ΤΕΝΙΣ

ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων

ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ελληνική ομάδα με αρχηγό τον Στέφανο Τσιτσιπά ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο ATP Cup τα ξημερώματα της Παρασκευής και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όσα θέλετε να ξέρετε για το νεοσύστατο τουρνουά των 15 εκατομμυρίων.

Το νεοσύστατο ATP Cup ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να μπει στη ζωή μας. Η νέα διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν οι κορυφαίοι τενίστες από 24 χώρες θα φιλοξενηθεί στην Αυστραλία και αναμένεται να προσφέρουν πλούσιο θέαμα.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες που θα αγωνιστούν είναι και η Ελλάδα. Οι δύο βασικοί παίκτες της χώρας μας θα είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Μιχάλης Περβολαράκης, ενώ στην πεντάδα βρίσκονται και οι Μάρκος Καλοβελόνης, Πέτρος Τσιτσιπάς και Αλέξανδρος Σκορίλας.

Το ελληνικό δίδυμο βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τον Καναδά, την Αυστραλία και την Γερμανία. Θεωρητικά το μεγάλο φαβορί είναι λογικά η ομάδα του Καναδά με τους Αλιασίμ και Σαποβάλοφ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερούν η Αυστραλία (Κύργιος -Ντε Μινόρ) και Γερμανία (Ζβέρεφ – Στρουφ).

Τσιτσιπάς και Πρεβολαράκης θα ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους κόντρα στον Καναδά στις 3 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν οι αγώνες με Γερμανία (05/01) και Αυστραλία (07/01).

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Οι κορυφαίοι τενίστες του κόσμου θα φιλοξενηθούν σε τρεις πόλεις (Περθ, Μπρισμπέιν, Σίδνεϊ). Οι πρώτοι 24 τενίστες της παγκόσμιας κατάταξης δίνουν αυτομάτως το δικαίωμα στην χώρα τους να έχει εκπροσώπηση στο τουρνουά.

Κάθε ομάδα-χώρα μπορεί να έχει μίνιμουμ τρεις παίκτες και μάξιμουμ πέντε. Οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στο τουρνουά πέρα από την Ελλάδα είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κροατία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Μολδαβία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Σερβία, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ και η Ουρουγουάη. Για όσους απορούν πχ για την απουσία της Ελβετίας να αναφέρουμε ότι ο Φέντερερ είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να αγωνιστεί για να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση ενόψει Αυστραλιανού Όπεν. Οι 24 χώρες έχουν χωριστεί σε έξι ομίλους με τους πρώτους να περνούν απευθείας και να τους ακολουθούν οι δύο καλύτεροι δεύτεροι.

Δείτε ένα αναλυτικό οδηγό στο βίντεο που ακολουθεί

OI UMPIRES ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ VAR

Έχουμε συνηθίσει στους αγώνες τένις την παρουσία του "Hawk-Eye" το οποίο μας ξεκαθαρίζει εάν το μπαλάκι είναι μέσα ή έξω. Στο ATP Cup οι διαιτητές θα έχουν στη διάθεσή τους το VAR το οποίο θα κάνει ακόμα μικρότερη την πιθανότητα λάθους.

Το VAR δεν θα αφορά τις περιπτώσεις που ήδη καλύπτει το "Hawk-Eye", αλλά όλες τις υπόλοιπες. Εάν πχ. το μπαλάκι έσκασε δεύτερη φορά στο έδαφος πριν το επιστρέψει ένας τενίστας ή εάν κάποιος ακούμπησε το φιλέ.

Για όσους παρακολούθησαν το Next Genn είχαμε την πρώτη χρήση του VAR σε αγώνα τένις. Ήταν η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ρουντ και Νταβίντοβιτς όπου χρησιμοποιήθηκε το VAR για να δει ο διαιτητής εάν το μπαλάκι χτύπησε στην γιγαντιαία οθόνη. Κάτι που τελικά είχε συμβεί.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το ATP Cup μετρά κανονικά και στην παγκόσμια κατάταξη, όμως έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τον τρόπο που παίρνει κάθε αθλητής τους πόντους του. Όπως θα δείτε και στον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί κάθε αθλητής επιβραβεύεται ανάλογα με την κατάταξη του αντιπάλου του. Αυτό σημαίνει πως εάν ο Τσιτσιπάς ή ο Μιχάλης Περβολαράκης στην φάση των ομίλων επικρατήσουν κόντρα σε αθλητή Τοπ10 στη φάση των ομίλων θα πάρουν 75 πόντους, εάν ο αντίπαλος είναι από το 11 μέχρι το 25 θα πάρουν 65 κλπ κλπ.

ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΗΣ

Κατάταξη αντιπάλου 1-10 11-25 26-50 51-100 101+
Τελικός 250 200 150 75 50
Ημιτελικός 180 140 105 50 35
Προημιτελικός 120 100 75 35 25
Νίκη στην φάση των ομίλων 75 65 50 25 20

ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

Από εκεί και πέρα η ATP για να κάνει ακόμα πιο ελκυστική την νέα διοργάνωση φρόντισε να βάλει ένα τρομερά ισχυρό οικονομικό κίνητρο για όλους τους παίκτες. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του τουρνουά οι παίκτες θα μοιραστούν 15 εκατομμύρια δολάρια!

Κάθε ομάδα έχει δηλώσει μέχρι πέντε παίκτες. Ο αρχηγός, δηλαδή εκείνος που βρίσκεται ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη, θα πάρει μίνιμουμ 75.000 ως πριμ συμμετοχής, ενώ αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι τις 250.000. Για παράδειγμα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα λάβει 225.000 δολάρια λόγω της έκτης θέσης του στην παγκόσμια κατάταξη, ο Μιχάλης Περβολαράκης ως δεύτερος 15.000 και οι άλλοι τρεις θα λάβουν από 7.500 δολάρια.

Φυσικά, υπάρχουν και τα ανάλογα έπαθλα σε κάθε νίκη μέχρι και τον τελικό τα οποία παίρνουν όλοι οι παίκτες της ομάδας ανεξάρτητα από το εάν παίζουν ή όχι. Κάθε αθλητής μιας ομάδας για μία νίκη στην φάση των ομίλων θα πάρει 9.850 δολάρια, ενώ το συγκεκριμένο ποσό στον τελικό φτάνει στις 48.760 δολάρια.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων
ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων
ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων
ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων
ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων
ATP Cup: Όσα πρέπει να ξέρετε για το τουρνουά των 15 εκατομμυρίων δολαρίων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Παρασκευή 03/01

Μιχάλης Περβολαράκης - Φέλιξ Οζέρ-Αλιασίμ

Στέφανος - Τσιτσιπάς - Ντένις Σαποβάλοφ

Αγώνας διπλού

Κυριακή 05/01

Γιαν-Λέναρντ Στρουφ - Μιχάλης Περβολαράκης

Αλεξάντερ Ζβέρεβ - Στέφανος Τσιτσιπάς

Αγώνας διπλού

Τρίτη 07/01

Μιχάλης Περβολάρακης - Νικ Κύργιος

Στέφανος Τσιτσιπάς - Άλεξ Ντε Μινόρ

Αγώνας διπλού

Photo credits: ATP Cup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ