JEEP COMPASS

Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 1.5T 130 PS Auto: Οικογενειακό SUV με υβριδική καρδιά και DNA περιπέτειας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Με χώρους C-SUV, επιδόσεις 130 ίππων, υβριδική οικονομία και τη δραστήρια διάθεση ενός Jeep, το Compass e-Hybrid αξίζει την προσοχή του υποψήφιου αγοραστή της κατηγορίας.

Το Jeep Compass e-Hybrid με μια ματιά

 • Το C-SUV της Jeep με χώρους για 4-5 επιβάτες και πορτμπαγκάζ 438 λίτρων.
 • Ήπιο υβριδικό σύστημα 48 volt με κινητήρα βενζίνης 1.5 Turbo, 2 ηλεκτροκινητήρες και 7άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
 • Ισχύς 130 ίπποι, ροπή 240 Nm, 0-100 km/h σε 10’’ και μέση (εργοστασιακή) κατανάλωση 5,8-6,2 lt/100 km.
 • Υψηλό επίπεδο άνεσης, ασφαλής οδική συμπεριφορά και μεγάλη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος: 201 mm.
 • Τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού, Longitude, Night Eagle, Limited και S, με τιμή από 33.900 €.

Το Jeep Compass e-Hybrid αναλυτικά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Η γκάμα της Jeep στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ήδη εξηλεκτρισμένη στο 100%. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, τα Plug-in Hybrid Wrangler, Grand Cherokee, Compass και Renegade, ενώ στη βάση συναντάμε τα Compass και Renegade με το ήπιο, 48βολτο υβριδικό σύστημα e-Hybrid.

Το Compass e-Hybrid που δοκιμάζουμε εδώ, αποτελεί τον πιο προσιτό εκπρόσωπο της Jeep στην δημοφιλή κατηγορία C-SUV.

Jeep Compass e-Hybrid: Σχεδίαση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Η σχεδίαση του Compass περισσότερο αλλάζει αναλόγως της έκδοσης εξοπλισμού παρά της έκδοσης κινητήρα. Το Αμερικανικό οικογενειακό SUV χαρακτηρίζεται από μοντέρνα αισθητική, συνδυάζοντας δυναμικές γραμμές με παραδοσιακά στοιχεία της μάρκας.

Από αυτά θα ξεχωρίσουμε τη μάσκα με τις 7 γρίλιες, τα τονισμένα φτερά με τους τετραγωνισμένους θόλους, τα όμορφα φώτα εμπρός και πίσω και τις ακμές στο πλάι του αμαξώματος. Ακόμη πιο ξεχωριστό στυλ προσθέτει ο μαύρη οροφή στις εκδόσεις με διχρωμία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Jeep Compass e-Hybrid: Εσωτερικό

Στο εσωτερικό, το Compass συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς. Η ποιότητα κατασκευής είναι προσεγμένη, η εργονομία σχετικά απλή, η θέση οδήγησης βολική και οι ψηφιακές ανέσεις και υπηρεσίες στο επίπεδο που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο C-SUV.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Ο οδηγός έχει εμπρός του τον ψηφιακό πίνακα οργάνων TFT 10,25’’ με την πληθώρα ενδείξεων και τα όμορφα γραφικά, ενώ δεξιά του η κεντρική οθόνη αφής των 10,1’’ εξέχει από το ταμπλό, φιλοξενεί τη νεότερη γενιά του συστήματος πολυμέσων UConnect 5 και φροντίζει για ενημέρωση, πλοήγηση, συνδεσιμότητα και ψυχαγωγία.

Οι χώροι είναι μεγάλοι για τέσσερις και επαρκείς για πέντε επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών των 438 λίτρων μπορεί να αυξηθεί στα 1.250 lt με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

Jeep Compass e-Hybrid: Επιδόσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Το 48βολτο υβριδικό σύστημα του Compass αποτελείται από τετρακύλινδρο Turbo βενζινοκινητήρα 1.500 κυβικών που λειτουργεί στον κύκλο Miller, ηλεκτροκινητήρα 15 kW, αυτόματο κιβώτιο DDCT διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών, μπαταρία ιόντων λιθίου 0,8 kWh που φορτίζει από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το ρολάρισμα και την επιβράδυνση, και ένα δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ/γεννήτρια BSG που φορτίζει τη μπαταρία και αναλαμβάνει την ομαλή εκκίνηση του βενζινοκινητήρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Η απόδοση του συνόλου είναι 130 ίπποι και 240 Nm ροπής και εξασφαλίζει καλές επιδόσεις στο Αμερικανικό C-SUV: 0-100 km/h σε 10’’ και τελική ταχύτητα 193 km/h. Η ισχύς αναπτύσσεται γραμμικά στο πάτημα του γκαζιού, ενώ αν ο οδηγός επιθυμεί να επιταχύνει το ρυθμό του είναι προτιμότερο να επιλέξει τη χειροκίνητη λειτουργία στο αυτόματο κιβώτιο.

Όπως και στην περίπτωση του Renegade e-Hybrid, Το υβριδικό Compass ξεκινά συνήθως με τον ηλεκτροκινητήρα και ο βενζινοκινητήρας εμπλέκεται στη συνέχεια. Στις χαμηλές ταχύτητες είναι αισθητό ένα μικρό “κλώτσημα” στην εναλλαγή από την αμιγώς ηλεκτρική στην υβριδική κίνηση, αλλά αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Σε ελιγμούς στάθμευσης και στο ρολάρισμα χωρίς πολύ γκάζι, ο ηλεκτροκινητήρας έχει τη δυνατότητα να κινήσει μόνος του το όχημα, ωφελώντας περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου. Η Jeep ανακοινώνει επίσημα 5,8-6,2 lt/100 km κατά μέσο όρο, ενώ στην πράξη θα δεις εύκολα τιμές από 7 μέχρι 7,5 lt/100 km στο trip computer.

Jeep Compass e-Hybrid: Οδική συμπεριφορά

Η ποιοτική κύλιση είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Compass e-Hybrid στην οδήγηση. Η ανάρτηση έχει σχετικά σφικτή ρύθμιση αλλά απορροφά αποτελεσματικά τις περισσότερες ανωμαλίες, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στην ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Το περιθώριο πρόσφυσης είναι πολύ υψηλό εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον οδηγό να ανεβάσει ρυθμό σε δρόμο με στροφές. Η τάση για υποστροφή είναι η συνήθης αντίδραση όταν ξεπεραστεί το όριο και ελέγχεται εύκολα με το τιμόνι, αλλά και από τα ηλεκτρονικά συστήματα του SUV, πριν πάρει διαστάσεις.

Η παλέτα από τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης είναι ευρεία και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στον στάνταρ εξοπλισμό κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματο φρενάρισμα με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, ειδοποίηση κόπωσης οδηγού και αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας. Θετικές είναι οι εντυπώσεις από την απόδοση αλλά και την αίσθηση των φρένων, παρά του σύστημα ανάκτησης ενέργειας που φορτίζει τη μπαταρία κατά την επιβράδυνση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Γενικά, το Compass ταξιδεύει σβέλτα, ξεκούραστα και με ασφάλεια. Εκτός δρόμου, η έλλειψη τετρακίνησης δεν αφήνει περιθώρια για “ταρζανιές”, η ικανή απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος όμως, που φτάνει τα 201 mm, αποτελούν σύμμαχο του οδηγού στην αναζήτηση περιπέτειας σε λογικά πλαίσια.

Jeep Compass e-Hybrid: Γιατί αξίζει να το αγοράσεις

Το Compass στην ήπια υβριδική του έκδοση τα καταφέρνει πολύ καλά σε κάθε τομέα που καθορίζει την επιλογή του υποψήφιου αγοραστή στην δημοφιλή κατηγορία των C-SUV. Είναι μοντέρνο μέσα κι έξω, προσφέρει μεγάλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, καλές επιδόσεις από τον κινητήρα των 130 ίππων σε συνδυασμό με την άνεση του αυτόματου κιβωτίου και την οικονομία του υβριδικού συστήματος, μαζί με την ασφάλεια αλλά και τη δραστήρια διάθεση που υπόσχεται το σήμα της Jeep.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA

Jeep Compass e-Hybrid: Τεχνικά* / Τιμή

 • Βενζινοκινητήρας: 1.469 κ.εκ., Turbo
 • Ηλεκτροκινητήρες: 2 (1 για κίνηση και 1 γεννήτρια/μίζα)
 • Υβριδικό σύστημα: mild hybrid 48 Volt
 • Μπαταρία: Ιόντων λιθίου 0,8 kWh
 • Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 7
 • Κίνηση: Εμπρός
 • Ισχύς: 130 ίπποι / 5.500 rpm
 • Ροπή: 240 Nm / 1.500 rpm
 • 0-100 km/h: 10,0 sec
 • Τελική ταχύτητα: 193 km/h
 • Κατανάλωση: 5,8-6,2 lt/100 km
 • Εκπομπές CO2: 128-136 g/km
 • Μήκος: 4,4 m
 • Βάρος: 1.935 kg
 • Απόσταση από το έδαφος: 201 mm
 • Πορτμπαγκάζ: 438-1.250 lt
 • Τέλη Κυκλοφορίας: 83-86 €
 • Τιμή: από 33.900 €

*Στοιχεία κατασκευαστή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
Δοκιμή Jeep Compass e-Hybrid 24MEDIA


TAGS JEEP COMPASS ΔΟΚΙΜΗ JEEP SUV ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΔΟΚΙΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ