ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζει ο τρόπος πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον στίβο

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πρωταθλητές του 34ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πρωταθλητές του 34ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Η IAAF αποφάσισε τη δημιουργία παγκόσμιας κατάταξης στον στίβο η οποία θα αποτελεί και κριτήριο πρόκρισης από εδώ και πέρα στα παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αλλάζει η εικόνα του στίβου σε παγκόσμιο επίπεδο έπειτα από την απόφαση της IAAF για δημιουργία παγκόσμιας κατάταξης στα αθλήματα. Τι σημαίνει αυτό; Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου θα βαδίσει στα χνάρια του τένις και πλέον οι προκρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες θα γίνονται μέσα από της κατάταξη και όχι από τα όρια που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Για αυτό το λόγο η IAAF ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασία της με εταιρία η οποία θα αναλάβει την αξιολόγηση των διοργανώσεων και των μίτινγκ που γίνονται υπό την αιγίδα της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ώστε να δημιουργηθεί το ανάλογο σύστημα βαθμολόγησης.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αθλητές, τα ΜΜΕ και οι φίλαθλοι θα κατανοήσουν την ιεραρχία των αγώνων, από τα εθνικά πρωταθλήματα, στα ηπειρωτικά και τα παγκόσμια βοηθώντας τους να ακολουθήσουν μια λογική διαδρομή για να φτάσουν στην κορύφωση της φόρμας τους στη μεγάλη διοργάνωση" σχολίασε ο Σεμπάστιαν Κόου.

Η αρχή θα γίνει από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 που θα διεξαχθεί στην Ντόχα και φυσικά στη συνέχεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η όλη διαδικασία της δημιουργίας της παγκόσμιας κατάταξης αναμένεται να έχει δημιουργηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα χνάρια της παγκόσμιας ομοσπονδίας θα ακολουθήσει σύντομα και η ευρωπαϊκή με το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου να μοιάζει ως η επικρατέστερη διοργάνωση για να ξεκινήσει το νέο σύστημα.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Φυσικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει και τους Έλληνες αθλητές. Το πόσο θα εξαρτηθεί από τις διοργανώσεις που θα πάρουν αναγνώριση από την IAAF και θα μπουν στο σύστημα βαθμολόγησης.

Με τα τωρινά δεδομένα είναι σίγουρο ότι θα βρίσκονται μέσα τα εθνικά πρωταθλήματα, όμως από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα μίτινγκ. Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη διοργάνωση στην Ελλάδα που θα τεθεί εντός του συστήματος βαθμολόγησης τότε οι Έλληνες αθλητές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες διοργανώσεις του εξωτερικού κάτι που είναι δεδομένο ότι θα σημάνει και επιπλέον έξοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ