πλαισιώνουν τον επιλογέα (για τα παράθυρα, το κεντρικό κλείδωμα και το κλείδωμα των πίσω παραθύρων), δίνουν στο σύνολο το απαραίτητο πνεύμα διαφοροποίησης.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Πίσω από το τιμόνι, η οθόνη με διαγώνιο 12,0 ιντσών σε ρόλο πίνακα οργάνων, έχει ανανεωμένα γραφικά και δίνει στον οδηγό κάποιες επιλογές διαμόρφωσης αναφορικά με τις πληροφορίες που προβάλλει. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανανέωση της εικόνας στην κεντρική οθόνη του αυτοκινήτου (επίσης 12,0 ιντσών), που δεσπόζει στο ταμπλό και έχει από πάνω της το διακόπτη για την εκκίνηση του κινητήρα- που και αυτό ως επιλογή, εντάσσεται σε αυτές της διαφοροποίησης που λέγαμε νωρίτερα.

Το infotainment είναι και αυτό νέο. Πρόκειται για το “DS Iris System” το οποίο έχει και αυτό νέα γραφικά και χρώματα, προσφέροντας τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων πληροφοριών, ενώ δέχεται και φωνητικές εντολές. Συνολικά το DS 7 δίνει πολλά παραπάνω από όσα θα περίμενε κάποιος που θέλει να έχει ένα μοντέλο με ξεχωριστά στοιχεία αισθητικής στη διάθεσή του.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Σε ότι έχει να κάνει με την ευρυχωρία της καμπίνας, παρά το γεγονός πως το αυτοκίνητο μοιάζει να είναι πιο compact σε σχέση με το παρελθόν, πέντε ενήλικοι θα φιλοξενηθούν με αρκετή άνεση- στοιχείο που τονίζεται και από τη ρύθμιση της ανάρτησης. Στον τομέα αυτό, όπως και στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, η DS Automobiles έχει βασιστεί στις αποδεδειγμένες πολύ καλές μονάδες που έχει στη διάθεσή της.

Αυτό σημαίνει πως τόσο στην ανάρτηση, όσο και στον κινητήρα αλλά και στη μετάδοση, δεν έχουμε αλλαγές. Εμείς στα χέρια μας έχουμε το πλέον “ταξιδιάρικο” σύνολο με τον diesel 1.500άρη κινητήρα που αποδίδει 130 ίππους και… 300 Nm ροπής, προσφέροντας στον οδηγό τη δυνατότητα να κινείται βασιζόμενος κυρίως στη θηριώδη ροπή, κρατώντας τις απαιτήσεις του κινητήρα για καύσιμο, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Με τη βοήθεια του EAT8 αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, το DS 7 εμφανίζει εύκολα καταναλώσεις μικρού αυτοκινήτου, μένοντας κάτω από τα 7,0 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα απόστασης μικτών διαδρομών, αφού όταν μιλάμε για ταξίδια με “τουριστικό” ρυθμό, η μέση κατανάλωση πέφτει έως και στα 6,0 lt/100 km. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός πως ο πολιτισμένος χαρακτήρας του αυτοκινήτου, αποτυπώνεται και στον περιορισμένο θόρυβο από το diesel σύνολο που φτάνει στην καμπίνα αλλά και στους ελάχιστους κραδασμούς.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα που κολακεύει όσους θέλουν ένα αξιόπιστο σύνολο για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες μετακίνησης. Το DS 7, ανταποκρίνεται θετικά και στις διαθέσεις για οδήγηση, προσφέροντας μάλιστα και το σχετικό πρόγραμμα (Sport) προς επιλογή από τον οδηγό με το διακόπτη δεξιά από τον επιλογέα των ταχυτήτων- που δίνει πρόσβαση και στα Eco- Normal προγράμματα.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Το τιμόνι είναι άμεσο και ακριβές, μεταφέροντας αρκετά καλό επίπεδο πληροφόρησης στα χέρια του οδηγού, ο οποίος βρίσκει επάξιους συμπαραστάτες σε κάθε αποστολή, τον εξαιρετικό σε απόκριση κινητήρα και το ανάλογα καλό κιβώτιο ταχυτήτων. Οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές είναι περιορισμένες με έναν πολύ θετικό τρόπο που τονίζει τη συμπαγή αίσθηση του συνόλου, χωρίς να περιορίζει την άνεση των επιβατών.

Συνοψίζοντας, το DS 7 στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, με τον πληρέστατο εξοπλισμό (Bastille) είναι ένα μοντέλο που προορίζεται για “σύγκρουση” με το κατεστημένο της κατηγορίας. Προβάλλοντας το “συγκρατημένο” σε χωρητικότητα κινητήρα με την αντιστρόφως ανάλογη απόδοση ως πλεονέκτημα, η DS Automobiles έρχεται να ταράξει τα νερά μιας κατηγορίας που το “ειδικό βάρος” του κλειδιού που ακουμπά κάποιος στο τραπέζι, παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Αλλά και σε αυτόν τον τομέα, το SUV της DS Automobiles, δείχνει να τα καταφέρνει άριστα και σίγουρα αξίζει την προσοχή όλων όσοι ενδιαφέρονται για κάποιο από τα μοντέλα της κατηγορίας. Πλήρως εξοπλισμένο και με την ολοκληρωτική προσέγγιση της DS Automobiles σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική και την premium υπόσταση, το DS 7 έρχεται να διεκδικήσει την προσοχή ενός σεβαστού ποσοστού ενδιαφερόμενων.

DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8
DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8 P.DIAMANTIS


Τεχνικά χαρακτηριστικά DS 7 1.5 BlueHDi 130 PS EAT8

Κινητήρας: 1.499 cc

Ισχύς: 130 PS/3.750 rpm

Ροπή: 300 Nm/ 1.750 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,9 sec

Τελική ταχύτητα: 195 km/h

Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή: 5,5 l/100 km

Εκπομπές CO2: 143 gr/km

Βάρος: 1.510 kg

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.593/ 1.891/ 1.637 mm

Μεταξόνιο: 2.738 mm|

Χώρος αποσκευών: 541 lt

Τιμή: Από 45.500 € (Bastille)

TAGS DS 7 DS AUTOMOBILES TEST DRIVE ΔΟΚΙΜΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ