ΤΕΝΙΣ

Τσιτσιπάς: Ήταν μόνο αυτός και το γήπεδο

Τσιτσιπάς: Ήταν μόνο αυτός και το γήπεδο

Η αναλύτρια του Sport24.gr και πρώην πρωταθλήτρια του τένις, Μαρίζα Γεωργίτση, αποκαλύπτει τα μυστικά της νέας επιτυχίας του 20χρονου Στέφανου Τσιτσιπά στην Αυστραλία, σε βάρος του Ισπανού Μπαουτίστα Αγκούτ.

Συνήθως όταν ένας νεαρός σε ηλικία παίκτης αποκλείει ένα μεγάλο αστέρι, όπως συνέβη με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Ρότζερ Φέντερερ, στο επόμενο ματς δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά.

Για να διαχειριστείς μια τέτοια νίκη, χρειάζεται πολύ μεγάλη ωριμότητα που οι νεαροί παίκτες, συνήθως δεν διαθέτουν. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τον Στέφανο. Μπήκε στο γήπεδο πιο έτοιμος από ποτέ να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Απέναντί του, ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος, ένας αθλητής που πριν από περίπου 20 ημέρες νίκησε στη Ντόχα το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος, όμως, έχει αποδείξει περίτρανα ουκ ολίγες φορές πως αυτά δεν τον επηρεάζουν, δεν τον φοβίζουν, γιατί πατάει γερά στα πόδια του. Έχει αυτοπεποίθηση, ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητές του και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει "μέχρι το νούμερο 1 του κόσμου".

Σήμερα, λοιπόν, ενώ με το "καλημέρα" δέχτηκε το μπρέικ, δεν άργησε πολύ για να το πάρει πίσω. Σύμμαχος του για ακόμα μια φορά το σερβίς που του έδωσε κάποια εύκολα και ξεκούραστα γκέιμ και βέβαια ότι κάποιες στιγμές υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός στις επιστροφές του, ειδικά πίσω από το 2ο σερβίς του Μπαουτίστα Αγκούτ.

Η κατάκτηση του 1ου σετ έφερε μια ελαφριά χαλάρωση από την πλευρά του Στέφανου, κι αυτό πολλές φορές γίνεται ασυναίσθητα. Υπήρχαν περισσότερα αβίαστα λάθη, σαφώς λιγότερα από τον Ισπανό και ένα χαμηλό ποσοστό κερδισμένων πόντων πίσω από το δεύτερο σερβίς, έδωσαν το 2ο σετ στον Μπαουτίστα Αγκούτ.

ΕΚΕΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ "ΚΛΙΚ"

Στο 3ο σετ μπορεί ο Ισπανός να προηγήθηκε και πάλι πρώτος με μπρέικ, από εκεί και ύστερα, όμως, κάτι άλλαξε στον Στέφανο. Ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή έδειχνε τα συναισθήματα του, είτε θετικά είτε αρνητικά και είχε επικοινωνία με το μποξ του (προπονητής-συγγενείς), ξαφνικά κάτι άλλαξε στην όψη του. Έδειχνε πιο πράος, πιο ήρεμος, απόλυτα κλεισμένος στον εαυτό του, συγκεντρωμένος χωρίς να εξωτερικεύει τίποτα απ' όσα ένιωθε, χωρίς να ρίχνει ματιές στην ομάδα του. Ήταν μόνο αυτός και το γήπεδο. Νομίζω δεν υπήρχε καν αντίπαλος για εκείνον.

Άρχισε να παίζει αρκετά με το drop shot, σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ρυθμό του Ισπανού. Ανέβασε εντυπωσιακά το ποσοστό κερδισμένων πόντων πίσω από το 2ο σερβίς του, 33 και 41% στο 1ο και 2ο σετ, 50 και 77% στο 3ο και 4ο. Πέτυχε συνολικά 22 άσους και έχασε μόλις 12 πόντους πίσω από το 1ο του σερβίς.

Έδειξε φοβερές αμυντικές ικανότητες στα μεγάλα χτυπήματα του αντιπάλου του, ήταν για μια ακόμα φορά εξαιρετικός στο φιλέ και έπαιξε ένα μαγικό τάι μπρέικ για να επιβεβαιώσει ξανά πως βγάζει το καλύτερο του τένις στα δύσκολα.

Προσαρμόστηκε άριστα στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι του που είχε γίνει βράδυ και προσαρμόστηκε απόλυτα σε έναν εντελώς διαφορετικό τενιστικά αντίπαλο σε σχέση με τον Φέντερερ.

Κάθε φορά που ο Στέφανος Τσιτσιπάς πετυχαίνει νίκη, γράφει και ιστορία. Ας ευχηθούμε αυτό το παραμύθι που ζούμε όλοι μας χάρη στον Στέφανο, να κρατήσει μέχρι και την Κυριακή (27/1).

AP Photo/Mark Schiefelbein

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ