OPINIONS

Η πρόκριση του... αγκώνα

EUROPA LEAGUE / ÃÏÕËÂÓ - ÏÓÖÐ  (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÃÏÕËÂÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για μια πρόκριση του Ολυμπιακού που χάθηκε άδοξα από ένα λάθος, έναν… αγκώνα κι έναν Πολωνό ρέφερι που είδε αλλιώς παρόμοιες φάσεις.

Ένα προσωπικό λάθος, μισός… αγκώνας κι ένας διαιτητής που δεν μέτρησε με ίδια μέτρα και σταθμά παρόμοιες φάσεις, στέρησαν από τον Ολυμπιακό την πρόκριση σε βάρος μιας ομάδας που σε 180 λεπτά δεν ήταν καλύτερή του. Η Γουλβς που έπαιξε με παίκτη παραπάνω για μια ώρα στο "Καραϊσκάκη" και με την ψυχή στο στόμα για άλλο τόσο χθες στο γήπεδό της, κατάφερε στις λεπτομέρειες και με σύμμαχο την τύχη να προκριθεί στους “8” τουEuropa League.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά όχι εκεί που έπρεπε. Κάτω από τα δοκάρια δηλαδή και μέσα στην αντίπαλη εστία. Πάλεψαν, πολέμησαν, έπεσαν όρθιοι, αλλά τους έμεινε η πίκρα πως με λίγη τύχη, λίγη προσοχή, τον Σα κάτω από τα δοκάρια κι έναν καλύτερο διαιτητή τώρα θα ετοίμαζαν βαλίτσες για την τελική φάση της διοργάνωσης στη Γερμανία.

Δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός, ακόμη χειρότερα μπήκε ο Μπόμπι Αλέν, για τον οποίο από προχθές σημειώναμε πως έχει μια ευκαιρία καριέρας μπροστά του και πρέπει να την εκμεταλλευθεί. Ο Γάλλος κίπερ, ωστόσο, στην παρθενική του εμφάνιση στην Ευρώπη με ένα παιδιάστικο λάθος επέτρεψε στους "λύκους" να πάρουν κεφάλι στο σκορ πριν από τη συμπλήρωση δέκα λεπτών παιχνιδιού.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ... ΤΙΜΩΡΙΑ

Ήταν που ήταν μουδιασμένοι οι "ερυθρόλευκοι" ελλείψει αγωνιστικού ρυθμού, ήρθε και η γκάφα του Αλέν σε βάρος του Ποντένσε και η εικόνα πάγωσε για την ελληνική ομάδα πριν καλά - καλά πατήσουν με σιγουριά στο χορτάρι. Είναι διπλό το λάθος του Αλεν στη συγκεκριμένη φάση, αφού και τη μπάλα δεν έδιωξε αρχικά και τον Πορτογάλο εξτρέμ έσπρωξε στη συνέχεια, ενώ μπορούσε απλά να τον τσεκάρει και να τον βγάλει από την περιοχή.

Όλοι αυτοί ήταν κίνδυνοι που είχαν επισημανθεί πριν από τη σέντρα, αλλά δυστυχώς η εμπειρία δεν αγοράζεται. Αντίθετα, η έλλειψή της πληρώνεται και μάλιστα ακριβά. Η απουσία του Ζοζέ Σα ανάγκασε τον Ολυμπιακό να κυνηγά στο σκορ από το 8’. Από την άλλη, από το γρήγορο και συνάμα ανόητο 1-0 οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς αφυπνίστηκαν, πάτησαν γκάζι και άγγιξαν την ισοφάριση, αλλά ο Ρουί Πατρίσιο είπε “όχι” στην υπέροχη κατεβασιά και το τελείωμα του Τσιμίκα με το εξωτερικό στο 19’.

Στο μεγαλύτερο κάδρο, πάντως, οι Πειραιώτες δεν είχαν ούτε τα τρεξίματα, ούτε την ένταση που μας είχαν συνηθίσει από το ξεκίνημα της σεζόν, με τον εγκέφαλο Ματιέ Βαλμπουενά να είναι ουσιαστικά εκτός αγώνα στο πρώτο κομμάτι του, έστω κι αν στη συνέχεια ανέβασε στροφές. Δεν ήταν μόνο δικό του θέμα, αλλά με τον Μπουχαλάκη, καρφωμένο μπροστά από τα στόπερ και τον Γκιλιέρμε να ψάχνει τα σωστά τετραγωνικά στο γήπεδο, προκειμένου να γίνει λειτουργικός δεν ήταν εύκολο να συμβεί κάτι διαφορετικό στο ξεκίνημα του ματς…

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κώστας Φορτούνης σηκώθηκε από τον πάγκο πριν από το 25', αλλά αν δεν είχε προηγηθεί το λάθος του Αλέν, το παιχνίδι δεν θα ξεκολλούσε από το 0-0. Και σα να μην έφτανε αυτό, το ανέβασμα του Ολυμπιακού προς την επίθεση, έφερε κι ένα γκολ από τον Καμαρά, το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ του Ελ Αραμπί, επειδή ο… αγκώνας του ήταν χιλιοστά πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό. Κρίμα, σκληρό, ίσως άδικο, αφού ο αγκώνας δεν… παίζει μπάλα, αλλά αυτά συμβαίνουν στην εποχή τουVAR.Μία η ανοησία του Αλέν, μία το εκτεθειμένο χέρι του Ελ Αραμπί έβαλαν "φρένο" στην προσπάθεια του Ολυμπιακού, αλλά αυτή η ομάδα απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, κόντρα στα λάθη και τις αναποδιές…

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με τον Ολυμπιακό να βελτιώνει την εικόνα του μετά το 1-0, αλλά στα σημεία η μπίλια κύλησε προς το μέρος της αγγλικής ομάδας που και γκολ έβαλε και γκολ γλίτωσε από το πουθενά. Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα το λες και γκαντεμιά, η μία ομάδα να πληρώνει ένα ατομικό λάθος και η άλλη να μην πληρώνει μια ομαδική αδυναμία…

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Το τρικ του Μαρτίνς να βγαίνει ο Τσιμίκας στην πλάτη του Ντόχερτι και οι βαθιές μπαλιές στο όριο του οφσάιντ βοήθησαν τον Ολυμπιακό να πατήσει περιοχή, αλλά το κάτι που έλειπε δεν ήρθε και ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε στην ανάπαυλα να μην περιμένει. Με τον Φορτούνη αντί του Μπουχαλάκη από το 46’, τον Ραντζέλοβιτς αντί του Μασούρα και το 4-3-3 να γίνεται καθαρό 4-2-3-1, ο Πορτογάλος αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα για τη μεγάλη ανατροπή. Όταν πιστεύεις στην ομάδα, δεν διστάζεις όποιο κι αν είναι το ρίσκο.

Ο Σέρβος πέρασε δεξιά με εντολή να παίζει… μάτι στην ευθεία και να πηγαίνει στο ένας με έναν, ο Βαλμπουενά αριστερά και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο τερέν με διάθεση να πιέσει περισσότερο ψηλά για να οδηγήσει τους γηπεδούχους σε λάθη. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησε το ανέβασμα του Ομάρ από δεξιά, αλλά και του Γκιλιέρμε κεντρικά, σε μια διάταξη που τους βόλεψε περισσότερο στο συγκεκριμένο ματς.

Σα να μην έφταναν για τους "ερυθρόλευκους" τα λάθη και τα στραβά του πρώτου μέρους ο Πολωνός ρέφερι που με περίσσια άνεση έδειξε τη βούλα στο 8’, έκλεισε τα μάτια σε μια παρόμοια φάση στο 55’ σε βάρος του Ελ Αραμπί, με τον χειριστή τουVARνα σφυρίζει αδιάφορα στο καθαρό σπρώξιμο πριν ο Μαροκινός φορ πάρει την κεφαλιά. Τέσσερα λεπτά αργότερα σε νέο σπρώξιμο σε βάρος του Τσιμίκα εντός περιοχής και πάλι ο ρέφερι δεν είδε παράβαση, ξεσηκώνοντας τον κόκκινο πάγκο, όχι άδικα…

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ… ΡΟΝΤΕΟ

Άλλος Ολυμπιακός μπήκε στο πρώτο μέρος κι άλλος στο δεύτερο. Οι ενέσεις του Μαρτίνς στο επιθετικό κομμάτι απέδωσαν για να έρθει και ο Χασάν στο 67’ αντί του Καμαρά και τη διάταξη να αλλάζει για τρίτη φορά. Καθαρό 4-4-2 με Γκιλιέρμε και Φορτούνη στην ευθεία και τους "ερυθρόλευκους" να έχουν κλείσει τους "λύκους" στο μισό γήπεδο. Με λίγη προσοχή από τον Ελ Αραμπί όσες φορές επιχείρησε να τον ταΐσει ο πολύ ορεξάτος στο β’ μέρος Βαλμπουενά, το σκορ θα μπορούσε να έχει έρθει εύκολα στα ίσια από νωρίς. Όπως και στην κεφαλιά του Χασάν στο 80' που έδιωξε με υπερένταση ο -man of the match- Ρουί Πατρίσιο.

Το καλό για τους φιλοξενούμενους σε αυτό το διάστημα είναι ότι ο Μπόμπι Αλέν παρά το αρχικό του λάθος, επέστρεψε δριμύτερος και στάθηκε στο ύψος του σε τουλάχιστον δύο σημαντικές φάσεις στο διάστημα που οι συμπαίκτες του είχαν βγει μπροστά για την ισοφάριση. Το κακό είναι πως από την άλλη πλευρά ο Ρουί Πατρίσιο δεν έκανε ούτε ένα λάθος και ουσιαστικά γλίτωσε την ομάδα του από τουλάχιστον δύο γκολ.

Δυστυχώς αυτό που πολλοί φοβούνταν πριν από τη σέντρα, δηλαδή ότι θα στοιχίσει η απουσία του Σα επιβεβαιώθηκαν, αλλά είναι γεγονός ότι ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να γράψει ξανά ιστορία σε αγγλικό έδαφος. Το μεγάλο σφάλμα του Μπόμπι Αλέν, ωστόσο, όπως και τοVARείχαν αντίθετη άποψη, ο Πολωνός διαιτητής επίσης κι έτσι φτάσαμε σε έναν άδοξο κι άδικο αποκλεισμό.

Τα δάκρυα, πάντως, δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον Ολυμπιακό (σ.σ. έκλεισε το ματς με 65% κατοχή και 16 τελικές, τις πέντε στην εστία, έναντι δύο των γηπεδούχων) που ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες πάλεψε σαν λιοντάρι, υπερασπίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή τις όποιες ελπίδες πρόκρισης κι αποχώρησε από τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά, μαζεύοντας φόρα για την επόμενη σεζόν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Φθηνός αποκλεισμός από τους "8" του Europa League
Το διπλό λάθος του Αλέν που έφερε το 1-0
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ