OPINIONS

Η Ιστορία, η φανέλα και η…ομάδα εργασίας

Η Ιστορία, η φανέλα και η…ομάδα εργασίας
Πελεκάνος

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αποκαλύπτει το ‘μυστικό’ που οδήγησε στο διπλό της Πυλαίας και προειδοποιεί τη διοίκηση της ΚΑΕ για συγκεκριμένα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία της φετινής χρονιάς…

Σε ανύποπτο χρόνο, στις 08 Ιουνίου 2013, είχε δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο «Ηλιάδη, κάντο όπως ο Αρβανίτης!». Τότε, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το περιεχόμενό θα επιβεβαιωνόταν τόσο άμεσα.

Δεν αναφέρομαι, προφανώς, μόνο στη νίκη επί του…’αιωνίου’ αλλά στη γενικότερη αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας στο πρώτο επίσημο τεστ της χρονιάς.

Ομάδα προπονητή

Το διπλό στην Πυλαία ήταν το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και της πειθαρχίας που επιβάλλει ο Αγγέλου στις προπονήσεις. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με πενιχρό budget, χτίζει μία ανταγωνιστική ομάδα που κεφαλαιοποιεί το ταλέντο των hot prospects (πχ. Βεζένκοφ, Μποχωρίδη) και κρύβει τα ατομικά μειονεκτήματα των ‘αδύναμων κρίκων’ μέσω της ομαδικής λειτουργίας.

Στην πραγματικότητα, το έμψυχο δυναμικό του Αυτοκράτορα δε διαφέρει παρασάγγας από αυτό του δικέφαλου. Ωστόσο, το ‘ειδικό βάρος’ στον πάγκο είναι διαφορετικό. Ο Αγγέλου ‘διάβασε’ σωστά τον αντίπαλο, εγκλώβισε τον Χαραλαμπίδη, έπαιξε συνδυασμένη άμυνα στο low post και αποσυντόνισε το επιθετικό πλάνο του Μαρκόπουλου. Έδωσε έμφαση στο physical game, την επιθετική άμυνα και τους αιφνιδιασμούς επιβάλλοντας το ρυθμό του χωρίς να επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η στρατηγική, τελικά, δικαιώθηκε ευκολότερα από ότι πολλοί περίμεναν γιατί η ομάδα ήταν σωστά προετοιμασμένη. Η νίκη δε σημαίνει, φυσικά, απολύτως τίποτα αν δεν υπάρξει συνέχεια. Αυτό που γεμίζει, όμως, ελπίδα ήταν η εικόνα του Άρη:

  • υπάρχει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, με τους παίκτες να έχουν σαφή ρόλο στο παρκέ και να μη…μπερδεύονται μεταξύ τους (όπως συνέβαινε άλλες χρονιές)

  • τα συστήματα προσαρμόζονται στις αδυναμίες του αντιπάλου, ώστε να απομονώνονται τα ‘ατού΄ και να διασπάται αυτοσυγκέντρωσή τους

  • υπάρχει καλή φυσική κατάσταση, ταχυδύναμη και έχει δημιουργηθεί μία ‘αθλητική ομάδα’

  • παρατηρείται ομαδικό πνεύμα που εκφράζεται τόσο εντός του αγωνιστικού χώρου όσο και στην εξωγηπεδική ζωή

Ο Αγγέλου κερδίζει τον σεβασμό των παικτών και μεταλαμπαδεύει σταδιακά τη μπασκετική του φιλοσοφία. Έχει κάνει τον προγραμματισμό συνώνυμο της καθημερινότητας και εργάζεται αδιάκοπα, ώστε να πάρει το maximum από το roster. Δε χωρά αμφισβήτηση ότι ο φετινός Άρης θα είναι ωριμότερος, με την…υπογραφή του.

Το νου σας….

Το γεγονός ότι ο Αγγέλου είναι εξαιρετικός προπονητής για τα φετινά οικονομικά δεδομένα του Άρη δε σημαίνει ότι μπορεί ταυτόχρονα να είναι εξίσου καλός πρόεδρος, manager, έφορος, υπεύθυνος marketing, γραφείο τύπου και…scout. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ‘ουκ εν τω πολλώ το ευ’.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αρβανίτης έπιασε ‘λύρα εκατό’ με την πρόσληψή του, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι πήρε προπονητή και όχι τον…Ναπολέωντα. Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δε μπορεί να κάνει 7 δουλειές ταυτόχρονα και, φυσικά, δεν έχει τη συμβατική υποχρέωση να υποκαθιστά το ρόλο τεχνοκρατών που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν στην ομάδα.

Οι πρόσκαιρες επιτυχίες δίνουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι άτρωτος. Ο χρόνος, όμως, πάντα επιβεβαιώνει τη λογική…Ο ρεαλισμός επιτάσσει να ασχοληθεί ο προπονητής αποκλειστικά με το αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η ενασχόλησή με εξωαγωνιστικές – παραδιοικητικές παραμέτρους κρύβει κινδύνους που θα δημιουσρήσουν, σίγουρα, προστριβές στο μέλλον.

Σοβαρότητα

Ο μπασκετικός Άρης είναι brand name και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, ειδικότερα από τους διοικούντες. Κανένας δε μπορεί να κάνει την ΚΑΕ τσιφλίκι του και να μετατρέπει την ομάδα εργασίας σε…περιοδεύονται θύασο. Ούτε νομιμοποιείται να παίζει με την ιστορία του Αυτοκράτορα, εκδίδοντας γραφικές ανακοινώσεις με copy paste του τύπου «η Ιστορία, η φανέλα, ο πρόερδος κτλ…». Η ανυπαρξία των προηγούμενων διοικήσεων δε απενοχοποιεί όσους εμφανίζονται σήμερα κατώτεροι των περιστάσεων.

Για να αλλάξει σελίδα ο Άρης, θα πρέπει:

  • να τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στον Αγγέλου και τους παίκτες, διότι ορισμένοι είναι περισσότερο…επαγγελματίες από όσο φαντάζεστε

  • να ασχοληθεί ο Αγγέλου αποκλειστικά με τις προπονήσεις και το χτίσιμο της ομάδας

  • να στηριχθούν τα τμήματα υποδομής τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, γιατί γεννάνε πρωταγωνιστές ταχύτερα από το μέσο όρο των υπόλοιπων ομάδων (μην ξεχνάμε ότι Βεζένκοφ, Μποχωρίδης προέρχονται από το εφηβικό)

  • να ενισχύσει ο κόσμος την προσπάθεια αγοράζοντας διαρκείας και ασκώντας ‘ηχητική βία’ στον αντίπαλο

  • να εξοφληθούν στο ακέραιο οι διακανονισμοί με τους πιστωτές

Είχα επισημάνει τη σωστή δουλειά που γίνεται στο μπάσκετ, πριν πολλούς μήνες. Σήμερα την επικροτώ, αλλά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για ανησυχητικά φαινόμενα που είναι ακόμα… ‘αφανή’ αλλά υποσκάπτουν το μέλλον. Εύχομαι να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, για να συνεχιστεί το καλό ξεκίνημα…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ