OPINIONS

Κότσια για τα "αστέρια"

ΑΕΚ - ΣΕΛΤΙΚ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΣΕΛΤΙΚ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον χαρακτήρα και το μέταλλο αυτής της ΑΕΚ, που φανερώνει ετοιμότητα για την επιστροφή στους ομίλους τουChampionsLeague, αλλά και για την πολλαπλή δικαίωση των επιλογών του Ουζουνίδη

Την τελευταία τριετία, από την επιστροφή δηλαδή στην κανονικότητα μετά την μεγάλη περιπέτεια της Γ’ και της Β’ εθνικής, η ΑΕΚ όλα τα κάνει βήμα προς βήμα με απόλυτη συνέπεια. Και όλα τα πετυχαίνει με την σειρά τους. Όταν είναι έτοιμη για να το κάνει.

Πρώτα πήρε το κύπελλο. Μετά επέστρεψε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa League). Κατόπιν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Και τώρα δείχνει έτοιμη να κουνήσει ξανά το «σεντόνι» τουChampions League.

Αυτό είναι το πρώτο που έδειξε αυτή η τεράστια πρόκριση απέναντι στην Σέλτικ. Η ΑΕΚ έδειξε πως έχει πλέον και τα κότσια και το μέταλλο και την αγωνιστική ετοιμότητα, για να μπει ξανά μετά από 12 χρόνια, στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Να πάρει ξανά θέση ανάμεσα στα τοπ κλαμπ της Ευρώπης. Κάτι που δεν είχε καταφέρει πέρυσι τέτοια εποχή. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την οποία αποκλείστηκε πέρυσι, δεν είχε και μεγάλες διαφορές από την Σέλτικ που απέκλεισε φέτος. Τουλάχιστον ως προς την ποιότητα και την αξία του ρόστερ.

Μάλιστα πιθανότατα η Σέλτικ να είναι ακόμα πιο ποιοτική και ακριβή ομάδα από την περυσινή ΤΣΣΚΑ. Αυτό θα φανεί και από τα αστρονομικά ποσά που Θα πωλήσουν οι Σκωτσέζοι σίγουρα τον παικταρά Εντσάμ αλλά ενδεχομένως και τον Ντεμπελέ και τον Μπογιάτα. Και πριν σπεύσει κάποιος να βάλει στην συζήτηση της πρόκρισης της ΑΕΚ, την απουσία του Μπογιάτα και από τα δυο ματς και του Ντεμπελέ από το πρώτο, ας σκεφτεί τι είχε να διαχειριστεί ο Ουζουνίδης. Με τρεις βασικούς να βγαίνουν εκτός, παραμονές των δυο παιχνιδιών.

Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση, διότι και στα δυο παιχνίδια, έβγαλε και μέταλλο, έβγαλε και τσαγανό, έβγαλε και χαρακτήρα. Μάλιστα η ποδοσφαιρική αλήθεια, ειδικά της ρεβάνς, είναι πως αν η ΑΕΚ ήταν λίγο πιο έτοιμη και δεν ήταν μόλις το δεύτερο επίσημο ματς, μπορεί και να έφτανε σε αστρονομικό σκορ νίκης επί της Σέλτικ. Σκεφτείτε μόνο πως η Ένωση σκόραρε στο 6λεπτό, έχασε ευκαιριάρα στο 9' και ξανασκόραρε στο 5' του δευτέρου ημιχρόνου. Αν είχε την ετοιμότητα και τα ματς στα πόδια για να συνεχίσει να πιέζει και να στριμώχνει τους Σκωτσέζους, ίσως να έφτανε πολύ πιο εύκολα στην πρόκριση. Χωρίς το θρίλερ των τελευταίων λεπτών.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, αυτό που η ΑΕΚ έβγαλε και στα δυο ματς, ήταν πως πατούσε γερά στα πόδια της και έβγαλε νοοτροπία νικητή. Και ας μην κέρδισε το πρώτο ματς. Βεβαίως αν δεν είχε επινοηθεί αποβολή του Γαλανόπουλου, ίσως να το είχε καταφέρει. Αλλά με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία. Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε στο πρώτο παιχνίδι, κέρδισε το δεύτερο και έκανε την υπέρβαση της.

ÁÅÊ - ÓÅËÔÉÊ / CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÁÅÊ - ÓÅËÔÉÊ / CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το γεγονός εξάλλου πως αυτή η πρόκριση, απέναντι σ’ αυτή την πλούσια και με σταθερή παρουσία στους ομίλουςChampionsLeague, Σέλτικ, φανερώνει και την ετοιμότητα της ΑΕΚ, να πάρει εκείνη θέση στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Μια ετοιμότητα που βγήκε μέσα από την αυτοπεποίθηση και τον χαρακτήρα που έχει πλέον ο περυσινός πρωταθληματικός κορμός, αλλά και των επιλογών του Μαρίνου Ουζουνίδη. Επιλογές που όλες του βγήκαν και μάλιστα στις πιο ακραίες συνθήκες που μπορεί να βρεθεί ένας προπονητής.

Αυτή την φορά ο Ουζουνίδης, έχασε δυο μέρες πριν από την ρεβάνς, τον παίκτη που προόριζε για να αντικαταστήσει τον Μπογέ (τον οποίο και είχε χάσει λίγο πριν την σέντρα του πρώτου παιχνιδιού στην Γλασκώβη). Διότι ο Λόπες, ο παίκτης που είχε δώσει την ασίστ του γκολ στο Σέλτικ Πάρκ, κτύπησε στην προπόνηση της Κυριακής. Και ο Μαρίνος ήξερε πως δεν μπορούσε να ρισκάρει με τον Πορτογάλο. Ούτε με τον αρχηγό Μάνταλο, παρότι ξεπέρασε την θλάση σε χρόνο μηδέν. Και ο Ουζουνίδης επέλεξε τον Γκάλο για δεξί εξτρέμ και από αυτόν πήρε και το πρώτο γκολ.

Όπως επίσης ο Μαρίνος επέλεξε τον Λιβάγια για την θέση του σέντερ φορ, παρότι ο Κροάτης δεν βολεύεται να παίζει σ’ αυτή την θέση. Αλλά από τον Λιβάγια πήρε το δεύτερο γκολ. Όπως και πριν από περίπου δυο μήνες, επέλεξε τον Οικονόμου για να έρθειστην θέση του Βράνιες στο κέντρο της άμυνας. Και ο Οικονόμου ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ και στα δυο ματς με την Σέλτικ. Όπως, ακόμα, ακόμα, επέλεξε να βάλει μεσοεπιθετικό, τον Αλμπάνη, αντί για αμυντικό, όταν οι Σκωτσέζοι πίεζαν για το γκολ της ισοφάρισης. Και από τον Αλμπάνη πήρε πολύτιμες ανάσες.

AEK Athens' Rodrigo Galo, center, jubilates with teammates after scoring his sides first goal during a Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between AEK Athens and Celtic at the Olympic stadium in Athens, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris)
AEK Athens' Rodrigo Galo, center, jubilates with teammates after scoring his sides first goal during a Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between AEK Athens and Celtic at the Olympic stadium in Athens, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Γενικώς ο Ουζουνίδης διαχειρίστηκε τα δυο ματς ακριβώς όπως έπρεπε, για να μπορέσει να πάρει αυτό που ήθελε. Για να μπορέσει να φτάσει στην υπέρβαση. Ο πρώτος βεβαίως που ξέρει τώρα πως η δουλειά ακόμα δεν έχει τελειώσει, είναι ο ίδιος ο Μαρίνος. Το έλεγε ήδη. Η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση και τώρα απέναντι στην Βιντεότον καλείται να αρπάξει και την ευκαιρία. Αλλά αυτά η ΑΕΚ, με ακόμα μια εβδομάδα δουλειάς στα πόδια της, με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από την πρόκριση επί της Σέλτικ και χωρίς άλλες στραβές, δεν μπορεί να μην προκριθεί επί της Βίντι. Ή τουλάχιστον, δεν πρέπει να μην το κάνει.

Και κάτι τελευταίο για τον κόσμο. Παράτησε ξαπλώστρες, παραλίες, άδειες, βρήκε και 10 ή 15 ευρώ που δεν του περίσσευαν και έκανε αυτό που είχε ως ρόλο. Αφενός στα τελευταία 17 λεπτά, έπαιξε και αυτός μπάλα και έγινε με την φωνή του και αυτός ένας από τους αμυντικούς της ΑΕΚ που κρατούσαν το 2-1. Αφετέρου συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως έπρεπε στους οπαδούς της Σέλτικ που έδειξαν και στην Αθήνα, πως είναι από τους "ποδοσφαιρικότερους" του κόσμου. Παράσημα είναι και τα δυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ