OPINIONS

Ραφίνια, ο εγκέφαλος του Ζέζους

Rafinha of Brazil's Flamengo, left, Rafael Borre of Argentina's River Plate vie for the ball during the Copa Libertadores final soccer match at the Monumental stadium in Lima, Peru, Saturday, Nov. 23, 2019. (AP Photo/Fernando Vergara)
Rafinha of Brazil's Flamengo, left, Rafael Borre of Argentina's River Plate vie for the ball during the Copa Libertadores final soccer match at the Monumental stadium in Lima, Peru, Saturday, Nov. 23, 2019. (AP Photo/Fernando Vergara) AP PHOTO/FERNANDO VERGARA

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον βασικό δεξιό μπακ της πιο σύγχρονης ομάδας που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιροτης Νότιας Αμερικής, τον παίκτη που είχε την μεγαλύτερη επιρροή στο δημιουργικό κομμάτι, τον εγκέφαλο του Ζόρζε Ζεζούς. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να καλύψει το κενό των Τσιμίκα-Ομάρ με δύο έμπειρους ποδοσφαιριστές που έχουν διαδρομή στο υψηλό επίπεδο. Η επιλογή να καλύψουν τη θέση του δεξιού μπακ, με τον γεννημένο Σεπτέμβριο του '85, Ραφίνια και τη θέση του αριστερού μπακ, με τον γεννημένο Ιούνιο του '84, Χοσέ Χολέμπας, δείχνει πως στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από την άμεση επιτυχία.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Έχουν συνειδητοποιήσει πως τη σεζόν που πέρασε, απέκτησαν τεράστιο προβάδισμα από τους ανταγωνιστές τους για τους εγχώριους τίτλους και η επιλογή είναι να επενδύσουν σε αυτό το πλεονέκτημα, με στόχο να μην μπει κάποιο ρίσκο στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

Η λογική είναι πως ο κορμός είναι έτοιμος και για τις θέσεις που χρειάζεται αντικατάσταση, η στόχευση γίνεται σε ποδοσφαιριστές με εμπειρία και ποιότητα, που είναι σε θέση να μπουν και άμεσα να καλύψουν τις απαιτήσεις του προπονητή, ώστε να έρθει με μαθηματική ακρίβεια και το επόμενο πρωτάθλημα.

ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ

Ο Μαρτίνς τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον Ζόρζε Ζεζούς, παρακολούθησε την εξαιρετική περσινή πορεία της Φλαμένγκο, που μέσα από τη λογική του Πορτογάλου προπονητή, ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα στην Νότια Αμερική, κατέκτησε το Copa Libertadores και το πρωτάθλημα. Σε αυτήν την ομάδα ο Ραφίνια είχε τον ρόλο του βασικού δεξιού μπακ και από την πλευρά του έδινε επιπλέον ποιότητα, σιγουριά στη δημιουργία, όχι σε μία απλά καλή ομάδα, αλλά στην καλύτερη που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη Νότια Αμερική.

Δεν νομίζω κανέναν που παρακολουθεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να έχει αμφιβολίες για το αν ο Ραφίνια είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει μόνο μία αμφιβολία και αυτή έχει να κάνει με την ηλικία του και το γεγονός πως αγωνίζεται σε μία απαιτητική θέση, που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει ενέργεια. Είναι δεδομένο πως στους αθλητές, κάποια στιγμή ο χρόνος θα αφήσει τα σημάδια του, πως ο Ραφίνια στα 35 του, δεν θα έχει την ίδια ενέργεια που είχε στα καλά του χρόνια, που ήταν βασικός στην Μπάγερν, όμως υπάρχει και η εξής πραγματικότητα.

Όταν κάνεις μία μεταγραφή, το πιο σημαντικό είναι να ψάξεις καλά την τελευταία του χρονιά. Είναι το πιο ασφαλές κριτήριο, για να δεις την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται αυτήν την εποχή, ο ποδοσφαιριστής που αποκτάς. Η χρονιά του Ραφίνια στην εντυπωσιακή πέρυσι Φλαμέγκο, ήταν εξαιρετική. Ο τρόπος που λειτουργούσε ήταν κομβικός για να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών της Φλαμένγκο, μέσα από τη σύγχρονη φιλοσοφία του Ζεζούς, που στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής έκανε τη διαφορά.

Ο Ζεζούς ήθελε τον Ραφίνια να μένει ψηλά. Έπαιρνε την πλευρά και το ποδόσφαιρο υψηλής κατοχής και σίγουρων μεταβιβάσεων, του επέτρεπε να μένει με ασφάλεια ψηλά, ώστε ο δεξιός χαφ Έμερσον Ριμπέιρο που είναι πιο δημιουργικός να κλείνει προς τα μέσα για να λειτουργεί σαν επιπλέον χαφ. Ο αριστερός εξτρέμ Μππρούνο Ενρίκε, πήγαινε στο πλάι του Μπατιγκόλ και ισορροπία έδινε ο Φελίπε Λουίζ στα αριστερά της άμυνας, παίζοντας πιο συντηρητικά.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Λογική που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό, με αυτήν που ακολουθεί ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό. Ο Ραφίνια έπαιρνε μόνιμα το πλάτος και έμενε ψηλά, η τρομερή ικανότητα του στη δημιουργία και το μόνιμα τεράστιο ποσοστό σε επιτυχημένες πάσες, τον έκανε να λειτουργεί σαν ένας έξτρα δημιουργός. Στην πράξη ο Ραφίνια στη Φλαμένγκο, ήταν ο ορισμός του σύγχρονου επιθετικού μπακ, που παίζει και κινείται σε μέτρα εξτρέμ και δημιουργεί με ποιότητα δεκαριού.

Για να καταλάβετε πόσο σημαντικός ήταν στην ανάπτυξη της περσινής ομαδάρας που έφτιαξε ο Ζεζούς, ο Ραφίνια είχε τις περισσότερες εύστοχες πάσες, από όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ, με 56,4 το παιχνίδι και ένα ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων στο 89,2%. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν ένα απλό μπακ, αλλά το μυαλό στην ανάπτυξη της ομάδας, όπου στη μεταφορά του παιχνιδιού και στο χτίσιμο επιθέσεων με υπομονή για να ανοίξει μία οργανωμένη άμυνα, η μπάλα περνούσε συνεχώς από τα δικά του πόδια.

Είναι δεδομένο πως σε ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών στο ελληνικό πρωτάθλημα, η ποιότητα του, η ικανότητα του στο να χτίζει το παιχνίδι της ομάδας του και να παίρνει ήρεμες και ποιοτικές επιθετικές αποφάσεις, θα κάνει διαφορά και θα προσφέρει μόνιμα έναν έξτρα ποιοτικό ποδοσφαιριστή στην ανάπτυξη.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΥΜΕΡΑ

Η Φλάμενγκο του Ζεζούς ήταν μία απόλυτα κυριαρχική ομάδα και ήταν σπάνιες οι φορές που δέχτηκε πραγματική πίεση ο Ραφίνια, τα αμυντικά νούμερα του, κρίνονται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή. Δοκίμαζε 3,4 τάκλιν ανά 90 λεπτά και είχε 2,4 επιτυχημένα, 1,3 κλεψίματα, 1,3 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα. Λόγω ύψους δεν είναι το δυνατό του σημείο, να καλύπτει σαν απέναντι μπακ, το δίδυμο στόπερ, όμως η τεράστια εμπειρία του σε υψηλό επίπεδο τον βοηθά να μην εκτίθεται.

Ακόμα και στον αέρα, παρά το χαμηλό του ύψος (1,72μ), έδινε 1,6 μονομαχίες το 90 λεπτό και είχε μία κερδισμένη και 0,6 χαμένες. Ο μέσος όρος καριέρας είναι 0,7 κερδισμένες, 0,8 χαμένες μάχες. Να σημειώσουμε εδώ πως παίζοντας για πολλά χρόνια στην κυριαρχική Μπάγερν και πέρυσι στην κυριαρχική Φλαμέγκο, δεν δεχόταν και μεγάλη πίεση. Πρόκειται άλλωστε για έναν ακραίο μπακ, που έχει αναπτύξει σημαντικά τις δημιουργικές του ικανότητες.

ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΠΑΚ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ο καθένας μπορεί να βλέπει μία προσθήκη με όποιο πρίσμα θέλει, κάποιος να μένει στο νούμερο ταυτότητας και να βλέπει με ειρωνική διάθεση την απόκτηση μπακ 35 ετών. Την αλήθεια όμως για κάθε ποδοσφαιριστή, τη φωνάζει το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον βασικό δεξιό μπακ της καλύτερης ομάδας, της πιο σύγχρονης που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής, τον ποδοσφαιριστή που είχε την μεγαλύτερη επιρροή στο δημιουργικό κομμάτι, τις περισσότερες πάσες και απλές επαφές με την μπάλα, τον εγκέφαλο του Ζεζούς, στην πλάκα που πήγε και έκανε στα γήπεδα της Νότιας Αμερικής.

Photo Credits: AP Photo/Fernando Vergara

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Καθυστερεί η άφιξη του Ραφίνια
Ραφίνια: "Είναι σαν έπαθλο η πρόταση του Ολυμπιακού"
Ο άλλος Σάββας Θεοδωρίδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ