OPINIONS

Βαρούν οι καμπάνες για πρωτάθλημα και κύπελλο

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα κακώς κείμενα του πρώτου μήνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λίγο προτού αρχίσουν τα ντέρμπι του πρώτου γύρου μεταξύ των τριών διεκδικητών του τίτλου.

Τρία ματς, τρεις νίκες. Άλλες εύκολα, άλλες δύσκολα. Τα τρία φαβορί για τον τίτλο (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός κατά σειρά περυσινής κατάταξης) και ο Άρης με τον Παναθηναϊκό, που αποτελούν ως τώρα τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Όλα καλά, όλα ανθηρά. Αποφεύχθηκαν κρίσεις, απολύσεις προπονητών, γκρίνια/μίζερη ατμόσφαιρα σε όλους τους "μεγάλους".

Για τους δε "Ευρωπαίους"; Ακόμη καλύτερα! Η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση με τη Σέλτικ και έφτασε για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ πιστοποίησε την πρόοδό του - παρά τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα - πετώντας νοκ άουτ Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας, ο ολοκαίνουριος Ολυμπιακός πέρασε έστω και δύσκολα το εμπόδιο της Μπέρνλι. Τα αποτελέσματά τους στην πρεμιέρα των ομίλων Champions και Europa League δεν ήταν τα προσδοκούμενα, αλλά ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και ο αντικειμενοικός πρωταρχικός στόχος τους έχει επιτευχθεί.

Στην εκκίνηση της σεζόν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, η κουβέντα εστιάζεται στο ποδόσφαιρο. Η κουβέντα μεταξύ των φιλάθλων εννοούμε. Τώρα, πριν αρχίσουν τα ντέρμπι και η φθορά στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων… Κάτι τα πιτσιρίκια του Παναθηναϊκού και οι καλοί ξένοι του Άρη, κάτι οι σημαντικές μεταγραφές του ΠΑΟΚ στο τέλος (Βέρνμπλουμ - Καρέλης), κάτι η πρόκριση της ΑΕΚ και το 3/3 που "σκέπασε" τη "φειδωλή" ενίσχυσή της, ασφαλώς ο Γιάγια Τουρέ, ο Λάζαρος, ο Ποντένσε, ο Νάτχο, ο Γκερέρο: η κουβέντα ορθώς εστιάζεται ως τώρα περισσότερο στο ποδόσφαιρο.

Πίσω από το "φαίνεσθαι" όμως, τα σημάδια είναι πάρα πολύ ανησυχητικά για την εξέλιξη της σεζόν. Το επισημαίνουμε από τώρα, διότι χωρίς καν να έχει χάσει έστω έναν βαθμό κάποιος από τους διεκδικητές του τίτλου και σε μια εκ πρώτης όψεως «ήρεμη» περίοδο στην ΕΠΟ υπό την επιτήρηση τωνFIFA/UEFA, έχουν συμβεί πολλά στραβά και άσχημα: οι καμπάνες χτυπούν και όποιοι κωφεύουν και δεν παίρνουν μέτρα (δηλαδή η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα και η Κυβέρνηση), θα τα βρουν μπροστά τους κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Έχουμε και λέμε…

- Τρομερή γκρίνια για τη διαιτησία όποτε δίνεται αφορμή. Με μεγάλη επίδραση σε μερίδα τωνmedia. Κυρίως από τον Ολυμπιακό (πέναλτι Πρίγιοβιτς στην Τούμπα, πέναλτι Μάνταλου στην Τρίπολη), ακόμη και μετά από τα τρία εντός έδρας δικά του ματς, παρότι νίκησε και στα τρία. Αλλά και από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει καταφανείς λανθασμένες αποφάσεις στα παιχνίδια του: υπέρ του το πέναλτι με τον Αστέρα στην 1αγωνιστική, εναντίον του το οφσάιντ του Ακπόμ στη Νέα Σμύρνη και το μη καταλογισθέν πέναλτι (και αποβολή Στρέζου) στην Κρήτη με τον ΟΦΗ.

- Δηλώσεις προπονητών με οξύ ( Λουτσέσκου ακάθεκτος συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε πέρυσι) ή με πιο light τρόπο (Παντελίδης) για τη διαιτησία. Προσφάτως (Μπουχαλάκης) υπονοούμενα και σε δηλώσεις παικτών. Είτε έχουν δίκαιο, είτε άδικο, καταγράφονται.

-Nέα «μόδα» που σταδιακά παίρνει διαστάσεις:liveσχολιασμός διαιτησίας κατά τη διάρκεια των αγώνων από τους λογαριασμούς των ομάδων στοTwitter. Πολλοί ειρωνεύονταν παλαιότερα τον Χρήστο Πανόπουλο ή τον Αλέξη Κούγια για τις ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων: ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω κύριοι…

- Ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης, εικονίζεται να διαμαρτύρεται στον διαιτητή μετά τη λήξη του ημιχρόνου εντός γηπέδου στο ΑΕΚ – Πανιώνιος 4-0 και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, εικονίζεται πίσω από τον προπονητή Πέδρο Μαρτίνς, επίσης εντός γηπέδου, στα τελευταία λεπτά του Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 2-1.

- Μειούμενα μεν, συνεχίζονται όμως κάποιαpostsσταsocialmediaκαι από παράγοντες, κυρίως του ΠΑΟΚ, δευτερευόντως του Ολυμπιακού. Με «αιχμές» και υπονοούμενα. Ακόμη δεν έχουν πέσει τα πρώτα πρόστιμα. Μετά τα πρώτα δύο 20χίλιαρα, μπαίνουμε στο όριο για την τρίτη ποινή, που είναι αφαίρεση βαθμών.

- Τρία "ντου" οπαδών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κιάτο μέσα σε 20 μέρες. Είτε σε συνδέσμους οπαδών, είτε στο δρόμο…

- Κουκουλοφόροι και κρανοφόροι παίζουν ξύλο σε φιλικό ματς (Ατρόμητος – Παναθηναϊκός 1-0)!!! Και ο ρέφερι δεν αναφέρει τίποτα στο φύλλο αγώνα…

- Φωτοβολίδα ευθείας βολής πετάγεται από οπαδό που βρίσκεται εκτός εξέδρας και πέντε μέτρα από τον αγωνιστικό χώρο προς αντίπαλους οπαδούς,σκάει ανάμεσά τους, ευτυχώς ουδείς τραυματίζεται. Ο διαιτητής ορθώς διακόπτει προσωρινά το ματς. Πρόστιμο 15.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ…

- Μετά την επιβολή της ποινής ανοίγει κουβέντα μεταξύ των δικαστών για το άρθρο με το οποίο πρέπει να εξετάζουν και να δικάζουν τέτοιου είδους υποθέσεις! Ακόμη «ψάχνονται» οι αρμόδιοι στην ΕΠΟ…

- Άγνωστοι ξυλοκοπούν τον πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Μιχάλη Τσιχριτζή, ο οποίος νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα στο χέρι και ελαφρύτερα στο κεφάλι. Αδιευκρίνιστοι έως τώρα οι λόγοι, δικηγόρος το επάγγελμά του.

- Οι ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές αποφασίζουν οριστικά και αμετάκλητα για το πόσοι και πώς υποβιβάζονται ( μπαράζ ο 13τηςSuperLeagueμε τον 2τηςFootballLeague, εκτός από τους τρεις τελευταίους που θα υποβιβαστούν) αφού ήδη έχουν διεξαχθεί τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος!

Θέλετε κι’ άλλα; Υπάρχουν πολλά, αλλά δεν γράφονται, διότι δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν. Όσα αναφέρονται σ’ αυτό το κείμενο δεν είναι εκτιμήσεις. Δεν είναι απόψεις. Ούτε υποθέσεις. Είναι γεγονότα. Έχουν συμβεί. Απλώς δεν παίρνουν προς το παρόν μεγάλες διαστάσεις και "χάνονται"/"θάβονται" στην καθημερινότητα και στην ωραία ποδοσφαιροκουβέντα για τις ομάδες και τα παιχνίδια. Τα ντέρμπι έρχονται. Ο συναγωνισμός είναι ήδη εντονότατος. Και στην ατμόσφαιρα δεν αναδύεται ευωδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ