OPINIONS

Γκραντέλ, το ιδανικό συμπλήρωμα

Ivory Coast player Max Alain Gradel, celebrates after he scored a goal against Cameroon during their African Cup of Nations Group D soccer match  at Estadio De Malabo in Malabo, Equatorial Guinea, Wednesday, Jan. 28, 2015. (AP Photo/Sunday Alamba)
Ivory Coast player Max Alain Gradel, celebrates after he scored a goal against Cameroon during their African Cup of Nations Group D soccer match at Estadio De Malabo in Malabo, Equatorial Guinea, Wednesday, Jan. 28, 2015. (AP Photo/Sunday Alamba) AP PHOTO/SUNDAY ALAMBA

Ο Γκραντέλ είναι ένας παίκτης που, ακόμα και στα 33 του, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δημιουργήσει μία τετράδα τρόμου μαζί με τους Ελ Αραμπί, Φορτούνη, Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό. Γράφει ο Τσάρλυ.

Από την εποχή της καραντίνας διαβάζετε στο Sport24.gr πως ο Μαξ Αλέν Γκραντέλ είναι ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού. Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να βάλει στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιριστή με χαρακτηριστικά τα οποία του έλειπαν.

Αν η συγκεκριμένη μεταγραφή γινόταν το περσινό καλοκαίρι, δεν θα είχα καμία αμφιβολία, πως οι ερυθρόλευκοι αποκτούσαν έναν αριστερό εξτρέμ που θα κάνει πλάκα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με κρατάει η περσινή άθλια σεζόν της Τουλούζ, που το πιθανότερο είναι να παρέσυρε και τον Γκραντέλ.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Για την καριέρα και την ποιότητα του -γεννημένου τον Νοέμβριο του 1987- Γκραντέλ μιλάει το βιογραφικό του. Εξτρέμ που έχει αγωνιστεί 96 φορές με την Ακτή Ελεφαντοστού, έχει κατακτήσει ως βασικός το Africa Cup of Nations το 2015, έχοντας δύο γκολ και μία ασιστ στη συγκεκριμένη διοργάνωση και συνολικά έχει πετύχει 28 γκολ και 17 τέρματα, με τα χρώματα της πατρίδας του.

ΠΕΜΠΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΣΤΟ ΣΑΜΠΙΟΝΑ

Συνδυάζει στοιχεία που του επέτρεψαν τις σεζόν που είχε ρυθμό να έχει εξαιρετικά νούμερα. Ταχύτητα στο χώρο, ικανότητα στην ντρίπλα στο ένας με ένας, δημιουργία πάνω στο τρέξιμο του, αλλά και ποιοτικές εκτελέσεις. Εξτρέμ ταχύτητας, που όμως τα χτυπήματα του δεν υστερούν και για αυτόν τον λόγο, στις ομάδες του, συχνά του δίνουν να εκτελεί και τα στημένα.

Ο Γκραντέλ τη σεζόν 2010/11 στην Championship με τη φανέλα της Λιντς είχε 18 γκολ και πέντε ασίστ, ενώ τη σεζόν 14/15 έβγαλε μάτια με τη Σεντ Ετιέν, όπου με 17 τέρματα ήταν 5ος σκόρερ της κατηγορίας, πίσω από Λάκαζέτ, Ζινιάκ, Ιμπραχίμοβιτς, Καβάνι. Άφησε, δηλαδή, πίσω του, καθαρούς φορ με τεράστια ονόματα. Ακόμα όμως και την περσινή σεζόν (σ.σ. 2018-19) ο Γκραντέλ κινήθηκε σε πολύ υψηλά νούμερα, πετυχαίνοντας 11 γκολ και μοιράζοντας 5 ασιστ, αγωνιζόμενος στην Τουλούζ.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Φέτος τα νούμερα του, είχαν συνολικά πτωτική πορεία, πέτυχε τρία γκολ και μοίρασε τρεις ασιστ σε 21 παιχνίδια, όμως αγωνίστηκε πιθανότατα στην χειρότερη ομάδα που έχει παρουσιαστεί στο Σαμπιονά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για εξτρέμ ταχύτητας που χρειάζεται να πάρει πάσες πάνω στο τρέξιμο του, κάτι που στην εφετινή απογοητευτική Τουλούζ, που έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ, ήταν αδύνατον.

Επισημαίνω την ηλικία του γιατί πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος, ποδοσφαιριστές που στηρίζονται στην ταχύτητα τους, να επηρεαστούν πιο σύντομα από τον χρόνο, σε σχέση με ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά λειτουργώντας σε πιο συγκεκριμένο χώρο.

ΕΞΤΡΕΜ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Ο Γκραντέλ είναι εξτρέμ ταχύτητας, στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αν αποκτηθεί θα έρθει να πάρει τη θέση και το χώρο του Μασούρα, έχει όμως και κλάση στην τελική του απόφαση. Ασφαλώς και το κύριο του προσόν είναι η ταχύτητα, που του δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζει και να περνά τον προσωπικό του αντίπαλο και να παίζει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας αλλά και την ποιότητα να σε τιμωρήσει αν τον παίξεις παθητικά με πίσω βήματα. Παίζει στα αριστερά με το ανάποδο πόδι και ψάχνει να βρει ευκαιρίες για να εκμεταλλευτεί τα ποιοτικά του χτυπήματα.

ΣΠΑΝΙΟ ΠΑΚΕΤΟ

Έχει αγωνιστεί πολλές σεζόν τόσο στην Premier League με την Μπόρνμουθ, όσο και στο Σαμπιονά σε ομάδες που έπαιζαν για την παραμονή και έχει μάθει να παλεύει και να ανταποκρίνεται στον αμυντικό του ρόλο. Έχει μία πληρότητα, ένα πακέτο για εξτρέμ που συνδυάζει αμυντική προσήλωση, προσωπικό παιχνίδι, ικανότητα να περνά τον παίκτη του, ταχύτητα στον χώρο με ποιοτική τελική επιλογή, που αν ερχόταν στη χώρα μας σε καλύτερη ηλικία, δεν θα είχα την παραμικρή αμφιβολία πως θα έβγαζε μάτια.

Ασφαλώς δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποδειχτεί και στα 33 του ικανός για να κάνει μεγάλη διαφορά. Αν παρουσιαστεί όπως τα καλά του χρόνια, έχει όλο το πακέτο να κάνει τεράστια διαφορά και διαθέτει ακριβώς τα στοιχεία που χρειάζεται η αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού, για να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Ο μοναδικός τρόπος, για να μην κάνει διαφορά ο Γκραντέλ στο ποδόσφαιρο μας, είναι να αποδειχτεί πως ο χρόνος τον έχει επηρεάσει και για την προβληματική φετινή χρονιά, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η άθλια εικόνα της Τουλούζ, αλλά και η δική του πτώση.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού συνεχίζουν με συνέπεια στον περσινό επιτυχημένο μεταγραφικά δρόμο. Στο να επιλέγουν για την απόκτηση μεσοεπιθετικών, ποδοσφαιριστές με χρονιές γεμάτες νούμερα, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους και μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο ρίσκου. Η αλήθεια είναι πως για έναν εξτρέμ που έχει καταφέρει να κάνει χρονιές με διψήφιο αριθμό τερμάτων στο Σαμπιονά, το να καταγράψει δυνατά νούμερα στο δικό μας πρωτάθλημα, φαντάζει παιχνιδάκι.

ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Γκραντέλ έρχεται για να προσφέρει στοιχεία που θα δημιουργήσουν μία τετράδα τρόμου. Αν παραμείνουν υγιείς οι Φορτούνης, Βαλμπουενά, Γκραντέλ, Ελ Αραμπί, θα δούμε εντυπωσιακά πράγματα την επόμενη σεζόν.

Τα χαρακτηριστικά του Γκραντέλ φαντάζουν σαν το ιδανικό συμπλήρωμα για μία ομάδα που έχει στην απέναντι πλευρά, έναν ποδοσφαιριστή με ποιότητα που θέλει την μπάλα στα πόδια και να συγκλίνει. Δεν έχει σχέση με τους Ποντένσε, Βαλμπουενά, δεν ζητά την μπάλα στα πόδια για να δημιουργήσει εν στάση και σε μικρό χώρο.

Προσφέρει πλάτος στην ανάπτυξη απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, έχει την ικανότητα να χτυπήσει στον χώρο, αλλά και στο να περνά τον πρώτο ποδοσφαιριστή που έχει μπροστά του, αν τον απομονώσει, ενώ διαθέτει φυσικά κινήσεις που οδηγούν σε παιχνίδι στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Όλα αυτά συνδυάζονται με την λεπτομέρεια, που κάνει τον καλό εξτρέμ να ξεχωρίζει. Ποιοτική εκτέλεση και απόφαση πάνω στο τρέξιμο του. Το καλό του πόδι είναι το δεξί, όμως μπορεί στο τρέξιμο του, να πάρει σπουδαία τελική και με το αριστερό. Έχει την ταχύτητα να περάσει τον αντίπαλο που θα κολλήσει πάνω του και την κλάση, για να εκμεταλλευτεί τον αμυντικό που θα τον φοβηθεί και θα του δώσει ελεύθερα μέτρα.

Είναι τεράστιο όπλο σε παιχνίδι αντεπιθέσεων και σε δημιουργία συνθηκών που του επιτρέπουν να εκμεταλλευτεί τον κενό χώρο, αποτελεί όμως και σημαντικό εργαλείο για να ανοίξεις μία άμυνα προσαρμοσμένη σε χαμηλά μέτρα. Στις ομάδες του, τις περισσότερες χρονιές, εκτελούσε τα πέναλτι και στημένα που ήθελαν δεξί πόδι.

Χωρίς να κουράζω περισσότερο, ο Γκραντέλ που γνωρίζω από το Σαμπιονά, αν έχει κρατήσει στα 33 του χρόνια τα τρεξίματα του σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, είναι η ιδανική προσθήκη για να δημιουργήσει ο Ολυμπιακός, μία επιθετική τετράδα που θα σκορπά τρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γαλλικά ΜΜΕ: "Συμφωνία Ολυμπιακού με Γκραντέλ"
Σάντο: "Χρειαζόμαστε χρόνο για ξεκούραση πριν τον Ολυμπιακό"
Ολυμπιακός: Στην Κρήτη ο Μαρτίνς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ